26. juni 2019
Bomi på Maglegårdsvej er et bud på, hvor den nye FGU-uddannelse skal ligge. Alternativet er et lejemål hos genboen Roskilde Handelsskole. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Bomi på Maglegårdsvej er et bud på, hvor den nye FGU-uddannelse skal ligge. Alternativet er et lejemål hos genboen Roskilde Handelsskole. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bomi og Handelsskole i spil til at huse ny uddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bomi og Handelsskole i spil til at huse ny uddannelse
Roskilde - 09. februar 2019 kl. 14:40
Af Kristian Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Trumfer en let og smertefri indflytning muligheden for at være herre i eget hus? Det er et af de spørgsmål, der afgør hvor den nye FGU-uddannelse kommer til at ligge.

arrow Læs også: Ny uddannelse kan svinge mange millioner i pris

Den forberedende grunduddannelse skal efter sommerferien tage over for blandt andet produktionsskolen som overgang fra grundskole til erhvervsuddannelse. De skal have et sted at være i Roskilde, men politikerne har ikke haft let ved at anvise nogle egnede lokaler.

Efter en nærmere analyse af fire placeringer står to muligheder tilbage, som økonomiudvalget skal vælge mellem.

Roskilde Handelsskole kunne ligne den oplagte løsning, fordi FGI uden større besvær eller investeringer kan flytte ind i tide til uddannelsens start i august.

Her vil den nye uddannelse dog skulle bo til leje hos Roskilde Handelsskole, og her er alle de nødvendige værkstedsfaciliteter ikke til stede. Socialdemokratiet er derfor mere lune på at placere FGU på Bomi-grunden lige over for handelsskolen, hvor der i dag er hjerneskadecenter.

Det vil dog kræve en investering på 16,5 millioner kroner, og der skal derfor lidt god vilje til for, at det kan lade sig gøre inden for FGU's økonomiske rammer på 2,5 millioner kroner årligt for husleje og forbrug.

Desuden kan det ikke lade sig gøre at flytte ind efter sommerferien, fordi byrådet først skal finde penge til renoveringen på næste års sparebudget. Endelig skal der findes et andet sted, hvor hjerneskadecenteret vil være villigt til at flytte inden.

Alligevel foretrækker Socialdemokratiet Bomi.

- Vi synes stadig, at FGU skal tilbydes lokaler, der ligger nogenlunde samme sted, så de ikke skal shoppe rundt. Vi ønsker også at give dem mulighed for at opbygge deres egen identitet, og derfor er vi mest lune på en løsning, der hvor Bomi ligger i dag, siger Daniel Prehn, medlem af økonomiudvalget for Socialdemokratiet.

Han medgiver, at et lejemål på Roskilde Handelsskole har et par store fordele, som gør, at den mulighed ikke kan afskrives.

- Det taler for handelsskolen, at FGU umiddelbart kunne have et sted at være med det samme. Men det er en skole, der gerne skulle holde i mange år, og derfor skal det være en løsning, de kan være i i mange år, og der ser vi stadig Bomi som den placering, der vil være bedst, siger Daniel Prehn.

Roskilde Handelsskoles direktør, Jørgen Sloth, ser næsten udelukkende fordele ved at placere FGU på hans skole.

På handelsskolen har FGU den fordel, at de kan leje en selvstændig bygning og samtidig bruge kantine, it, auditorium og andre af skolens faciliteter, mens de kan låne værksteder på de andre skoler lige uden for døren.

I modsætning til de andre alternativer for FGU kan uddannelse flytte ind fra starten frem for at skulle vente et år eller mere på en midlertidig adresse.

- Vi er i stand til at sikre, at de kan flytte ind og være i drift, når skoleåret 2019 starter, siger Jørgen Sloth.

Han er ikke det mindste bekymret for, om det kan lade sig gøre at få alle de nødvendige aftaler på plads, så FGU kan låne værksteder på andre uddannelser i området.

- Vi har et årelangt tæt samarbejde skolerne imellem, og vi er altid i stand til at finde nogle løsninger. Det er et spørgsmål om skemalægning, og det kan jeg overhovedet ikke forestille mig bliver noget problem, siger direktøren.

Set fra kommunens side er det et minus, hvis FGU skal leje sig ind hos en anden aktør end kommunen selv. For Jørgen Sloth er selve udlejningen af den tilsigtede bygning - som tidligere har huset Erhvervsakademi Sjælland og sosu-uddannelsen - ikke det væsentlige.

- Vores interesse er, at de unge mennesker, som går på FGU, skal have nemmest muligt ved at komme i kontakt med erhvervsuddannelserne. Meningen er, at de skal i gang med en ungdomsuddannelse, og jeg tror, at nærheden gør det lettere at finde det rigtige sted, siger Jørgen Sloth.

For nogle måneder siden var Daniel Prehn fortaler for at bruge Gråbrødre Skole til FGU, men store omkostninger og manglende facileteter har udelukket den mulighed. Den fjerde mulighed er at lade FGU blive på Industrivej, hvor produktionsskolen Base 4000 ligger, men det er nedslidt og kræver store og langvarige investeringer.

Det er i sidste ende FGU's bestyrelse, der vælger placeringen i Roskilde ud fra de anvisninger, økonomiudvalget giver. Formand for FGU er Roskildes skole- og børneudvalgsformand Jette Henning (S), men bestyrelsen favner FGU-uddannelsen i både Roskilde, Solrød, Greve, Lejre og Høje-Taastrup, der alle får deres egen afdeling.

arrow - Sælg Gråbrødre Skole
22. august 2018 kl. 14:32 Opdateret: kl. 13:08
Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk