21. september 2020
Hvad er det så vi misser, hvis vi aldrig ser tingene oppefra? Jeg tror vi går glip af vigtige proportioner. Små ting bliver større end de skal være. Store ting bliver skoset, altså vrænget på næsen ad. Så hvis vi ikke sørger for at få prioriteret helikopterturen, så er faren at vi bruger vores begrænsede tid på jorden forkert.
Hvad er det så vi misser, hvis vi aldrig ser tingene oppefra? Jeg tror vi går glip af vigtige proportioner. Små ting bliver større end de skal være. Store ting bliver skoset, altså vrænget på næsen ad. Så hvis vi ikke sørger for at få prioriteret helikopterturen, så er faren at vi bruger vores begrænsede tid på jorden forkert.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: The Overview Effect - ikke kun for astronauter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

The Overview Effect - ikke kun for astronauter
Roskilde Avis - 08. december 2019 kl. 00:20
Af Kathrine Krone / Sekretariatsleder i Byens Hus
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af én eller anden grund bliver jeg altid lidt eftertænksom i december. Om det er de mange familietraditioner, taknemmeligheden over at leve i overflod eller bare novermbermørket der får krammet på mig ved jeg ikke.

Faktum er, at de store tanker får taget i mig. Og i år blev jeg godt hjulpet på vej af et begreb jeg støtte på i en Zetland-artikel (red. netmedie), for et par uger siden. I artiklen fortæller den tæt på perfekte lyshåret-Ken-type og astronaut Andreas Mogensen om sin erkendelse af jordens forbundethed.

Fænomenet, der går under betegnelsen "The Overview Effect" eller "overblikseffekten", som jeg vælger at oversætte det til, er åbenbart veldokumenteret i astronautkredse. Det går i korte træk ud på, at vi mennesker - når vi ser jorden fra rummet - bedre forstår og tilmed må erkende, at her er noget, som er tæt på uforståeligt. Noget vi må værne om, fordi det nærmest virker for fantastisk til at være sandt. For skrøbeligt til at kunne overleve i det uendelige univers. Det er med andre ord nærliggende at få den tanke, at noget overnaturligt er på spil. Et klarsyn, som astronauter siden 60'erne har fået på deres rumrejser og som også har lagt kimen til miljøforkæmper-organisationer længe før ord som "drivhuseffekt" og "flyskam".

Den danske astronaut Andreas Mogensen har jo været der selv. Set jorden fra rummet. Ægte. Og ved hjælp af VR-briller (virtual reality red.) kan du og jeg nu også komme derud. Få overblikket.

Du kan selv læse eller høre mere om det i artiklen, som jeg har delt på min åbne facebook-profil. Søg på Kathrine Krone, Roskilde.

Helikopteren uden benzin
Artiklen fik mig til at tænke på hvor vigtigt det store billede er. Den tur op i helikopteren, som man ikke har energi eller ja, "benzin" til i hverdagen. Ikke engang i ferien når jeg det altid. Ferietid er jo også familietid, rejsetid og oplevelsestid. Og vupti, så er den pludselig vel overstået, og vi er tilbage i hamsterhjulet. Igen.

Uden benzin til helikopteren. Derudover kan problemet med at lege astronaut også være, at det man ser oppefra ikke nødvendigvis er godt. Overblikseffekten kan godt gøre ondt.

Gearkifte
I Byens hus på Stændertorvet, hvor jeg arbejder, planlægger jeg hvert år en fordybelsesdag for medarbejderne, hvor vi stopper op. Kigger på det vi har skabt. Drømmer om fremtiden. Og kommer med forslag til vejen videre. Øvelsen lærte jeg for nogle år siden hos hverdagsaktivisterne Sager der Samler i Århus.

De kalder den et gearskifte, men effekten er den samme som helikopterturen og måske endda overblikseffekten. Vi ser at en arbejdsplads er summen af de mennesker, der er en del af den. At Byens hus er uløseligt forbundet med den kommune, der har sat det i verden og de medborgere, der hver dag arrangerer, spørger og deltager i aktiviteter her. Og selvom Roskilde Kommune bare er en mikroskopisk prik set fra rummet, så behøver man ikke være astronaut for at indse vores forbundethed. Glædelig eftertænksomhedstid.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk