11. december 2019
Hvis domkirken brænder, ligger der en detaljeret indsatsplan på 33 sider, som beskriver, hvad der skal gøres, hvornår og af hvem for at redde kirken. Der er lagt materiel ud i kirken på strategiske steder. Alle slanger skiftes en gang om året. Foto: Lars Kimer
gallery icon

Se billedserie

Hvis domkirken brænder, ligger der en detaljeret indsatsplan på 33 sider, som beskriver, hvad der skal gøres, hvornår og af hvem for at redde kirken. Der er lagt materiel ud i kirken på strategiske steder. Alle slanger skiftes en gang om året. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De første brandfolk kører inden for et minut, hvis Roskilde Domkirke brænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De første brandfolk kører inden for et minut, hvis Roskilde Domkirke brænder
Roskilde - 16. april 2019 kl. 12:35
Af Lars Kimer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De fleste af jer læsere har nok fulgt med i branden i Notre Dame i Paris i aftes. En af dem, der fulgte fagligt meget interesseret med, var beredskabsdirektør fra Østsjællands Beredskab, Lars Robetje.

arrow Læs også: Brand klos op ad benzintank

- Det var altså med en klump i maven. Jeg sendte mange tanker til de mange brandfolk, som knoklede med opgaven og specielt det med, at man på et tidspunkt må erkende, at Notre Dame ikke stod til at redde, siger han.

Tankerne glider her i Roskilde automatisk over på vores egen domkirke, og hvad der sker, hvis den brænder.

- Vi har automatiske brandalarmer i hele kirken, og i de to tårner er der sprinkleranlæg, som kan hæmme og slukke. Og så har vi jo vores indsatsplan, hvor alt er beskrevet ned til mindste detalje, forklarer Lars Robetje.

Indsatsplanen er på 33 sider og beskriver alt fra antal folk, hvornår de skal være fremme, hvor de skal sættes ind, og hvor bilerne skal holde.

- Så snart der kommer en automatisk brandalarm fra domkirken, så bliver de første 44 mand og 15 køretøjer sendt af sted. De skal være afgået inden for et minut efter meldingen. Der er tale om brandfolk på stationerne i Roskilde, Høje Taastrup, Lellinge, Greve og Solrød. Vi har jo fra andre store brande - også den i domkirken i 1968 - lært, at det er meget, meget vigtigt, at være nok mandskab og materiel fra start, siger han.

At branden i Notre Dame opstod, imens der var håndværkere til stede i bygningen, har Østsjællands Beredskab også lidt erfaring med.

- Da domkirken fik lagt nyt tag, havde vi en brandmand på arbejde konstant, når der var håndværkere i kirken. Der blev jo også lavet varmt arbejde, så vores mand sad 8-10 timer og så på håndværkerne arbejde, og der var lagt brandslanger ud, så han kunne begynde en tidlig indsats, forklarer Lars Robetje.

Artiklen er en forkortet version af en artikel bragt i DAGBLADET Roskilde. Du kan støtte god lokaljournalistik ved at købe adgang til hele artiklen og hele DAGBLADET Roskilde: Det kan du gøre her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

arrow Skødesløs cigaretryger tæt på at futte lejlighed af
19. februar 2019 kl. 10:35 Opdateret: kl. 10:35
arrow Verner blev overophedet under domkirkebranden
25. august 2018 kl. 10:05 Opdateret: kl. 16:50

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk