24. september 2021
Festivalens mangeårige leder Leif Skov, der også var chef under den store dødsulykke i år 2000, kritiserer en række punkter i en artikel om den nye udstilling på Ragnarock. (Arkivfoto: Erling J.)
Festivalens mangeårige leder Leif Skov, der også var chef under den store dødsulykke i år 2000, kritiserer en række punkter i en artikel om den nye udstilling på Ragnarock. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen blev trampet ihjel på Dyrskuepladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen blev trampet ihjel på Dyrskuepladsen
Roskilde Debat - 06. juni 2021 kl. 07:50
Af Leif Skov, tidligere Roskilde Festival leder

Debat: Det er godt for Ragnarock, at byens annonceblad anmelder den aktuelle udstilling med glimt fra Roskilde Festival gennem 50 år. Mange tidligere gæster og nuværende unge vil kunne tilbringe timer med film- og lydklip, mange fotos og plakater - og ikke mindst - de mange effekter, som gæster har glemt eller givet.

arrow Læs også: Er I der, Roskilde?: 'Smattens Magi' på Ragnarock fortjener flere besøgende

Men det er trist, at skribenten ikke har sat sig ind i historien. Ulykken i 2000 er naturligvis følsomt stof for de nært berørte og tusinder andre - heriblandt mig.

Ingen blev trampet ihjel. Ingen stod eller trampede på noget tidspunkt på nogen i forbindelse med ulykken. Trist, at ulykken endnu en gang misbruges som krydderi i en artikel.

I den for tætte menneskemængde få meter foran fronthegnet mistede nogle mennesker balancen. Andre faldt eller blev ikke grebet i deres crowd surfing og landede ovenpå. Omkring 35 mennesker lå i en bunke.

De nederste kunne ikke få luft på grund af vægten over dem. Alle ni personer mistede livet ved kvælning. Altså ved, at luften blev presset ud af dem.

Ingen trampen, ingen vildskab. Ingen rifter, intet blod. Blandt de ni ingen beruselse af alkohol eller narkotika.

Vi skylder alle berørte den respekt at undlade at føje drama til hændelsen. Den bærer rigelig smerte alene ved sin tragiske hændelse.

Lad mig føje til, at der ikke var tale om en Pearl Jam-ulykke. Det udtryk antyder, at Pearl Jam bærer et særligt ansvar. Ret tale vil være ulykken på Roskilde Festival.

Mange og grundige undersøgelser fandt ikke anledning til at pege på nogen enkeltpart som årsag til eller ansvarlig for ulykken.

Intet orkester, ingen arrangør, ingen person. En række skæbnesvangre elementer skabte tilsammen tragedien.

Så føjer skribenten ulykken til sin ukomplette rekordliste med ordene "som fortsat er det den største ulykke i europæisk festivalhistorie". Dét udsagn om rekord er ikke værdigt her. Og det er usandt. Desværre. Der er arrangører, som ikke har lært af tragedien i Roskilde, og som går efter størrelse af publikum og overskud - mere end efter gode, omsorgsfulde begivenheder. Og der er i Europa myndigheder, der ikke stiller tilstrækkelige krav til arrangører.

Roskilde Festival er af mange savnet af væsentlige sociale og kulturelle årsager. Den kommer igen i en fornyet udgave. Og Ragnarocks udstilling er værd at sætte nogle timer af til at besøge.

Leif Skov.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk