14. juni 2021
Vikingeskibsmuseet er ikke længere fredet, men to arkitekturforeninger gør et nyt forsøg på at bevare den. Foto: Thomas Olsen
Vikingeskibsmuseet er ikke længere fredet, men to arkitekturforeninger gør et nyt forsøg på at bevare den. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Arkitekter ser ingen grund til at skrotte Vikingeskibhallen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Arkitekter ser ingen grund til at skrotte Vikingeskibhallen
Roskilde - 11. oktober 2019 kl. 12:10
Af Kristian Jørgensen

Meningerne om Vikingeskibshallen vil være delte til - og en tid efter - den dag, den 50 år gamle betonbygning ikke længere står. Den dag kan komme inden længe, eftersom daværende kulturminister Mette Bock (LA) sidste år valgte at affrede den efter Vikingeskibsmuseets ønske, så der kan blive opført et helt eller delvist nyt museumsbyggeri.

arrow Læs også: Arkitekt har amtsgård og Vikingeskibshallen med i en ny bog om hemmelige steder

En række arkitekter, historikere og andre med ekspertise i bygningskultur begræder affredningen af det, de betragter som en enestående bygning og et stykke kulturarv, man ikke bare kan rive ned, fordi bygningen er slidt.

Nu gør nogle af fortalerne for en bevarelse af Vikingeskibshallen et nyt forsøg på at redde den fra nedrivning.

Var det nu rigtigt?

Foreningerne Icomos og Docomomo Danmark, der begge er en del af internationale artikekturnetværk, har bedt om foretræde i Folketingets kulturudvalg for at bede dem genoverveje affredningen.

Det sker, efter Vikingeskibshallen er blevet udråbt som en af de 100 mest betydningsfulde betonbyggeri i Europa.

- Nu har det opnået en status ved at komme på den liste, så det er værd at genoverveje, om den beslutning var den korrekte. Affredningen blev besluttet af kulturministen, men mod embedsfolkenes anbefalinger, mod Det Særlige Bygningsråd og mod de rapporter, der lå på det tidspuntk. Vi mener, det er værd at genoverveje, om det er korrekt, at det skulle ske på den måde, siger arkitekt Camilla Løntoft Nybye, der er formand for Icomos Danmark og kongelig bygningsinspektør.

Stik imod rapporter

Vikingeskibsmuseet har givet udtryk for, at det er med blødende hjerte, de selv har bedt om at få affredet Vikingeskibshallen. Men de kan ikke se anden udvej, da den er så medtaget, at det ikke giver mening at renovere den, så de tusindårige vikingeskibe står i sikkerhed for fjordens vande.

Den køber Icomos og Docomomo ikke.

- Der ligger jo faglige rapporter, der siger det modsatte. Sagen er, at bygningen er forsømt og har været forsømt i mange år. Hvis man vedligeholder den, vil den kunne holde i mange år, siger Camilla Løntoft Nybye.

Arkitekturforeningerne nævner i et notat til kulturudvalget en afgørelse fra Slots- og Kulturstyrelsen og et notat fra ingeniørfirmaet Niras, som begge vurderer, at betonhallen kan restaureres, så skibene er i sikkerhed.

Pengene er der

Økonomisk skulle det også kunne lade sig gøre. Vikingeskibsmuseet har ofte anført, at det er ikke er til at rejse fondsmidler til en restaurering i modsætning til et nybyggeri, men de 150 millioner kroner afsat på finansloven og de 25 millioner kroner fra Roskilde Kommune skulle være rigeligt. Niras mener, at en restaurering vil koste op mod 65 millioner kroner samt 30 millioner kroner til vedligehold over 50 år, mens Vikingeskibsmuseet selv har nævnt en pris på op mod 125 millioner kroner.

Et mesterværk

Derimod kan det koste en halv milliard kroner at opføre et nybygget museum. Det er helt unødvendigt ifølge Icomos og Docomomo.

- Vi mener, at man har en helt unik bygning, og det kan simpelthen ikke gøres bedre. Man har allerede et mesterværk, der rummer de fem vikingeskibe, og vi kan ikke se formålet med et stort dyrt projekt, når man har en bygning, der kan sættes i stand for et væsentligt mindre beløb, siger Camilla Løntoft Nybye og tilføjer, at det også er værd at over konsekvenserne ved en nedrivning i et bæredygtighedsperspektiv.

Også ydre værdi

Hun håber, at bevaringsfolkenes appel ved det kommende foretræde i kulturudvalget kan føre til en genfredning, men at man som minimum kan sikre en bevaring af rummet i den nuværende vikingeskibshal, hvis den gamle ikke kan blive stående, som den er.

Rummet giver Vikingeskibshallen en unik sammenhæng mellem de udstillede skibe og fjorden udenfor, og det greb har Vikingeskibsmuseet også fremhævet, at de vil videreføre, uden de har lagt sig fast på, om det skal ske ved en delvis bevarelse eller som et helt nyt byggeri.

Hele den nuværende betonbygning i brutalistisk stil har dog også en væsentlig arkitektonisk værdi set udefra, som Camilla Løntoft Nybye helst ser bevaret. Betonhallens ydre har sine modstandere, og hun er enig i, at den ikke står særlig kønt set fra land, men det tilskriver hun misligholdelse.

arrow Vikingeskibsmuseet vil ikke bygge større
13. november 2019 kl. 09:02 Opdateret: kl. 09:02
arrow Vikingeskibsmuseet: Skibene må og skal ud af den hal
11. oktober 2019 kl. 16:18 Opdateret: kl. 11:24
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk