1. august 2021
Skolebestyrelsesformand Christina Kofod Kristensen efterlyser en udbygning af Vindinge Skole, som meget snart har flere klasser, end der er lokaler til. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Skolebestyrelsesformand Christina Kofod Kristensen efterlyser en udbygning af Vindinge Skole, som meget snart har flere klasser, end der er lokaler til. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byen vokser og vokser: Skole har ikke plads til eleverne næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Byen vokser og vokser: Skole har ikke plads til eleverne næste år
Roskilde - 03. april 2021 kl. 10:03
Af Kristian Jørgensen

En rivende udvikling er i gang i Vindinge, og skolen kan ikke længere følge med. Det er kun fire år siden, skolen gik til 7. klasse og havde 200 elever, men nu er elevallet omtrent fordoblet, og årgangene begynder at være tresporede.

arrow Læs også: Skole står til udvidelse - børnehus må nøjes med pavilloner

Det bliver et problem allerede næste år. Til sommer når Vindinge Skole sin fulde kapacitet med 20 klasser, når der starter tre nye 0. klasser. Starter der bare to klasser året efter, vil lokalemanglen være akut, for der kan ikke vrides mere end de 20 klasselokaler ud af de nuværende fysiske rammer, hvor sfo-lokaler allerede bliver brugt til både undervisning og fritid.

Problemet ser kun ud til at vokse. Roskilde Kommunes prognose for elevtallet på Vindinge Skole er usikker, men der kan være op til 25 klasser allerede i 2023. Altså fem klasser mere, end der er plads til i dag.

- Det er ret mange elever ikke at vide, hvor vi skal gøre af, siger Christina Kofod Kristensen, formand for Vindinge Skoles bestyrelse.

Følger boligboom

Skolebestyrelsen har nu skrevet til skole- og børneudvalget med deres bekymring for pladsproblemerne og en appel om at gå i dialog om en udvidelse.

Det er nødvendigt, i og med der er kommet 450 nye boliger til Vindinge de seneste år, og byen bliver ved med at vokse.

For bestyrelsen er det vigtigt, at der kommer skub i sagen nu. Der er kun lidt over et år, til Vindinge Skole kan stå med akut pladsmangel, så spørgsmålet er, om man allerede er for sent ude?

- Det er det, vi skal tale med skole- og børneudvalget om. Det er en presserende sag, og der skal rykkes nu, for sådan en byggesag er en langstrakt proces, siger Christina Kofod Kristensen.

Vindinge er blevet udbygget i flere ender, og flere boliger er på vej. Her er det Toftebuen, hvor 150 boliger er skudt op, og da mange indflyttere er børnefamilier, kommer der pres på den lille skole. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Ja, det koster

De konkrete muligheder for at udvide vil bestyrelsesformanden ikke kloge sig på. Hun vil dog gerne sige, at det ikke er en løsning at lægge beslag på skolens legeområder, som i forvejen ikke er for store. Og det er vigtigt, at skolen ikke bare har klasselokaler, men også er tidssvarende på andre parametre.

Men en skoleudbygning vil koste mange millioner, og Roskilde Kommune har sat sig lidt stramt økonomisk.

- Der er ikke særlig mange penge at rykke med, men man må sige, at politikerne selv har taget den op ved at lave udskoling og ved at lave udstykningerne. Så skal skolen kunne følge med, og det må de have indtænkt, siger skolebestyrelsesformanden.

Barakker dur ikke

Opstilling af barakker, som der er på vej til børnehuset Hjortkær for at få plads de mange børn, ser bestyrelsen ikke som en udvej på problemet.

- Det kræver en permanent løsning. Vi ser ikke et midlertidigt problem, og der er behov for en forholdsvis stor udbygning. Vi vil rigtig gerne være en moderne folkeskole, siger Christina Kofod Kristensen.

Skolens størrelse passer kort sagt ikke længere til byens virkelighed. Den mangler ikke kun klasselokaler, men også arbejdslokaler til lærerne, grupperum og faglokaler, fordi skolen er bygget til en anden tid.

- Det med at være en lille landsbyskole, det er vi ikke mere. Det er ikke, fordi det er et mål i sig selv at blive en større skole, men hvis du bor i Vindinge, skal du også kunne gå i skole i Vindinge, siger skolebestyrelsesformanden.

Lap kan være nødvendig

Det er vigtigt for bestyrelsen, at skolen har plads til de familier, der flytter til byen, så det dur ikke at henvise børn til andre skoler inde i Roskilde. Så med tanke på den korte tidshorisont kan det blive nødvendigt med en midlertidig lappeløsning.

- Er det en overgangsløsning med pavilloner, så okay. Men så skal der være en plan for en overgang til en permanent løsning, siger Christina Kofod Kristensen.

Formanden har et smil på læben og vil ikke skælde ud på politikerne, men håber at få dem på besøg, så de kan se virkeligheden i Vindinge.

- Vi vil rigtig gerne i dialog om, hvilke løsninger de ser. Vi mener bare, at hvis man bor i Vindinge, skal man også kunne gå i skole i Vindinge, siger hun.

Vindinge Skole har allerede skruet på de knapper, de kan for at få mere plads, så sfo-lokalerne bliver også brugt til undervisning. Foto: Jørgen C. Jørgensen

DF er ikke i tvivl

Fra begge fløje i skole- og børneudvalget er der velvillighed over for skolebestyrelsens ønske om en udvidelse af Vindinge Skole.

Gitte Simoni (DF), der selv bor i Vindinge og har børn på skolen, er ikke i tvivl om, at der skal ske noget.

- Man begynder at have ret store kapacitetsudfordringer, fordi skolen simpelthen ikke er bygget til de børn, der er i Vindinge, siger politikeren, der har bedt om at få en sag om Vindinge Skoles pladsproblemer på næste skole- og børneudvalgsmøde den 13. april.

Hun mener ikke diskussionen bør handle om, hvorvidt skolens skal udvides, men hvordan man gør det.

- Allerede om halvandet år vil vi stå med det første problem. Der er en tendens til, at der starter tre 0. klasser, og hvis det sker igen, vil der være to klasselokaler for lidt, siger Gitte Simoni, der også peger på, at familier flytter til Vindinge med store børn, så det begynder at knibe med pladsen i de eksisterende årgange.

Brug for plan b

Enhedslistens Anna Bondo Nielsen er glad for, at skolebestyrelsen puffer til politikerne og siger, det er på tide at se på en udbygning, så skolen kan følge med tilflytningen.

- Man er nødt til at se med åbne øjne på, at når der er givet plads til, at man kan bo her, så følger der også en forpligtelse til, at børnene i det område kan gå på en lokal folkeskole, siger Anna Bondo Nielsen.

Hun vil dog dybere ned i sagen, før hun kan bakke op om permanent udvidelse. I første omgang forventer hun, at skole- og børneudvalget får set på, om der er et varigt behov for fem klasser mere, som der allerede kan være om to år ifølge en befolkningsprognose. Uanset hvad skal der være en plan for at gøre plads til alle byens børn på skolen.

- Jeg synes ikke, man skal begynde at flytte børn væk fra Vindinge, så det skal man have en løsning på. Hvis ikke vi udvider med de fem klasser nu, skal man have en plan b for, hvad man så gør, siger Anna Bondo Nielsen.

En plan b lugter lidt af barakker, men det må ikke ende med, at barakker ender med at være skole i årevis.

- Nogle gange kan barakker være en god løsning for at se, hvordan udviklingen sker, men hvis det står i sol og måne, at det bliver de her 25 klasser, skal der ses på at udvide permanent, siger Enhedslistens nye medlem af skole- og børneudvalget.

Bliver ikke overflødigt

Efter der er bygget 450 nye boliger i Vindinge, flere kommer til, og byens indbyggere får mange børn, er Gitte Simoni ikke i tvivl om behovet for at udvide skolen.

- Tidligere kapacitetsanalyser har været forsigtige med, hvor mange man regner med, men virkeligheden ser bare meget anderledes ud, og skolen begynder at råbe vagt i gevær med, at man står med et problem. Nogle af faglokalerne begynder også at være for små til klasserne, fordi de er bygget i en tid, hvor skolen var meget mindre, siger Gitte Simoni.

Hun er ikke bekymret for, om en udvidelse viser sig at være overflødig efter nogle års børneboom. Hvis børnetallet skulle falde, er investeringen heller ikke spildt.

- Hvis vi udvider skolen nu, og boomet tager af om 10 års tid, er der ingen tvivl om, at lokalerne kan bruges til noget andet, for der er mangel på lokaler i Vindinge. Vi er nødt til at sørge for, at børnene får nogle ordentlige forhold at gå i skole under, plus at personalet har brug for ordentlige forberedelseslokaler, og det har de ikke, siger Gitte Simoni.

arrow To skoler bliver for små - én udbygning på bordet
05. maj 2021 kl. 17:03 Opdateret: kl. 15:42
arrow Poder i pavilloner: Midlertidig løsning i Vindinge
22. februar 2021 kl. 09:41 Opdateret: kl. 09:43
arrow Lokal politiker: Pavilloner til børn er bedst her og nu
22. januar 2021 kl. 13:54 Opdateret: kl. 11:56
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk