25. september 2021
Retten i Roskilde er ved at være nået til vejs ende i hvidvasksagen mod en holbækker og en roskildenser, der er tiltalt for at have kanaliseret over 40 millioner kroner, der stammer fra kriminalitet, ud af landet. Foto: Jesper From
Retten i Roskilde er ved at være nået til vejs ende i hvidvasksagen mod en holbækker og en roskildenser, der er tiltalt for at have kanaliseret over 40 millioner kroner, der stammer fra kriminalitet, ud af landet. Foto: Jesper From
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anklager: Hvidvask skal koste tre et halvt års fængsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Anklager: Hvidvask skal koste tre et halvt års fængsel
Roskilde - 18. maj 2021 kl. 13:43
Af Steen Østbjerg

Selv om deres roller var forskellige, bør den 38-årige roskildenser og den 27-årige holbækker, der er tiltalt for i fællesskab at have hvidvasket mere end 40 millioner kroner, idømmes samme straf.

arrow Læs også: Skyldige i hvidvask for mere end 40 millioner kroner

Det mener specialanklager Karen Moestrup Jensen, som på anklagemyndighedens vegne har ført sagen imod de to mænd, som ejede i alt tre selskaber, som efter alt at dømme indgik i et netværk af virksomheder, hvis eneste formål var at kanalisere sorte penge til et polsk selskab, Baltik Biziness Group, som havde en dansk stråmand som direktør.

Også roskildenseren var stråmand. Ikke at han har sagt det under hvidvasksagen, for her har han været tavs hele vejen igennem, men i skifteretten, da hans selskaber var gået konkurs, var det dét, han fortalte, og at han havde været nødt til at gå med til det, fordi der var folk, han skyldte penge.

Mystisk Porsche

Efter Karen Moestrup Jensens opfattelse var han dog ikke helt så passiv. Det var ham, der havde dialog med udlejerne de steder, hvor selskaberne havde lejet sig ind, og det var ham, der havde dialogen med både revisor og bank. Og det var hans personlige nem-id, der blev brugt ved adskillige af overførslerne - en nem-id, der på intet tidspunkt har været spærret.

Det var tilsyneladende også ham, der på mystisk vis købte en dyr Porsche. Mystisk, fordi den blev betalt, men aldrig indregistreret i Danmark. Den havnede i stedet i Tyskland.

Tre et halvt år

Roskildenseren havde sit eget selskab, hvori foregik hvidvask for yderligere tre millioner kroner. Derudover købte han to selskaber af holbækkeren, som forblev direktør, og som har erkendt at have godkendt stribevis af overførsler via sms.

Han spillede således en mere aktiv rolle og var fuldt vidende om, hvad der foregik, mente anklageren, og det opvejede, at holbækkeren skal have foretaget hvidvask for et større beløb, hvorfor de bør idømmes samme straf.

Påstanden er, at de hver skal have tre et halvt års ubetinget fængsel.

Sløringskarrusel

Det var Jyske Bank, der lukkede selskabernes konti ned og kontaktede Bagmandspolitiet, da banken spottede de mistænkelige overførsler. Indtil efteråret 2018 havde der ikke været nævneværdig aktivitet i nogen af selskaberne - anklageren betragter dem som skuffeselskaber - men over en hektisk periode på to en halv måned blev væltede der pludselig penge ind og ud.

Bagmandspolitiet har afdækket et netværk af 10 virksomheder, som handlede sammen på kryds og tværs - over 160 millioner kroner røg frem og tilbage - og af dem havnede 98 millioner kroner i Baltik Biziness Group.

- Der var intet sundt i selskaberne. Pengene begyndte bare at strømme ind, som ud af den blå luft. Det eneste formål med den kraftige samhandel mellem virksomhederne i netværket har været at sløre, hvad der foregik, sagde Karen Moestrup Jensen, da hun procederede sagen i Retten i Roskilde mandag.

78-årig storvaskede

Over halvdelen af sagerne imod de personer, der var involveret i hvidvaskaffæren, hvor Baltik Biziness Group var hovedmodtageren af penge, er afsluttet. Der er afsagt domme i Lyngby, Kolding og Roskilde med fængselsstraffe fra halvandet år til tre år og ni måneder.

Den hidtil hårdeste straf faldt i januar til en 78-årig mand fra Solrød Strand, som havde stillet sit firma til rådighed for hvidvask for hvidvask af 50 millioner. Det var gennem hans firma, at over halvdelen af de 100 millioner kroner, som Baltik-komplekset handler om, blev hvidvasket.

Hans straf blev gjort betinget med henvisning til mandens alder.

Dom i sigte

Set i forhold til den 78-årige, som blev dømt for hvidvask af et beløb, der er mere end dobbelt så stort som det, holbækkere og roskildenseren er tiltalt for, er anklagemyndighedens påstand om fængsel på tre et halvt år bemærkelsesværdig. Men det skrappe krav hænger også sammen med, at den 78-årige tilstod alt.

- På den måde sparer man samfundet for en masse ressourcer, og det giver sig udslag i straffen. Men det er ikke tilfældet her, sagde Karen Moestrup Jensen.

Sidste retsdag i sagen er på fredag, hvorefter retten optager sagen til dom, som muligvis først bliver afsagt i begyndelsen af juni.

arrow Tiltalt for hvidvask: Jeg ville bare hjælpe
26. februar 2021 kl. 14:18 Opdateret: kl. 11:29
arrow 78-årig dømt for hvidvask af 50 millioner
22. januar 2021 kl. 12:34 Opdateret: kl. 11:44
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk