25. september 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sol over Solum: Her bliver affald til nye ressourcer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sol over Solum: Her bliver affald til nye ressourcer
Roskilde Avis - 06. december 2019 kl. 11:01
Af Tekst og foto: Tomas Skov

Ti hektarer breder Solum sig over på et område mellem Holbækmotorvejen og Vestre Hedevej.

arrow Læs også: Stanken truer Solum: Politikere er klar til at inddrage virksomhedens miljøgodkendelse

Endnu ligger administrationen i Hedehusene, men den egentlige produktion foregår her på kanten af Roskilde med udsigt til Argos rusttårn over bjergene af jord, haveaffald, træ og plastik.

Mennesker og maskiner er i fuld gang med arbejdet på en frostklar eftermiddag, hvor der ikke lugter af andet end muldjord på det store område øst for Holbækmotorvejen.

- Jeg har altid interesseret mig for jordens biologi, siger den landmandsuddannede indehaver af Solum, Christian Christensen, der grundlagde den spæde virksomhed midt i 1980erne.

Landets største

Over 30 år efter er Solum landets største leverandør af kompost, vækstmedier og græsplejeprodukter.

Have- og parkaffald fra hele Roskilde bliver bearbejdet og forvandles i løbet af en længere proces til omkring 250.000 tons jordprodukter hvert år.

Herudover behandler virksomheden omkring 15.000 tons madaffald fra husstande og erhverv, og 250.000 tons materiale fra industri og kommuner. Noget kan genanvendes og sælges direkte, andet forarbejdes til andre formål og resten bliver til fjernvarme.

Affald til produkt

Solum håndterer blandt andet 40.000 tons træ om året. I det nye samarbejde 'Gentræ' med Golder og Stark er det hensigten at genanvende de store mængder træ, der bruges i byggeindustrien til forskalling, og som traditionelt kasseres i løbet af kort tid.

- Det er jo vanvittigt at træ, der har stået i skoven og vokset i 50 år, kun bliver anvendt i tre måneder. Det har langt højere værdi som genanvendt materiale end som opvarmning på forbrændingen. Vi laver et produkt ud af affald på denne måde, fortæller Christian Christensen.

Hånd i hånd

Solum startede egentlig som et idealistisk foretagende og en drøm om at redde verden.

Det er Christian Christensen måske ikke nået helt i mål med, men han kan fremvise en virksomhed med omkring 50 ansatte, hvor bæredygtighed og rentabilitet går hånd i hånd.

- Vi har jo levet af cirkulær økonomi længe før, jeg overhovedet kendte til begrebet, siger indehaveren.

Grøn vækst

En af de større kommende investeringer på Solum bliver en gigantisk robot, der kan scanne sig igennem store mængder genbrugsmateriale og sortere sig frem til langt renere fraktioner. Den enorme installation bliver den første af sin art i Danmark.

Så den grønne Roskilde-virksomhed fortsætter med at udvide sine aktiviteter - senest med et nyt biogas- og komposteringsanlæg på Island - og Christian Christensen regner da også med at runde de hundrede ansatte inden for de næste par år.

Byen vokser

På den baggrund ærgrer det Solums grundlægger, at lugtgenerne fra virksomheden har fyldt mere i Roskildes bevidsthed end den gode historie om den bæredygtige virksomhed, der både skaber arbejdspladser og løsninger på vores miljøudfordringer.

En del af forklaringen skal findes i, at Roskilde simpelthen er vokset tættere på Solum gennem de 30 år, virksomheden har eksisteret.

En anden er, at mange, ifølge Christian Christensen, er tilbøjelige til at pege på Solum, når der er lugtgener over Roskilde. Imidlertid findes der en række andre virksomheder, som også kan være årsag til sådanne gener.

Ufarlig lugt

Christian Christensen er dog helt bevidst om, at organisk materiale altid vil kunne afstedkomme lugt, og forebyggelsen af lugtgener er derfor helt systematiseret.

Således er der investeret i duftkanoner på området, og medarbejdere kører daglige lugtrunder, hvor de graduerer lugten på fem forskellige beliggenheder i Roskilde.

Christian Christensen ærgrer sig over sommerens udslip af lugt, som skyldtes en varm og våd sommer, som forårsagede, at en del af det indbragte organiske materiale lugtede.

Han fastholder imidlertid, at der kun har været tre større lugtgener i Solums levetid, og så understreger han, at en eventuel lugt aldrig kan være et sundhedsproblem.

- Arbejdsmiljøinstituttet har lavet analyser af arbejdet herude, og der er ikke noget sundhedsproblem i at arbejde med kompost. Jeg er med på, at vi har lugtet, men jeg vil gerne have en fagligt baseret diskussion - og den ser jeg frem til at tage med de relevante politikere i Roskilde, siger Christian Christensen, der nu ser frem til et møde med Klima- og Miljøudvalgsformand Karim Friis Arfaoui (S) tirsdag 10. december.

arrow Derfor stank byen: virksomhed brød regel
02. oktober 2019 kl. 18:44 Opdateret: kl. 13:40
arrow Byen stinker: Miljøvagt er sat på sagen
19. juli 2019 kl. 14:27 Opdateret: kl. 14:27
arrow Stanken over Roskilde: Lugtens ejermand fundet
19. juni 2019 kl. 13:01 Opdateret: kl. 10:22
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk