24. februar 2020
Under de høje træer, bag langdyssens stenkiste og markens vilde blomsterflor, lå for få år siden Langdyssegårdens fire længer af bindingsværk. Foto: Ole Hindsbo
Under de høje træer, bag langdyssens stenkiste og markens vilde blomsterflor, lå for få år siden Langdyssegårdens fire længer af bindingsværk. Foto: Ole Hindsbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Lad Viby få sit eget åndehul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Lad Viby få sit eget åndehul
Roskilde - 27. juni 2019 kl. 05:20
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Langdyssegårds landbrugsjord lige syd for Viby er den mægtige vilde frøbank spiret med et væld af blomster. Selv efter mange års giftsprøjtning er naturen endnu levedygtig og viser sin pragt.

arrow Læs også: Nissen har ikke tabt sit skæg: Der er en naturlig forklaring

Jorden ejes af os alle i Roskilde Kommune. Vi kan derfor beslutte at lade det smukke blomsterflor bliver til en naturpark til glæde for Viby og dets nye beboere. I forvejen må jorden ikke bebygges i 100 meters afstand fra langdyssen, der ligger midt på marken.

Langdyssen blev opført som gravmæle i stenalderen for cirka 5000 år siden. Mellem de store sten og den firkantede kistegrav står en nyere sten med en krone og bogstaverne FM indhugget. Det står for Fredlyst Minde. Godt at fremsynede folk fik reddet resterne af vores fortidige kultur, inden gigantmaskinerne og traktosen ryddede 90 procent af Danmark.

Det meste af Langdyssegårds jorder er omdøbt til byzone. Men lad nu Vibys skatteborgere få deres eget åndehul omkring byens fortidsminde, der blev skabt cirka 1000 år før de store ægyptiske pyramider. Langdyssegård var en gammel firlænget bondegård af bindingsværk. Gården kunne have været ramme om et bynært kulturmiljø »Fra jord til bord i det åbne land« med køkkenhaver, dyrehold og vejledere til dannelse af Vibys og Roskildes ungdom.

Ole Hindsbo
Truelstrupvejen 7
Truelstrup

arrow Naturmand kom til at træde på et råkid
28. juni 2018 kl. 18:10 Opdateret: kl. 12:07

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk