25. november 2017
Den tidligere direktør for Roskilde Festival, Henrik Rasmussen, var Roskilde Banks største privatkunde. Bankens bestyrelse og direktion blev ved med at forhøje hans lån, så han kunne købe bankens aktier, selv om hans indtægt ikke rakte til at betale renterne af lånet. Foto: Anders Ole Olsen
Den tidligere direktør for Roskilde Festival, Henrik Rasmussen, var Roskilde Banks største privatkunde. Bankens bestyrelse og direktion blev ved med at forhøje hans lån, så han kunne købe bankens aktier, selv om hans indtægt ikke rakte til at betale renterne af lånet. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Banksagen: Festivalboss' klausul forsvandt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Banksagen: Festivalboss' klausul forsvandt
Roskilde - 29. marts 2017 kl. 12:34
Af Steen Østbjerg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som led i proceduren vil Finansiel Stabilitet gennemgå samtlige af de 10 engagementer, der resulterede i de største tab for Roskilde Bank, og sætte fingeren på, hvor ledelsen har svigtet.

arrow Læs også: Banksagen: Superligaen overskyggede alt

Det første, der blev trukket frem, var den eneste af de 10, som drejer sig om en privatkunde, nemlig Roskilde Festivals daværende direktør, Henrik Rasmussen.

Finansiel Stabilitet mener, at både bestyrelsen og direktionen handlede uforsvarligt, i første omgang ved at bevilge de store lån, senere ved at udvide det i flere omgange, og ved at undlade at afvikle det.

Synspunktet er, at i et sundt engagement kan kunden forrente sit lån, og det var Henrik Rasmussen slet ikke i stand til helt fra begyndelsen. Af samme grund havde kreditkontoret ingen lyst til at sige god for lånet, men det gjorde Niels Valentin Hansen.

- Det lån falder direkte ned i kategorien af den allermest uforsvarlige slags, sagde FS-advokat Søren Henriksen.

Selv i perioder, hvor Roskilde Bank-aktien steg, rakte Henrik Rasmussens indtægt ikke til at betale renterne, og eftersom banken foretrak, han ikke solgte, valgte man i stedet at udvide lånet, der endte med at være i underkanten af en kvart milliard kroner.

- Bevillingerne er reelt et udtryk for, at banken spekulerede i sin egen aktie, sagde Søren Henriksen og forklarede, at den meget store aktiepost, som Henrik Rasmussen havde, ville have påvirket kursen negativt, hvis den var blevet sat til salg.

I det første store aktielån var en stop loss-klausul, der skulle udløses, hvis kursen på Roskilde Bank-aktien faldt med mere end 10 procent.

Den klausul forsvandt imidlertid, da lånet blev forhøjet med 110 millioner kroner. Det gjorde Henrik Rasmussen til den suverænt største privatkunde med et engagement, der svarede til 8,8 procent af bankens samlede egenkapital.

- At stop loss-klausulen ikke blev effektueret, er ansvarspådragende. I stedet fortsatte banken sin spekulation og valgte at tage en stor risiko, og bestyrelsen var bekendt med det og accepterede det, sagde Søren Henriksen.

arrow - Bankens bestyrelse forsømte sin pligt
28. marts 2017 kl. 16:13 Opdateret: kl. 12:45
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk