5. april 2020
Operasanger Jan Lund fejrer 25 års jubilæum som solist med Händels Messias i domkirken.
gallery icon

Se billedserie

Operasanger Jan Lund fejrer 25 års jubilæum som solist med Händels Messias i domkirken.
Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ringen sluttes i Roskilde: Opera-sanger Jan Lund fejrer 25 år som helt og skurk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ringen sluttes i Roskilde: Opera-sanger Jan Lund fejrer 25 år som helt og skurk
Roskilde Avis - 22. december 2019 kl. 00:26
Af Anette GundlachFoto: Jørgen C. Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Opera-sanger Jan Lund fejrede sit 25 års jubilæum som tenor ved at synge som solist, da Händels Messias blev opført i Domkirken torsdag 19. december klokken 19.

På den måde slutter ringen i Roskilde. For 25 år siden blev Jan Lund budt op til sang af organist i domkirken Kristian Olesen, som med det samme så noget helt specielt i den unge sanger.

Siden hen har han været på utallige optrædener i domkirkebyen blandt andet på Prindsen og på Lynghøjskolen, når han har været forbi med en operaforestilling.

Kradsemærker i palæ

Roskilde Avis ringer på døren til det lille gule palæ, hvor han bor. Det ligger lige midt i byen, men så tilpas tilbagetrukket, at undertegnede aldrig har lagt mærke til det smukke hus med den fantastiske udsigt.

Jan Lund åbner døren. Han står i hallen, hvor en guirlande af gran med lys snor sig elegant om gelænderet op mod første sal.

- Huset var et håndværkertilbud, siger Jan Lund og peger på trædøren, hvor dybe kradsemærker har boret sig ind og store stykker maling er kradset af.

- Her blev opdrættet schæfere af de tidligere ejere, vi har ladet døren stå, som den var, så vi husker, hvordan huset så ud, da vi overtog det for tre år siden, smiler han venligt.

Han viser ind i stuen, hvor klaveret står. Her underviser han talenter i sang.

- Det er mit domæne her, min mand, Mikael Melbye, huserer ovenpå, så vi ikke forstyrrer hinanden, siger Jan Lund og fortsætter:

- Vi plejer at sige, at jeg larmer, mens han lugter.

Kæresten er portrætmaler og har atelier på første sal. Han har blandt andet portrætteret prins Henrik og prinsesse Marie.

Billede

Bud fra Roskilde

Jan Lund startede med at uddanne sig som pianist på konservatoriet.

Men en julekabaret blev en øjenåbner for ham, da rektor spurgte, om han i anledningen ville skifte klaveret ud med stemmen.

- Jeg fandt ud af, at jeg elskede at stå foran publikum og have den direkte kontakt til dem, siger Jan Lund. Han besluttede derfor at skifte retning på konservatoriet og slog sig i stedet på sang.

Han blev hurtigt ansat på det Kongelige Teater, hvor han arbejdede fast i tre år.

Herefter startede han som freelancer, fordi mange fra udlandet og moderlandet lokkede ham med spændende opgaver.

Han har sunget hovedpartier på stort set alle danske operascener, fra Den Fynske Opera over Den Jyske Opera til Det Kongelige Teater, og på adskillige udenlandske operascener i blandt andet Østrig, Italien, Holland, Belgien, Frankrig, Norge, Sverige, Storbritannien og USA.

Billede

Fra helt til skurk

Hvis man har et billede af, at en tenor skal være en stor og kraftig mand som José Carreras, Plácido Domingo og Luciano Pavarotti tager man grueligt fejl, forklarer Jan Lund på vej til fotografering ved domkirken.

- Stemmen sidder jo ikke i maven, siger han med strålende øjne under det bølgede hår :

- Sopranerne ligner jo heller ikke Bianca Castafiori fra Tintin, slår han fast.

Persongalleriet har gennem karrieren ændret sig med alderen. Jan Lund startede med at spille den unge smukke helt, mens han i dag spiller den onde skurk, der vil forvolde den unge hovedrolleindehaver alt muligt ondt.

Langt fra pension

I operaverdenen har man nået pensionsalderen, når man når de 53 år, og hvis man ikke allerede er smuttet, så får man sparket som 56-årig i de faste stillinger.

Men Jan Lund synger stadig og er med i forestillinger.

Også selvom han underviser i sang på konservatoriet og på Sjællands Kirkemusikskole i Allehelgensgade, hvor han nu har ganske kort vej hen til.

Ringen i hans karriere er med andre ord sluttet lige midt i Roskilde.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk