27. maj 2019
Udvalgsformand Bent Jørgensen (V) glæder sig over, at det nu går bedre med beskæftigelsen blandt Roskildes flygtninge. Arkivfoto: Erling J.)
Udvalgsformand Bent Jørgensen (V) glæder sig over, at det nu går bedre med beskæftigelsen blandt Roskildes flygtninge. Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalgsformand: God gang i flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalgsformand: God gang i flygtninge
Roskilde Avis Paperboy - 10. august 2018 kl. 00:43
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Roskilde har efterhånden fået god gang i de lokale flygtninge, så flere af dem kan forsørge sig selv, og færre skal leve af overførsels-indkomster. Men selvfølgelig er der stadig plads til forbedringer.

Sådan fortæller Bent Jørgensen (V), der er formand for Byrådets Beskæftigelses- og Socialudvalg, som har ansvaret for dette område.

Ifølge en opgørelse fra kommunens forvaltning var ca. en tredjedel af flygtningene og deres familiesammenførte slægtninge i arbejde i april 2018, mens en tredjedel var i job eller aktiviteter med tilskud, og den sidste tredjedel levede på overførselsindkomster.

Et år før i marts 2017 var over halvdelen af dem derimod på overførsel.

Arbejder og lærer
Ifølge Bent Jørgensen er der sket en afgørende forbedring, efter at regering og Folketing har ændret reglerne, så flygtningene med opholdstilladelse nu både kan arbejde og lære dansk på én gang.

Tidligere skulle de først følge dansk-undervisningen i flere år, før de måtte arbejde.

- Men på den måde blev det meget sværere for dem at komme i gang, når de havde været passive i så lang en periode. Man lærer jo langt hurtigere dansk og forstår samfundet bedre, når man er sammen med kolleger på en arbejdsplads.

- De fleste vil jo gerne arbejde, så derfor er det en bedre metode, mener Bent Jørgensen.

Roskilde har bl.a. haft succes med at få flygtninge ansat i regulære job i Bella Centret. Senest er der startet en chaufførskole, hvor kommunen i samarbejde med vognmænd uddanner dem til at køre lastbil, busser osv.

Støtte til ny konsulent
Foreløbig er det især mændene, der er kommet i gang, mens kvinderne halter bagud.

- Nu må vi også have mere gang i dem. Vi ved faktisk ikke, om det er kulturelt betinget eller skyldes andre årsager, forklarer udvalgsformanden.

Roskilde har netop fået knapt 2 mio. kroner af Styrelsen for International Rekruttering og Integration under Udlændinge- og Integrationsministeriet. Pengene skal bruges til en integrations- og beskæftigelsesambassadør, der frem til udgangen af 2021 skal skaffe flest mulige flygtninge i job uden tilskud eller uddannelse . især at øge kvindernes andel.

Færre til flere job
- Desuden hjælper det selvfølgelig meget, at der nu kun kommer få flygtninge til landet og Roskilde efter en række stramninger af betingelserne, og at vi samtidig er midt i en højkonjunktur, hvor der er flere job end nogensinde, fortæller Bent Jørgensen.

- På få år har vi fået omkring 1.000 flygtninge og deres familie-medlemmer til Roskilde, og på et tidspunkt så det meget vanskeligt ud både med at finde boliger og arbejde til dem. Men nu går det altså langt bedre.

På kommunens akutliste over flygtninge, der venter på en bolig, er der nu kun 140, mens tallet for et år siden var 220.

Omkring halvdelen af flygtningene i Roskilde er kommet fra Syrien, som i snart mange år har været hærget af borgerkrig. Andre lande med betydelige bidrag er Eritrea, Afghanistan - og Iran.

- Blandt flygtningene i Roskilde er der meget store forskelle på deres uddannelse og kvalifikationer. Men det gode er, at de gerne vil gøre en indsats for at skabe sig en tilværelse her.

Tallene gælder kun for de flygtninge, som er kommet til Roskilde i de senere år. Dermed omfatter redegørelsen ikke beskæftigelses-graden hos kvinder og mænd blandt indvandrere, der har været her i mange år.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / ROSKILDE AVIS PAPERBOY
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 13. BREAKING-nyheder udsendes efter behov.
* skal udfyldes

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk