15. maj 2021
Autoværkstederne har svært ved at finde karosseriteknikere, det der tidligere hed pladesmed. - De unge vælger mekanikerlinjen, og dem er der lige nu nok af. Det er min oplevelse, at de unge simpelthen ikke ved, at der er andre muligheder, hvis man vil arbejde med biler, siger ejer af Automester i Jyllinge Kim Dehn. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Autoværkstederne har svært ved at finde karosseriteknikere, det der tidligere hed pladesmed. - De unge vælger mekanikerlinjen, og dem er der lige nu nok af. Det er min oplevelse, at de unge simpelthen ikke ved, at der er andre muligheder, hvis man vil arbejde med biler, siger ejer af Automester i Jyllinge Kim Dehn. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vil du være karosseritekniker, så har jeg et job til dig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vil du være karosseritekniker, så har jeg et job til dig
Opdateret 17. marts 2021 kl. 09:17
Roskilde - 15. marts 2021 kl. 13:45
Af Lars Kimer

Hvis du hører til blandt de danskere, som har prøvet at få en bule i din bil, så står du snart med et alvorligt problem. For dem, som har evnerne til at reparere en sådan bule, eller for den sags skyld en knust eller revnet bilrude, hænger ikke på træerne.

arrow Læs også: Teknisk skole reddet af »de ældre unge«

Det kan automester Kim Dehn tale med om. I fem år har han prøvet at få en karosseritekniker-lærling. Men det er ikke lykkedes.

- Vi har prøvet på sociale medier, på skolen, i vores netværk. Intet hjælper. Jeg hører, at vi slet ikke er de eneste, som står med problemet, siger Kim Dehn, ejer af Automester i Jyllinge. Han fortsætter:

- Jeg kan bare sige, hvis du vil have et job som karosseritekniker, så har jeg et job til dig, hvornår kan du starte?

Han har stadig flere uddannede karosseriteknikere, der kan klare opgaverne, men på et tidspunkt vil det give alvorligere problemer, fordi der ikke kommer nok nye unge ind i faget.

- Hvis ikke de findes, så kan vi jo ikke lave de her ting. Længere er den sådan set ikke, og det begynder at knibe.

For mange mekanikere

Kim Dehn oplever, at det er et problem, at der kun er to skoler i hele landet, som uddanner karosseriteknikerne, det sker i Hvidovre og i Silkeborg.

- De andre tekniske skoler har ikke incitamentet til at fortælle deres mekanikerelever, at der er andre veje at gå, for så må de jo vinke farvel til en ung under uddannelse, og det betyder færre penge i kassen for dem, siger Kim Dehn.

De unge vil hellere være mekanikere, hvis de interesserer sig for biler.

- Dem er der masser af, for mange faktisk, men de andre er ikke til at grave op. Det er et problem, som vi må få gjort noget ved, siger Kim Dehn.

Hos Automester Jyllinge inviterer man med jævne mellemrum 7-10 elever fra teknisk skole på besøg for, at de kan se, hvordan livet leves på et værksted.

- Det handler for os om at finde dem, som vi tror passer ind i på vores arbejdsplads, og så bruger vi tiden på at fortælle dem, at man også kan blive andre ting end mekaniker for at arbejde med biler. Og det, de skal lære, skal vi nok lære dem, siger Kim Dehn.

Jobgaranti

Peter Johansen er en af karosseriteknikerne hos Automester i Jyllinge. Han kan godt forstå, at der er langt mellem folk med hans uddannelse.

- De unge ved ikke, hvad det er. De ved ikke, det eksisterer som en mulighed, og de er ikke interesserede, for mange af dem er fast besluttede på, at de skal være mekanikere. Jeg var selv præcis lige sådan. Det var tilfældigt, at jeg hørte om uddannelsen. Der var en, som fortalte mig, at de havde en læreplads til mig, hvis bare jeg sagde ja. Da tænkte jeg, at det da ville være fedt, at jeg var garanteret et job, så jeg sagde ja, og det har jeg ikke fortrudt, siger han.

Kim Dehn er ikke så bange for at få unge ind, som har det lidt svært med bøger.

- Det er lige meget. Hos os er det vigtigste, at hovedet virker, og fingrene duer, så pyt med, at man ikke er verdensmester i bøger og skole, siger han.

arrow Lille genåbning hjælper ikke strandede håndværks­elever
19. marts 2021 kl. 12:07 Opdateret: kl. 11:52
arrow Nye erhvervsklasser skal dække to skoleår
12. marts 2021 kl. 14:57 Opdateret: kl. 12:00
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk