2. august 2021
Tina Fonseca (til venstre) og Britt Tang Pedersen har åbnet butikken Holdbar ved siden af Trekroner Station. De tror på, at det bæredygtige er vejen frem. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Tina Fonseca (til venstre) og Britt Tang Pedersen har åbnet butikken Holdbar ved siden af Trekroner Station. De tror på, at det bæredygtige er vejen frem. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åbningsfest blev aflyst: - Vi er blevet immune overfor kriser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Åbningsfest blev aflyst: - Vi er blevet immune overfor kriser
Roskilde - 28. maj 2020 kl. 18:59
Af Britt Nielsen

Lige ved siden af Trekroner Station går et par kvinder går rundt og kigger på hylderne i butikken Holdbar.

arrow Læs også: Dobbelt ramt af corona: Hårdt prøvet butik giver ikke op

Holdbar har fokus på bæredygtig livsstil og sælger tøj og ting, der er lavet bæredygtigt, godt genbrugstøj eller brugte ting, som er forbedret eller lavet om, så det får nyt liv.

Det kaldes upcycling, og i butikken hænger der eksempelvis kjoler, der er syet af duge eller sengetøj.

Bag butikken står Tina Fonseca og Britt Tang Pedersen, og de var klar til den helt store åbningsfest torsdag den 12. marts. Der var masser af planlagte gæster, én times taletid med borgmesteren og forventningens glæde onsdag aften.

- Vi havde knoklet for at få det hele færdig i 14 dage op til. Onsdag aften kom vi hjem og smækkede benene op, og så gik statsministeren på tv og lukkede alting ned, fortæller Britt Tang Pedersen.

Forfærdelig dag

Åbningsdagen blev derfor en dag med tikkende telefoner med afbud, ulykkelige børn i Holdbar T-shirts og en orkan, der rasede udenfor.

- Det var et totalt chok. Min datter skælder mig stadig ud og kalder det en forfærdelig dag, fortæller Britt Tang Pedersen og forklarer, at de holdt åbent et par dage, men det var ikke til at opdrive en kunde.

De 6000 pendlere, som normalt går forbi butikken hver dag, forsvandt over natten, så de lukkede igen.

Fordi de var nystartet, kunne de ikke modtage noget fra en hjælpepakke, og det nemmeste ville have været at give op.

Det skal nok gå

Tina Fonseca og Britt Tang Pedersen gik i stedet i gang med at lave en netbutik. Budgettet kunne ikke holde til at hyre hjælp, så de måtte lære det hele selv. Efter tre uger kørte hjemmesiden.

- Vi prøvede at lave den mulighed, at kunderne kunne booke en tid og have butikken for sig selv i en halv time, men det gav ikke noget, fortæller Britt Tang Pedersen og oplyser, at de fik sparring fra et reklamebureau og blandt andet brugte de sociale medier til at komme ud til mulige kunder.

- Efter påske havde vi det sådan, at nu bliver vi nødt til at åbne. Vi har jo også noget husleje og udgifter, siger Britt Tang Pedersen og fortæller, at de uge for uge har udvidet åbningstiden i takt med, at der er kommet flere mennesker på gaden.

- Mantraen har været, det skal nok gå. Vi er blevet immune overfor kriser, siger Britt Tang Pedersen.

Hverdagsnært

Tina Fonseca og Britt Tang Pedersen bor begge i Jyllinge. De kiggede også på Roskilde, men valgte lokalerne i Trekroner.

- Her er et dejligt bæredygtigt segment og masser af studerende, som er grønne i deres tankegang. Især når det gælder genbrug, siger Britt Tang Pedersen og fortæller, at der endda er et kollegie oven på butikken.

Britt Tang Pedersen er miljøkemiker og har blandt andet arbejdet som miljørådgiver. Hun har drømt om butikken i mindst 10 år.

- Vi vil gerne gøre bæredygtighed hverdagsnært og give folk en direkte mulighed for at vælge bæredygtigt, siger Britt Tang Pedersen.

Tina Fonseca har altid været til genbrug og genbrugsmøbler, men hun er uddannet som produktudvikler indenfor fødevarer og har blandt andet arbejdet i butik.

Hun bliver kaldt den kreative direktør og har selv designet indretningen i butikken.

- Jeg tænkte, at lyst træ, der selvfølgelig er bæredygtigt, vil se flot ud til betonvæggene, siger Tina Fonseca og forklarer, at alt kan flyttes rundt, da det er planen, at de vil lave kurser og foredrag senere.

Hjælper med låne-stativ

Det brugte tøj i butikken har de to indehavere fundet gennem netværk, private klædeskabe og loppemarkeder. Nu, hvor butikken er åbent, er kunderne begyndt at komme med tøj. Der er lidt herretøj, og det vil Holdbar gerne have mere af.

- Vi vil gerne se, om herrerne er til genbrug. Vi vil prøve at præge mænd i retning af mere genbrug, siger Tina Fonseca.

Et andet tiltag kalder Holdbar shop i shop. Her kan små producenter låne et stativ i tre måneder og få solgt deres ting.

- Vi vil gerne hjælpe de små, siger Britt Tang Pedersen.

Holdbar hjælper også flere af leverandørerne med at indsamle tøj og ting. Det er eksempelvis nylonstrømper til genbrug, et herretøjsmærke eller briller, som dog vil blive genbrugt i tredje verdenslande.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk