2. august 2021
Millioner af kubikmeter grus hentes op af grusgravene i Hedeland, men i det omfang, at der åbnes nye grave på hovedstadens side af regionsgrænsen, vil Roskilde ikke være med til, at transporten skal foregå ind gennem Roskilde Kommune. Foto: Bjørn Armbjørn
Millioner af kubikmeter grus hentes op af grusgravene i Hedeland, men i det omfang, at der åbnes nye grave på hovedstadens side af regionsgrænsen, vil Roskilde ikke være med til, at transporten skal foregå ind gennem Roskilde Kommune. Foto: Bjørn Armbjørn
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: By skal skærmes af hård regionsgrænse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

By skal skærmes af hård regionsgrænse
Roskilde - 26. november 2020 kl. 18:36
Af Steen Østbjerg

Grusgravene ved Vindinge leverer ufattelige mængder af grus til hele Sjælland, men når det bliver gravet inde på Høje-Taastrups side af kommunegrænsen, og når det skal køres til et andet sted i hovedstadsområdet, så skal grustransporten ikke ske ad veje, der går gennem Roskilde Kommune.

arrow Læs også: Grusgravning: Stadig øksen over nakken

Den besked har byrådet i Roskilde nu i klare vendinger sendt i form af et høringssvar til Region Hovedstandens råstofplan. Men det var nær gået anderledes, for det var folk i Vindinge, der sent i udvalgsbehandlingen måtte prikke byrødder på skulderen og gøre opmærksom på, at det høringssvar, der var skrevet, langtfra havde samme skarpe indhold som den sagsfremstilling, som var blevet fremlagt for politikerne. Den årvågenhed kvitterede rådet for og strammede sit høringssvar op, så det kom i overensstemmelse med den holdning, byrådet faktisk har.

En tilføjelse til svaret lyder nu:

»Roskilde Kommune har en klar forventning om, at alle råstoffer, der udvindes i Region Hovedstaden, køres ad regionens egne veje og dermed ikke sendes gennem Region Sjælland og Roskilde Kommune for derefter at blive kørt ind i Region Hovedstaden igen. Det skal sikres, at nye graveområder ikke påfører Region Sjælland øgede gener i form at tung trafik. Det er helt afgørende for RK, at kørsel fra det fremtidige graveområde, som ikke er en de af eksisterende aftaler, ikke sker vestover gennem Roskilde Kommune, men mod øst ved eksempelvis at benytte eksisterende adgangsveje til NCC grusgrave eller ved at etablere en ny adgangsvej.«

- Så har vi klart sagt, hvad vi også tidligere har sagt, og hvad vi mener. Og så håber vi naturligvis, at Region Hovedstaden i stedet for at tage store områder ud af deres råstofplan vil fokusere på at finde flere arealer i regionen, hvor de kan indvinde råstoffer, så Roskilde slipper for at levere hovedparten af de råstoffer, der bruges på infrastrukturprojekter, sagde Karim Arfaoui (S), formand for klima- og miljøudvalget.

- Det er ingen dans på roser at være nabo til en grusgrav, og Vindinge er hårdest ramt. Vores opgave er at beskytte vores borgere mest muligt mod støj og støv og andre gener, fx unødig kørsel gennem området. Derfor siger vi det meget klart. Råstoffer skal ikke sendes ud genem Roskilde Kommune for at blive sendt retur til Region Hovedstaden. Så er det sagt, sagde Gitte Simoni, der tilføjede, at det samme fremgår af Region Sjællands høringssvar.

Da sagen blev behandlet i økonomiudvalget, havde Venstre et forslag til en stramning, som blev stemt ned. Derfor gav det anledning til en del politisk drillerei af Jette Tjørnelund, at Venstre - i øvrigt lige som Liberal Alliance - i første omgang valgte at støtte et ændringsforslag fra Enhedslisten med en marginalt anden ordlyd. Da dette faldt, gik V og EL med på formuleringen, som var forfattet af S, DF, SF og R, mens K og LA undlod at stemme.

arrow Sjælland til Hovedstaden: Skaf jeres eget grus
01. december 2020 kl. 12:46 Opdateret: kl. 11:37
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk