21. oktober 2021
Kommunens kontrolenhed, der holder øje med uberettigede sociale ydelser, har i 2019 hentet 23 mio. kroner hjem.
Kommunens kontrolenhed, der holder øje med uberettigede sociale ydelser, har i 2019 hentet 23 mio. kroner hjem.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Roskilde sparer 23 mio. med kontrol af sociale ydelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Roskilde sparer 23 mio. med kontrol af sociale ydelser
Roskilde Avis - 13. maj 2020 kl. 09:57
Af Foto: Jan Partoft

I 576 tilfælde har Roskilde Kommunes kontrolteam i 2019 fundet anledning til at regulere eller standse borgernes sociale ydelser. Det løber op i 23 mio. kr., hvilket er 7 mio. kr. mere end i 2018.

Kommunen får dermed millioner i kassen, som ellers ville være blevet udbetalt uden borgerne havde ret til det.

Formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget Bent Jørgensen (V) kalder resultatet af denne indsats for meget tilfredsstillende:
- Her er en god kombination af, at vi fra politisk side ønsker at styrke kontrollen samtidig med, at vi har nogle meget dygtige medarbejdere som har formået at sikre størst muligt effekt at kontrolindsats. Tværgående samarbejde med andre myndigheder er opprioriteret og giver endnu bedre muligheder for at opdage snyd.

- Vi skal sikre os, at borgerne modtager, hvad de har ret til - hverken mere eller mindre. Når vi får stoppet ydelser, der bliver udbetalt uberettiget, så har vi bedre råd til at hjælpe der, hvor der er et reelt behov, understreger borgmester Tomas Breddam.

Når Roskilde Kommune får flere penge ført tilbage, skyldes det blandt andet at kontrolteamet er udvidet med en ekstra medarbejder og at de arbejder mere digitalt.

I forhold til 2018 er der en stigning på 182 pct. i antallet af sager, og den samlede besparelse er steget med mere end 7 mio. kr.

Bag om tallene
Kommunen sparer 20.6 mio. kr. på ydelser, der er standset og har sendt regninger til borgere med krav om tilbagebetaling af i alt 2.62 mio. kr. Beløbet dækker over det, som har været muligt at bevise. Det kan eksempelvis være borgere, der er lønmodtagere eller selvstændige erhvervsdrivende, som uberettiget har modtaget kontanthjælp eller sygedagpenge.

Kommunens andel af besparelsen i 2019 er i alt 18, 8 mio. kr. Resten af beløbet tilfalder staten.

Størstedelen af kontrolsagerne starter internt. Enten på initiativ af kontrolteamet selv eller efter henvendelse fra kolleger. Samarbejdet med jobrådgiverne i Jobcentret betyder, at flere sager bliver stoppet allerede, mens de ligger som ansøgninger. Disse sager indgår i øvrigt ikke i registreringen af stoppede sager.

Kontrolsager opstår dog også i samarbejdet med Udbetaling Danmark. Her bidrager kommunen til begge myndigheders arbejde med kontrol, social snyd og indsats mod fejludbetalinger.

Andre samarbejdspartnere er fx SKAT og politi. Derudover har kontrolteamet i løbet af året foretaget kontrolaktioner på forskellige virksomheder i forbindelse med anmeldelser om mistanke om sort arbejde.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk