16. oktober 2021
Anne-Mette Petersen er elev på Roskilde Festival Højskole og PR-ansvarlig på Talk Town, der for første gang holdes i Roskilde efter at have været i andre byer. Foto: Anna Weinø
gallery icon

Se billedserie

Anne-Mette Petersen er elev på Roskilde Festival Højskole og PR-ansvarlig på Talk Town, der for første gang holdes i Roskilde efter at have været i andre byer. Foto: Anna Weinø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Vi håber at se folk, vi ikke forventer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Vi håber at se folk, vi ikke forventer
Roskilde - 21. februar 2020 kl. 14:43
Af Anna Weinø

Et højt smæld lyder, da 200 hænder klapper sammen i det store, lyse lokale.

arrow Læs også: Højskole arrangerer feministisk festival for første gang

- Det var et arbejdsklap, forklarer Mika Christoffersen, der er lærer på Roskilde Festival Højskole.

Hænderne tilhører 100 elever på skolen, der straks efter arbejdsklappet begynder at myldre rundt som myrer i en tue.

Fredag og lørdag slår højskolen de nybyggede døre op til den gratis debatfestival Talk Town. Festival fandt første gang sted i 2016 i København. Siden da har Talk Town fået endnu flere gæster og er blevet til flere samtale-byer i Aarhus, Albertslund og nu også Roskilde.

- Det ville vi naturligvis gerne. Debat og samtale er essensen af en højskole, og særligt når det også er en festival, passer det perfekt til os, siger højskolens forstander Hans Christian Nielsen, der bare kaldes HC.

Hvad er Talk Town Roskilde?
 • Talk Town Roskilde finder sted 21.-22. februar på Roskilde Festival Højskole
 • Det er gratis, og der vil både være aktiviteter for store og små
 • Debatfestivalen Talk Town har fokus på køn, ligestilling og feminisme
 • Højskolens elever har selv planlagt debatter, aktiviteter og koncerter, og står også selv for opbygningen.
 • Ved den seneste Talk Town i København var der 3000 gæster. Roskilde Festival Højskoles lokaler kan dog kun have 300 besøgende ad gangen
 • Gå ind på talktown.dk/roskilde og læs mere om festivalen
Bryder boblen

- Vi prøver at lade være med at lukke os inde i vores egne små højskole-bobler, fortæller Mika Christoffersen, der underviser på faget Ledelse.

Det er blandt andet det, Talk Town skal være med til - at lade resten af Roskilde komme ind og se højskolen, og alt det de har arbejdet på de sidste par måneder.

Eleverne har selv stået for at booke debatører og de optrædende, stå for mad og planlægge, hvordan det hele skulle se ud. Selve Talk Town har været meget lidt inde over, fortæller Mika Christoffersen.

- Eleverne lærer enormt meget af at planlægge noget fra bunden, som de kan bruge til sommer på Roskilde Festival, siger HC

Den midlertidige by

Siden eleverne startede på højskolen i begyndelsen af januar, har de på fagene Ledelse og Politik arbejde på at få arrangere »samtalebyen«. Siden har fag som Media, Kunst og Musik sluttet sig til oprettelsen af den midlertidige by. De sidste uger har alle elever arbejdet engageret på at få den bygget op.

Den skal både have scener, der kan rumme klassisk koncert og debatter om alt fra kønsnormer til klimakamp. Samtidig skal der også være plads til dans og en rulleskøjtebane, når festivalen kulminerer i en afslutningsfest lørdag aften.

Billede

De 100 elever har den sidste uge omdannet
højskolen til samtalebyen Talk Town.
Foto: Anna Weinø 


Håber på de uventede

- Det hele behøver ikke være tunge talks og alvor, selvom det er alvorlige emner, siger Anne-Mette Petersen, der er politik-elev på højskolen og PR-ansvarlig for festivalen.

Defor har de også sørget for arrangementer i det lidt lettere hjørne. Alle kan grine med, når Bjarke Charlie står for stand-up, og alle kan lære at lave memes med Maya Tekeli fra radioprogrammet »#detlillemememageri«. Forhåbentlig kan det være med til at lokke folk til, der ikke umiddelbart bliver tiltrukket af ordet »feminisme«, og som ikke synes, ligestilling rager dem, mener Anne-Mette Petersen.

- Jeg håber at se folk, som jeg ikke forventede ville komme, og som kan lære noget nyt. Så kan de tage samtalen med rundt om middagsbordet og på den måde sprede budskabet, siger hun.

Ikke alle er feminister

Eleverne borer i træ og bærer rundt på hegn og stole. To elever i matchende røde trøjer jubler, da de får sat en åbenbart besværlig plade op.

- Det er fantastisk at se 100 elever arbejde sammen om en sag, der er vigtig for samfundet, siger Jan Samuelsen, der er festivalsleder ved Talk Town og ser rundt i rummet lidt som en dronningebi i en summende, travl bikube.

For både Jan Samuelsen og Anne-Mette Petersen er samtalen om køn og ligestilling en vigtig sag, som de med Talk Town kan facilitere, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, at alle elever på højskolen er af samme opfattelse

- Jeg tror ikke, alle kalder sig feminister eller er enige i det hele, men det behøver man jo heller ikke være for at bygge en scene, siger Anne-Mette Petersen.

Trygt rum uden sexisme

Selvom Talk Town som koncept er feministisk og er arrangeret ud fra det, så er det også en debatfestival, og der er plads til uenigheder. Der er dog visse ting, som ikke bliver tolereret på festivalen.

»Ingen sexisme, ingen racisme, ingen homofobi,« står der blandt andet med hvidt på turkis på Talk Towns hjemmeside.

Retningslinjer på Talk Town
 • Ingen sexisme
 • Ingen racisme
 • Ingen homofobi
 • Ingen transfobi
 • Ingen tykfobi
 • Ingen ableisme

- Jeg glæder mig til, at vi får skabt et rum, der lever op til de krav, og som alle kan føle sig trygge i, siger Anne-Mette Petersen.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk