13. august 2020
Borgmester Tomas Breddam (S). (Foto: Jan Partoft)
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Tomas Breddam (S). (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S-V-protest fra Roskilde: Udligning får overbalance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S-V-protest fra Roskilde: Udligning får overbalance
Opdateret 04. februar 2020 kl. 12:11
Roskilde Avis - 04. februar 2020 kl. 12:06
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De to største partier i Roskilde Byråd Socialdemokratiet og Venstre er enige om at kæmpe imod regeringens udspil til udligningsreform. Selv om begge går ind for princippet om udligning mellem kommunerne og et land i balance, har dette forslag fået 'overbalance', mener de.

arrow Læs også: SF: Stevns og Lolland rammes skævt af udligning

- Vi vil sende et klart signal til Christiansborg og regeringen om, at vi ønsker en retfærdig udligning. Roskilde Kommune kan godt sende penge til de kommuner, som har det svært. Men hvis der overføres penge til 60 ud af 98 kommuner, så er der ikke kun tale om kommuner, som har det svært, siger gruppeformand for Venstre i Roskilde Byråd Jette Tjørnelund (V) og borgmester Tomas Breddam (S).

I Folketinget er der sandsynlighed for, at Venstre og den socialdemokratiske regering indgår forlig om udligningen, og derfor er det vigtigt, at de to partier i Roskilde kommer med en fælles melding.

Se på rådighedsbeløb
- Jeg er meget glad for, at vi her i Roskilde kan stå sammen på tværs af de to største partier mod regerings udspil, siger borgmester Tomas Breddam:

- Jeg kan godt forstå, at der er et behov for at skabe balance, men det her udkast skaber ubalance. Det er dyrt at bo og leve i hovedstadsområdet, og derfor er det mig en gåde, at der ikke bliver set på rådighedsbeløbets størrelse.

- Familier i hovedstadsområdet har færre penge til rådighed, end hvis de boede et andet sted i Danmark, men de tvinges nu til at betale mere for at sikre lavere skat i andre dele af landet. Det er ikke rimeligt.

- Vi har allerede været igennem en stor sparerunde i år med et sparebudget, der rammer alle steder i kommunen - og det faktum, at vi skal af med flere penge til de andre kommuner, betyder, at vi nok er nødsaget til at spare yderligere på kommunens kernevelfærd næste år. Det kan vi ikke acceptere, siger Tomas Breddam.

Kæden hopper af
Jette Tjørnelund er på samme linje:

- Roskilde har et godt skattegrundlag og skal være solidarisk med de kommuner, hvor borgerne har mindst. Det er vi i forvejen.

- Men kæden hopper af, når regeringen i sit udspil foreslår flere penge til velstillede kommuner, hvor familier har større rådighedsbeløb end i hovedstadsområdet. Jeg efterlyser mere saglighed og rimelighed i fordelingen af pengene, siger Jette Tjørnelund (V).

- Regeringens udligningsreform vil gøre ondt værre i en situation, hvor kommunens økonomi i forvejen er presset. Jeg bed mærke i, at Social- og Indenrigsministeren pegede på høj likviditet hos de kommuner, der skulle aflevere penge som et tegn på skæve udligning. Hvis nogen tror, at Roskildes kommunekasse bugner tager de fejl, pointerer Jette Tjørnelund (V).

- Vores kassebeholdning pr. indbygger er den tredje laveste blandt alle landets kommuner. I Venstre kan vi derfor godt frygte, at udligningsreformen vil komme til at gå ud over ældreområdet, skoler og daginstitutioner, hvis den gennemføres i denne udformning, understreger Jette Tjørnelund.

tk

arrow Udligning: Det her er jo en omvendt Robin Hood
04. februar 2020 kl. 12:07 Opdateret: kl. 10:40
arrow - Udligningsreformen er arrogant
04. februar 2020 kl. 09:26 Opdateret: kl. 16:23
arrow Borgmester om udligning: - For tidligt at glæde sig
04. februar 2020 kl. 06:27 Opdateret: kl. 15:54
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk