19. januar 2021
En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg i sin levetid - men det kniber med at nå frem til værterne for tiden. Foto: Pixnio
gallery icon

Se billedserie

En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg i sin levetid - men det kniber med at nå frem til værterne for tiden. Foto: Pixnio
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona-isolation truer dyreart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona-isolation truer dyreart
Opdateret 07. januar 2021 kl. 20:43
Roskilde - 07. januar 2021 kl. 15:45
Af Tomas Skov

Salget af lusemidler er i stærk tilbagegang siden de stadigt mere omfattende restriktioner er blevet rullet ud over hele landet under corona-pandemien. De seneste stramninger har som bekendt medført, at alle skolebørn nu følger undervisningen hjemmefra, lige som deres voksne i vid udstrækning forsøger at passe deres arbejde uden at møde op på arbejdspladsen.

Svære levevilkår

Det giver i sagens natur svære livsbetingelser for hovedlusen, som de fleste børnefamilier har tæt inde på livet adskillige gange i løbet af barnets opvækst. Lus smitter ved tæt hovedkontakt, hvor lusene kan kravle fra et hårstrå til et andet – og tæt kontakt er der som bekendt ikke meget af længere.
- Vi sælger ingen lusemidler i øjeblikket. Det giver sig selv - når børnene ikke er i skole eller institution, så smitter de ikke hinanden, siger salgsleder på Domapoteket i Roskilde, Birgit Nielsen.

Nye sællerter

De to dominerende luseprodukter, Linicin og Hedrin, er begge i stærk tilbagegang, og det samme gælder sådan set både fnat-midler og penicillin, eftersom vi i langt mindre grad smitter hinanden med sygdomme i øvrigt. Til gengæld er der godt gang i de nye sællerter: overfladedesinfektion, håndsprit og mundbind. Også kosttilskud går som varmt brød efter Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalingerne af fx d-vitamin.

Sundere børn

Samme tendens kan spores på Svane Apoteket i Skomagergade, hvor apoteker Charlotte Andersen, sælger litervis af håndsprit og masser af mundbind. Til gengæld er salget af penicillin vigende, mens afsætningen på lusemidler er næsten halveret i perioden 1. marts til 31. december 2020 målt imod den tilsvarende periode i 2019.
- Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi sidst solgte et lusemiddel, griner apotekeren, der tager det svigtende salg med oprejst pande.
- Ja, det er sløjt for salget, men børnene er sundere, og det er jo det vigtigste, siger hun.

Fakta: lus
Hovedlusen er en blodsugende parasit på størrelse med et sesamfrø. Den er cirka to millimeter stor med tre par ben, der ender i en klo beregnet til at gribe fat i hårstrå. Lusen suger blod fra værtens hovedbund 3-4 gange dagligt. Hun-lusene lever i godt 30 dage og æg, som sættes fast på hårstrået med en slags lim tæt ved hårbunden. En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg i sin levetid.
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk