22. juni 2021
Roskilde Skytteforening kan i år fejre deres 160 års jubilæum. Det gør dem til en af landet absolut ældste idrætsforeninger. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Roskilde Skytteforening kan i år fejre deres 160 års jubilæum. Det gør dem til en af landet absolut ældste idrætsforeninger. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De har skudt løs i 160 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

De har skudt løs i 160 år
Roskilde - 06. maj 2021 kl. 18:37
Af Daniel Sennek

I 160 år har skuddene lydt fra rifler. Tonsvis af krudt er brugt og mængden af affyret bly kan næppe opgøres. Medlemmerne gennem Roskilde Skytteforenings lange liv har skudt og skudt siden før Krigen i 1864 og Slaget ved Dybbøl.

Foreningen blev nemlig stiftet den 6. maj 1861 og kan i år fejre sin fødselsdag nummer 160. Den 6. juni 1861 fik foreningen sine første 80 medlemmer - og meget sigende er det også det antal medlemmer, der cirka er i foreningen i dag. Det har været en tur op og ned gennem de utrolig mange år - en turbulent tid, der sidste år oplevede et af sine værste år med coronanedlukning og vandskade.

- Vi er jo en gammel og lidt lille forening. Vi er en af de absolut ældste idrætsforeninger i hele Danmark. De første blev stiftet i samme år, så det er bare, hvem der fik den tidligste dato på. I 160 år har foreningen haft fremgang og modgang, men vi er her stadig, og det er så sandelig også det, vi håber at være i fremtiden. Vi vil gerne gøre opmærksomme på os selv på denne store runde fødselsdag, for vi synes jo selv, at vi har en fantastisk god forening, siger formand Søren Riis Andersen.

Op- og nedture
Fra starten voksede skytteforeningen med stor hastighed, I slutningen af 1864 var der 220 medlemmer, der affyrede ikke færre end 10.278 skud. Tiden efter gik det op og ned, hvor en midlertidig lov, der forbød øvelser i våbenbrug i 1885 prøvede at sætte en stopper for skytteforeningerne.

Men Roskilde Skytteforenings 1. Kreds overlevede ikke bare den lov - og en konflikt med Gl. Roskilde Amts Skytteforening, hvor 1. kreds brød ud fra - men har overlevet helt til i dag. I 2009 fusionerede den med Roskilde Salonskytteforening under navnet Roskilde Skytteforening.

- Når man bliver så gammel en forening som vores nu er, så er der ingen tvivl om, at man har oplevet lidt af hvert. Men vi er her stadig den dag i dag, så vi har overlevet mange ting. Der er dog ingen tvivl om, at det seneste år måske har været det hårdeste nogensinde. En komplet coronanedlukning, og da der endelig blev åbnet op igen, så havde vi en stor vandskade hernede, så vi fik næsten ikke skudt sidste år, fortæller Jørgen Jensen, der er næstformand i foreningen.

Uvis fremtid
Til daglig holder Roskilde Skytteforening til i kælderen under Tjørnegårdskolen fra oktober til april og på Skydebane Vest i Hedehusene resten af året. Men foreningens fremtid kan være på spil, for næste år udløber lejekontrakten med kommunen til lokalerne og skydebanerne under skolen. Her er der kommet usikkerhed om, hvad der så skal ske.

- Heldigvis er vi jo en forening, og hvis kommunen ikke vil have os hernede længere, så er de forpligtet til at finde os et andet sted. Så selvom det er usikkert, så vælger jeg at tro på, at vi også er her næste år og i den nærmeste fremtid, siger Søren Christiansen, der har været mangeårigt medlem i foreningen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk