11. december 2017
Selv om to partier står uden for budgetforliget, er der alligevel rigtig meget i budgettet, der lægger op til, at vi kan arbejde bredt med det i byrådet, mener borgmester Joy Mogensen (S).
Selv om to partier står uden for budgetforliget, er der alligevel rigtig meget i budgettet, der lægger op til, at vi kan arbejde bredt med det i byrådet, mener borgmester Joy Mogensen (S).
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget i hus uden falbelader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget i hus uden falbelader
Roskilde - 12. oktober 2017 kl. 14:23
Af Steen Østbjerg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Uden de store falbelader har Roskilde endeligt fået et budget for 2018.

Andenbehandlingen var »den årlige seance, hvor »de partier, der er med, roser sig selv for alt det, der er kommet med, og de partier, der ikke er, har travlt med at pege på ting, der mangler,« som Birgit Pedersen (SF) formulerede det.

Som en del af flertallet fremhævede hun bl.a. på den musik- og mediehøjskole for borgere med særlige behov, som kommer, men ærgrede sig også over, at S og de borgerlige ikke ville være med til en læreraftale.

- Hvorfor er SF så med? Fordi vi altid vælger indflydelse, hvor vi kan se os selv i det samlede resultat, og kan se, hvad vi har bidraget med. Og vigtigt er det også at få indflydelse på de spændende ting, der dukker op i løbet af året, sagde Birgit Pedersen.

Budgettet har været beskrevet i disse spalter tidligere, også den tillægsaftale, der blev lavet efter høringen. I den er bl.a. aftalt, at budgetpartierne vil se på, om der er områder, der rammes uforholdsmæssigt hårdt, når budgettet ikke opererer med fuld prisfremskrivning. Hvis luften skal mildnes på nogle områder, kan det meget vel blive specialundervisning.

- Selv om to partier står uden for budgetforliget, er der alligevel rigtig meget i budgettet, der lægger op til, at vi kan arbejde bredt med det i byrådet, mente borgmester Joy Mogensen (S).

Hendes partifælle Karim Arfaoui glædede sig over, at der var fundet en god balance mellem at se fremad og samtidig understøtte den lokale service. Ikke mindst boligpakken, som skal sikre et godt og blandet boligudbud i hele kommunen, så han som et stort plus.

- Og for fjerde år i træk øger vi midlerne til varme hænder, lige som vi igen investerer i folkeskolen, sagde Karim Arfaoui.

Bent Jørgensen (V) mente, at budgettet på mange måder kunne være bedre. Navnlig anlægsbudgettets størrelse bekymrede han.

- Det er stadig vore opfattelse, at det er for lavt. Det bliver en udfordring at få det hævet, så vi kan komme igennem med nogle af de mindre projekter, der har stået lidt i skyggen af store ting som p-hus og svømmehal, sagde Bent Jørgensen.

Jeppe Trolle (R) ville også gerne have været længere med budgettet, end det kom.

- Men det var så langt, vi kunne komme med de partier, der sad tilbage, og med den økonomi, der var til rådighed, sagde Jeppe Trolle.

Eksempelvis ville han gerne have haft mere end den ene million, der er afsat til vedvarende energi, men »jeg kan konstatere, at over de sidste fire år er det blevet til otte millioner til vedvarende energi, og det kan jeg godt være bekendt,« sagde han.

Lars Lindskov (K) ville gerne have strammet mere op på økonomien og delte Venstres ønske om flere penge til anlæg, men var samtidig stærkt tilfreds med de puljer, der bliver etableret til anlæg inden for dels kultur- og idrætsområdet og for trafiksikkerhed.

- Så slipper vi for facebookvalgkampe, som ikke er en ansvarlig måde at drive et budget på, sagde han.

- Der er stribevis af klare konservative fodaftryk - et løft til erhvervs- og turistområde, hvor vi var blevet hægtet af i forhold til andre kommuner, juniorpædagoger i børnehaverne og meget andet. Alt i alt er vi glade, men det kan se meget bedre ud næste år, når vi får et meget større fodaftryk, sagde Lars Lindskov.

Både DF og EL havde ændringsforslag til budgettet, som blev stemt ned.

- Vi har ellers været med, hver gang der har skullet spares, men når der så skal deles ud, bliver budgettet et kludetæppe i stedet for at have en samlet vision. Vi efterlyser politisk retning, og når man ser tilbage på årene, har vi brugt 400 millioner kroner på store prestigeprojekter. Vi har sympati for mange af dem, men vi stiller spørgsmålstegn ved, om det behøver at være så dyrt altid i stedet for at lægge vægt på funktionalitet, sagde Merete Dea Larsen (DF).

Hun forudså, at mange valgløfter ikke vil blive holdt.

- Vi er nede i så små beløb til fx trafiksikkerhed, at der kommer til at gå mange år, før vi får indhentet det, vi er bagefter, spåede Merete Dea Larsen.

Enhedslisten havde 24 ændringsforslag, men forlangte kun afstemning om de 10, som tydeligst markerede forskellen mellem EL's vej og flertallets.

- Roskilde har en god økonomi. Nødvendige kernevelfærdsområder er der derfor slet ingen grund til at spare på eller skære i. Der er ingen økonomiske grunde til at forringe forholdene for hverken borgere eller medarbejdere i Roskilde, sagde Henrik Stougaard.

EL's forslag gik netop på at undlade besparelser, tilbagerulle tidligere besluttede takstforhøjelser i sfo'erne, og på skrue op andre steder, så der blev flere penge til dem, der fx er ramt af kontantshjælpsloftet eller er sagsbehandlere på socialområdet, hvor sagerne er mange. Som nævnt faldt alle ændringsforslagene.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk