27. juli 2021
Romu er indtil videre ikke dækket af nogle hjælpepakker, men står til at lide milliontab på grund af corona-nedlukningen. Direktør Morten Thomsen Højsgaard prøver nu at gøre opmærksom på konsekvenserne. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Romu er indtil videre ikke dækket af nogle hjælpepakker, men står til at lide milliontab på grund af corona-nedlukningen. Direktør Morten Thomsen Højsgaard prøver nu at gøre opmærksom på konsekvenserne. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vi mister noget ingen troede kunne fordufte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi mister noget ingen troede kunne fordufte
Roskilde - 24. marts 2020 kl. 13:14
Af Kristian Jørgensen

Fraværet af gæster og tabet af stort set alle kommercielle indtægter kommer til at gøre et alvorligt indhug i museumskoncernen Romus aktiviteter.

arrow Læs også: Spareplan skal få Romu gennem krisen

- Den fulde konsekvens kan jeg ikke give et svar på endnu. Vi kan bare se, at krisen bliver langvarig, og vi regner med at være påvirket i mærkbart omfang i hvert fald et halvt år frem. Det er adskillige millioner, vi mister, siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard, som også har været åben over for medarbejderne om, at det situationen kan føre til afskedigelser.

Ingen hjælp

Han bakker fuldt op om myndighedernes tiltag mod coronasmitten, men vil gerne gøre opmærksom på nogle af de utilsigtede konsekvenser for en institution som Romu, der lige nu står til selv at måtte bære det tab, nedlukningen medfører.

Romu er ikke omfattet af nogle hjælpepakker, fordi institutionen er selvejende og ikke privat, og den har en størrelse, så den hverken kommer til at fyre over 50 mennesker eller en lille selvstændig erhvervsdrivende, og den kommer heller ikke til at aflyse arrangementer med over 1000 deltagere.

Morten Thomsen Højsgaard håber at en debat kan føre til, at man får øjnene op for, hvad der risikerer at gå tabt. Lidt på samme måde som højskolerne, der nu har fået udspændt et sikkerhedsnet under sig.

- Det bifalder jeg, for det er en kulturinstitution, vi ikke kan miste, men der er også andre ting, som landet vil have det svært uden. Museerne har kvalificerede medarbejdere med højt specialiseret viden inden for kulturarv og historie, som ingen havde forestillet sig kunne fordufte, siger museumsdirektøren.

09ROS PC Ragnarock.

Ragnarock er Romus store publikumsmagnet,
men det er endnu uvist, hvordan de manglende
entréindtægter kommer til at smitte af på
museumskoncernens 10 udstillingssteder.
Foto: Per Christensen


Et tab

Sidste år havde Romu over 188.000 besøgende, heraf de fleste på Ragnarock og Roskilde Museum. Ragnarock er mest båret af entréindtægter, men det betyder ikke nødvendigvis, at museet bliver hårdere ramt end koncernens andre afdelinger.

Lige nu koncentrerer Romu sig om at finde løsninger på de kommende besparelser, så de rammer mindst muligt, omstille sig til at møde publikum på nye måder og søge andre indtægter.

Blandt andet ved at opbygge en netbutik, udsende flere nyehdsbreve for at bevare kontakten til publikum og omstille hjemmesiden til at være båret af artikler frem for de arrangementer, som nu er aflyst.

- Vi sørger for, at den viden, vi har, ikke bare arbejder i et lukket rum, men bliver åbnet for en digital verden. Så er vi også ved at forberede nye typer af fondsansøgninger, så vi kan komme gennem krisen ved digital formidling, siger Morten Thomsen Højsgaard.

arrow Corona rykker lektiehjælp på nettet: Kæmpestort behov
31. marts 2020 kl. 07:30 Opdateret: kl. 21:41
arrow ROMU hjælper med hjemmeundervisningen
31. marts 2020 kl. 07:29 Opdateret: kl. 11:39
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk