25. september 2021
77-årige Aase Bonde kører rundt i Danmark i 14 dage for at samle penge ind til projekter i Burkina Faso. Søndag eftermiddag var hun i Roskilde. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

77-årige Aase Bonde kører rundt i Danmark i 14 dage for at samle penge ind til projekter i Burkina Faso. Søndag eftermiddag var hun i Roskilde. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aase kører for Burkina Faso

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Aase kører for Burkina Faso
Roskilde - 26. juli 2021 kl. 19:19
Af Britt Nielsen

Aase Bonde kalder selv sin tur rundt i Danmark på motorcykel for lidt af et vovestykke. Dog kan hun trække på erfaringer fra sidste år, hvor hun også kørte rundt i 14 dage.

- Jeg har ikke kørt motorcykel siden sidste år, fortæller den 77-årige sønderjyde, da hun holder på Stændertorvet i Roskilde søndag eftermiddag.

Aase Bonde fik motorcykelkørekort som 18-årig, men har ikke brugt det før sidste år. Her brugte hun turen til at samle 45.000 kroner ind til projekter i Burkina Faso.

- Det gav først penge, da jeg var med i Go'Morgen Danmark, fortæller Aase Bonde, der første gang besøgte Burkina Faso i 2010 og i alt har været af sted 10 gange.

Hun er blevet involveret i flere projekter og har blandt andet sponseret en skolebygning i landsbyen Tourouba, som har 3000 indbyggere.

- Da jeg kom derned, var der 325 elever, og nu er der 575 elever. Det vigtige er, at vi er gået fra 117 elever til 65-70 elever i hver klasse, siger Aase Bonde og oplyser, at før bestod 8-10 procent af eleverne den nationale eksamen, mens det nu er mindst 85 procent.

- Det er jo helt fantastisk, siger Aase Bonde og fortæller, at myndighederne holder øje med arbejdet og nu vil bygge en tredje skolebygning.

Ministeriet sender lærere og står for driften, men det er landsbyens beboere, som skal vedligeholde den. Derfor har Aase Bonde fundet en sponsor til dette.

Det går pengene til
De penge, hun samler ind på sin køretur, skal bruges til, at en gruppe fra Burkina Faso på et tidspunkt skal besøge Danmark og blandt andet besøge en landbrugsskole.

Derudover er der forskellige projekter, som handler om drikkevand, en økologisk køkkenhave, at oprette en planteskole og omdanne majsmarker til chia-marker.

I alt er der brug for 500.000 kroner, så Aase Bonde er også klar til at køre en tur til næste år.

Den store motorcykel af mærket Indian Scout har Aase Bonde lånt. På et skilt på motorcykel står blandt andet det mobilepay-nummer, som Aase Bonde håber, folk hun møder, vil bruge.

- Sidste år kørte jeg helt alene. I år har vi været i kontakt med motorcykler, så 5-10-12 motorcykler følger mig på nogle strækninger. Dog ikke her til Roskilde, de havde alle ferie, fortæller Aase Bonde og kalder det en fantastisk tur.

- Alle jeg taler med spørger, hvornår gør I det igen? Der er langt, hvis vi skal samle 500.000 kroner ind. Før de har rent vand og en køkkenhave, kan de ikke klare sig selv. Før jeg skal videre, og det skal jeg jo, vil jeg gerne have det i orden, siger Aase Bonde, som udover motorcykelturen bruger tid på at skaffe forskellige større sponsorere.

Lokalt samarbejde
Det betyder, at der er oprettet tandklinikker, og eksempelvis brugt hospitalsudstyr fra Region Syd er endt på hospitalet i provinshovedstaden Tougan. Der er knap 30.000 indbyggere i Tougan.

- De har selv sendt læger på kursus i ultrascanning, så nu modtager det offentlige hospital i Tougan hjertepatienter. Det gjorde de ikke før, siger Aase Bonde og fortæller, at hospitalet aldrig har haft en røntgenafdeling før, men sundhedsministeriet har nu bygget en ekstra bygning til hospitalet.

- Vi har ikke engang spurgt, og så stod de danske røntgenapparater der, da jeg var forbi, fortæller Aase Bonde, som tager rundt og holder øje med, at de donerede ting bliver brugt på rette sted, når hun er dernede.

Aase Bonde satser på at komme til Burkina Faso i oktober eller november, hvor der bliver sendt en container med ting derned.

- Det fungerer, fordi vi har en lokal samarbejdspartner, som alt foregår igennem, forklarer Aase Bonde.

Aase Bonde arbejder gennem foreningen DBL-Koonso, og hendes tur rundt i Danmark, som slutter på fredag, kan følges gennem facebook-siden »Ud i det blå«.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk