2. august 2021
Et nyt studie fra DTU påpeger, at der er langt flere og alvorlige konsekvenser ved at blive oversvømmet end den målestok, vi i Danmark hidtil har brugt, nemlig omfanget af udbetalinger fra Stormrådet til genopbygning af de oversvømmede huse. Roskildes borgmester kalder studiet for »dyster læsning« og forudser, at kollegerne på Christiansborg og ude i landets kommuner kommer til at sætte fart på kystsikringer, som skal holde Danmark oven vande. Foto: Lars Kimer
Et nyt studie fra DTU påpeger, at der er langt flere og alvorlige konsekvenser ved at blive oversvømmet end den målestok, vi i Danmark hidtil har brugt, nemlig omfanget af udbetalinger fra Stormrådet til genopbygning af de oversvømmede huse. Roskildes borgmester kalder studiet for »dyster læsning« og forudser, at kollegerne på Christiansborg og ude i landets kommuner kommer til at sætte fart på kystsikringer, som skal holde Danmark oven vande. Foto: Lars Kimer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester om nyt studie om oversvømmelser: Det er skræmmende læsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgmester om nyt studie om oversvømmelser: Det er skræmmende læsning
Roskilde - 29. maj 2020 kl. 08:53
Af Lars Kimer

Hvad koster en sygemelding? Hvad koster det, at familiens mor går ned med stress, far får PTSD eller børnene angst? Og hvor stort et problem er det, når ens bolig bliver ramt af oversvømmelser? Det forsøger et nyt studie fra DTU for første gang at kaste lys over.

arrow Læs også: Denne skurvogn vækker stor glæde: Efter 17 måneder kom håndværkerne igen

Forskerne fra DTU har i samarbejde med digelaget for Jyllinge Nordmark og Tangbjerg og med hjælp fra områdets beboere fået lavet et spørgeskema, som forsøger at kortlægge nogle af de konsekvenser, som der ikke bliver sat kroner og ører på, når katastrofen rammer, og danskerne oplever at blive klimaflygtninge.

I rapporten kan man læse, at 47 procent af de familier, som har svaret på undersøgelsen, har været ramt af stress, 45 procent har oplevet søvnproblemer, angst har ramt 29 procent af familierne, og PTSD er blevet noget, 16 procent af familierne har fået inden for døren.

Mange sygedage

Undersøgelsen viser også, at en gennemsnitsfamilie har misset næsten 25 dage på arbejde som følge af oversvømmelsen. Den værst ramte familie har rapporteret 183 sygedage som følge af oversvømmelsen i 2013.

Familierne fortæller om, at det i snit har været tre måneder om at komme tilbage til en tilstand, hvor de føler, at de igen kan følge med og have en rimelig normal hverdag, på trods af genhusning og andre væsentlige ting, der ikke var som før oversvømmelserne.

I rapporten kan man også læse, at en familie i snit har brugt 12 dage på rydning af hus, flytning til genhusning, oprydning af have samt administration af forsikringssag. I snit har familierne måttet bruge fire dage alene på at administrere deres forsikringssag.

I undersøgelsen viser familiernes svar også, at en familie, som har haft huset oversvømmet, har måttet finde 200.000 kroner i egen lomme for at komme tilbage til start.

- 100 timer på sin forsikringssag, store summer på advokatbistand, imens man er presset af at være genhuset. Det er ikke vilkår, som gavner nogen familier. Vi har bare aldrig prøvet at indregne disse ting, når vi taler om, hvad en stormflod i Danmark har kostet. Vi har ikke sat beløb på mange af de ting, vi finder, men vi får en opgørelse af hvilke konsekvenser, det har for den enkelte familie at blive oversvømmet, og de konsekvenser skal beslutningstagerne huske at have med i regnestykket, når de vurderer, om en sikring af mennesker og ejendomme »kan betale sig«, siger en af forfatterne bag rapporten, professor i klima og økonomi ved DTU Kirsten Halsnæs.

- I et område som Jyllinge Nordmark og Tangbjerg er regnestykket faktisk ikke så svært. Allerede inden vi har medregnet de konsekvenser, vores studie har belyst, kan vi se, at det har kostet samfundet 160 millioner kroner i udbetalinger fra Stormrådet at få bragt husene i området på fode igen. Det koster kun 60 millioner kroner at bygge en kystsikring. Den åbenlyse fordel ved kystsikringen må politikerne til at tage alvorligt, siger Kirsten Halsnæs, som også understreger en anden ting, der følger i kølvandet på en klimakatastrofe som den i Jyllinge Nordmark.

- Vi har ikke undersøgt det, men dem, vi har talt med, beretter om en masse stridigheder i lokalsamfundet, og det bidrager jo også negativt i forhold til at få familierne, der blev ramt, på fode igen, siger hun.

Borgmester: Vigtig viden

Borgmester i Roskilde, Tomas Breddam (S), ser undersøgelsen som et spejl på, hvad kommunen længe har vidst og også sagt videre til Christiansborg-politikerne.

- Det er virkelig dyster læsning. Det er utrolig værdifuldt. Med den viden her, så står det klart, at det i endnu højere grad kan betale sig, at vi nationalt og lokalt kommer i gang med at sikre os mod klimaforandringer, som fx oversvømmelser. Vi har ved flere lejligheder prøvet at beskrive det, vi ser og oplever lokalt, blandt andet via de lokalt praktiserende læger. Men også da vi havde den nuværende miljøminister Lea Wermelin på besøg, blev den side af sagen fortalt, da vi havde hende med inde hos en familie, som netop oplever, hvor psykisk hårdt en oversvømmelse kan ramme en familie, siger Tomas Breddam, som tror, undersøgelsen kan komme til at gavne andre steder i Danmark.

- Den kan forhåbentlig bidrage til, at vi andre steder i Danmark kan få gang i kystsikring, før de mennesker skal igennem en genopbygning først. Der er rigtig mange penge og slidte skæbner at spare ved at være ude i tide. Det håber jeg, at flere i det politiske niveau forstår, siger han.

- Det vil følge os

Formand for digelaget i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg og pensioneret læge, Philip Lange Møller, er ikke i tvivl om, at de menneskelige konsekvenser af oversvømmelserne i 2013 vil følge området længe.

- Folk bliver jo ikke raske med et trylleslag, når digerne og slusen står her. Vi ved jo, at ting, der har sat sig på psyken, er lang tid om at gå væk. Den menneskelige krop og hjerne er lang tid om at komme sig over et chok, som det vi oplevede, da 213 husstande blev oversvømmet. Det er nogle af konsekvenser, som kommer frem med det her studie, noget som forhåbentlig kan hjælpe andre, der skal kystsikres. Og så synes jeg, det er værd at bemærke, at en gennemsnitsfamilie har skullet finde 200.000 kroner i egen lomme for at få lov at komme hjem. Vi har en del pensionister i vores område. Den lille opsparing, de havde til at forsøde deres alderdom, er forsvundet, siger Philip Lange Møller.

arrow 2401 dage siden stormflod: Byrådet vedtager endelig kystsikring
02. juli 2020 kl. 17:40 Opdateret: kl. 17:57
arrow Syv millioner mere: Ekstraudgift overrasker digelag
25. juni 2020 kl. 13:27 Opdateret: kl. 13:17
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk