3. juni 2020
Havhingsten hører under den gamle bådkultur.
Havhingsten hører under den gamle bådkultur.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vikingeskibsmuseet med i Unesco-ansøgning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vikingeskibsmuseet med i Unesco-ansøgning
Roskilde Avis - 30. marts 2020 kl. 17:38
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En Unesco-ansøgning, der skal sikre den nordiske træbådskultur, er netop sendt af sted til FN's Verdensorganisation for kulturarv fra de nordiske lande.

arrow Læs også: Sparekniv: Roskilde-museer skal spare tre mio kroner

En af dem, der var med til at sende ansøgningen var Vikingeskibsmuseet, fortæller chef for Maritime håndværk og rekonstruktion på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Søren Nielsen.

Han forklarer, at ansøgningen går ud på at optage livet omkring de klinkbyggede træbåde på UNESCO's repræsentative liste over menneskehedens levende kulturarv. Det vil sige både det at bygge skibene, sejle med dem, at slå reb og meget andet.

- For os er det en kæmpe kado og en anekendelse af det arbejde, vi har udført siden slutningen af 70'erne, hvis den går igennem, forklarer Søren Nielsen.

Samtidig har det en stor reklameværdi, at der kan komme til at stå Unesco på skiltene med Vikingeskibsmuseet i fremtiden, hvilket kan trække endnu flere mennesker til museet.

Søren Nielsen fortæller, at det er yderst sjældent at flere lande på den måde går sammen om en ansøgning.

Alle de nordiske kulturministre har underskrevet ansøgningen om optagelsen på listen, og Unisco har netop kvitteret for modtagelsen med en underskrift.

Klinkbyggede både
Den klinkbyggede båd er en særlig nordisk bådtype, der i flere tusind år og stadig har stor betydning for danskernes brug af havet. Bådene har gennem generationer bundet de nordiske folk sammen fra kyst til kyst, bragt Norden ud i verden og verden tilbage til Norden.

Bådene bliver stadig bygget og brugt til for eksempel fiskeri. Men bådkulturarven er truet, da antallet af klinkbyggede både gennem de senere år er kraftigt formindsket, og også de mennesker, der lever af at bygge og bruge bådene, bliver færre. Og med dem forsvinder de kundskaber, der gør det muligt at holde traditionerne i live.

Båden har været med til at forme Danmark, som en søfartsnation.

Fra de første robåde, der bandt små kystsamfund sammen på tværs af fjorde til vikingeskibene, der med deres store sejl, krydsede oceaner.

Over hele Danmark findes i hundredevis af træbådssejlere, der sammen har skabt stærke, lokale fællesskaber, hvor de traditionelle både er rammen om friluftsliv og store naturoplevelser.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk