24. juni 2021
Arkivleder Anette Øster (til venstre) og arkivansat Birgitte Nørskov Skallerup i de hyggeligt omgiveleser på Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv. Til næste år flytter arkivet til det nye kulturhus, Cosmos i Viby, og en af opgaverne bliver at få alt det bedste fra det gamle arkiv med. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Arkivleder Anette Øster (til venstre) og arkivansat Birgitte Nørskov Skallerup i de hyggeligt omgiveleser på Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv. Til næste år flytter arkivet til det nye kulturhus, Cosmos i Viby, og en af opgaverne bliver at få alt det bedste fra det gamle arkiv med. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alt det gode kommer med til nyt arkiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Alt det gode kommer med til nyt arkiv
Roskilde - 14. oktober 2020 kl. 19:38
Af Britt Nielsen

Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv ligger i romantiske omgivelser overfor kirken i Dåstrup. Bygningen har tidligere været områdets skole, så alene den emmer af historie.

arrow Læs også: Bibliotekerne skruer op for det digitale

Men forandringens vinde blæser. Når det nye kulturhus i VIby, Cosmos, er færdigt til næste år, flytter lokalarkivet dertil.

Derfor er oprydning, sortering og nedpakning allerede begyndt. Opgaven er lagt i hænderne på Birgitte Nørskov Skallerup.

Hun er blevet ansat efter, at den mangeårige lokalarkivar Merete Andersen gik på pension i sommer.

- Vi skylder Merete en reception. Det har endnu ikke været muligt på grund af corona, fortæller arkivleder Anette Øster, som håber, det snart bliver muligt at sige farvel til Merete Andersen, der i mere end 30 år har været indbegrebet af arkivet i Dåstrup.

Det er en stor opgave at sortere og pakke alt ned. Samtidig skal Birgitte Nørskov Skallerup sætte det i et system, så der er styr på det hele.

Noget skal på museum

Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv har flere skabe og montre, som får tankerne til at gå i retning af et museum.

- Vi har mange genstande her, men arkiver har ikke ting. Det er primært papir, siger Anette Øster og forklarer, at tingene egentlig ikke er arkivets opgave.

Samtidig får arkivet mindre plads efter flytningen, så det er ikke planen, at alle tingene skal med.

Der skal derfor kigges på, hvilken form for indlevering der har været. Nogle ting er indleveret med den betingelse, at hvis arkivet ikke vil have dem mere, skal de leveres tilbage.

Derudover vil ROMU blive inviteret forbi for at se, om der er effekter, de kan bruge.

- Enkelte ting skal dog nok komme med, siger Anette Øster og forklarer, at hvor mange afhænger af, hvordan indretningen bliver.

Hun fortæller, at en af de ting, som er sikre på at komme med, trods at det fylder rigtig meget, er det gamle byrådsbord.

Der bliver også kigget på, hvilke billeder og malerier, der skal være en del af en gallerivæg i det nye arkiv.

- Hvilke billeder kan vise forskellige ting og signalere arkiv, siger Anette Øster og forklarer, at fortiden bliver ikke glemt, men arkivet må også gerne kigge fremad.

Nye muligheder

Arkivet får mindre plads i Cosmos i forhold til, hvad arkivet har af kvadratmeter at boltre sig på nu. Men samtidig bliver arkivet jo en del af et større hus.

- Jeg ved, at KulturCosmos glæder sig til bofællesskabet. Vi får mulighed for at finde andre steder i huset, hvor folk kan sidde og kigge i de ting, de søger oplysninger om, siger Anette Øster og påpeger, at der dog er nogle papirer, som ikke må forlade arkivets område.

Indretningen er ikke helt klar endnu, men i Cosmos bliver der et magasin og et betjeningsområde.

- Ramsø er det arkiv i kommunen, som har det bedste samarbejde med frivillige. Det fortsætter jo, selv om arkivet flytter, pointerer Anette Øster og fortæller, at arkivet bliver mere synligt.

Derfor vil de bedre kunne sætte fokus på, hvad arkivet er og kan.

- Vi tager alt det gode med herfra, siger Anette Øster og fortæller, at en af opgaverne bliver at få rummet levende, når de ikke er der.

Fotodrømme

De tre lokalhistoriske arkiver i henholdsvis Roskilde, Gundsø og Ramsø hører under Roskilde Bibliotekerne. De har hver deres særegen.

- Vi tænker også på, at de tre arkiver ikke har tradition for samarbejde. Det kan vi måske gøre mere ud af fremover, siger Anette Øster, som på sigt håber, at de kan rejse penge, så alle billederne fra Gundsø og Ramsø kan komme på fototeket.

Foreløbig er det kun billeder fra Roskilde, der er med i fototeket, hvor Roskilde Bibliotekerne har lavet en billedsamling, som alle kan se online.

Levende historie

Birgitte Nørskov Skallerup nåede at være tilknyttet arkivet som frivillig i nogle måneder, hvor hun var i en slags mesterlære hos Merete Andersen, inden den mangeårige lokalarkivar stoppede.

- Jeg er kommet hos Merete i nogle år og kendte arkivet, fortæller Birgitte Nørskov Skallerup, der bor i Emilsgave, og er projektansat foreløbig for et år.

Hun er cand.mag i de indianske sprog og kultur og har blandt andet arbejdet på Museum Vestsjælland i fem år.

- Så jeg opfatter mig som kulturhistoriker, siger Birgitte Nørskov Skallerup, som godt kan lide det helt lokale.

Selv om opgaverne i forbindelse med flytningen fylder en del, så er første prioritet, når der er åbent i arkivet, er første prioritet at betjene borgerne.

- Det er vildt spændende, når der kommer noget ind. Jeg kan godt lide, at historien bliver levende på den måde, fortæller Birgitte Nørskov Skallerup.

Arkivet har åbent hver torsdag fra klokken 14-18, og Birgitte Nørskov Skallerup oplever, at der kommer borgere hver gang.

- For hver gang der kommer tre på en åbningsdag, så vil én aflevere noget, mens to skal spørge om noget, siger Birgitte Nørskov Skallerup og oplyser, at der derudover også kommer henvendelser per mail.

arrow Nye corona-regler: Sådan gør Roskilde
07. december 2020 kl. 15:46 Opdateret: kl. 07:33
arrow Børnekulturhus får syv millioner kroner i støtte
14. juli 2020 kl. 10:29 Opdateret: kl. 10:29
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk