29. november 2020
Roskilde har hele tiden bevaret sine brandfolk og den store beredskabsstation ved Vindingevej indenfor det fælles beredskab, der nu er futtet af. (Foto: Peter Andersen)
gallery icon

Se billedserie

Roskilde har hele tiden bevaret sine brandfolk og den store beredskabsstation ved Vindingevej indenfor det fælles beredskab, der nu er futtet af. (Foto: Peter Andersen)
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rigtigt at genstarte Roskilde Brandvæsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rigtigt at genstarte Roskilde Brandvæsen
Roskilde Avis - 20. december 2018 kl. 00:49
Af Torben Kristensen

- Nu er det er rigtigt for os at genstarte Roskilde Brandvæsen. Da avisen skrev det for kort tid siden, syntes jeg, det var forhastet. Men det er altså virkeligheden nu.

arrow Læs også: Nyt navn på brandbilerne: Fire kommuner siger op

Sådan sagde borgmester Joy Mogensen (S), da hun på byrådets møde onsdag fremlagde forslaget om, at Roskilde genopretter sig eget brandvæsen, efter at samarbejdet med syv andre kommuner indenfor Østsjællands Beredskab netop er gået op i røg.

- Vi var ellers kommet langt i det fælles beredskab, men jeg må jo tage til efterretning, at flertallet af de andre kommuner nu ønsker at trække sig ud. Så må Roskilde også gøre det samme, så vi ikke står alene tilbage med hele gælden et forlist selskab.

- Men det skal vi nok klare, for vi har jo hele tiden sørget for at opretholde vores eget kommunale beredskab med stationerne på Vindingevej og ved Jyllinge samt de mange dygtige medarbejdere. Før denne fusion startede, havde Roskilde jo et af landets bedste brandvæsener, og det skal vi nok få igen.

Joy Mogensen fremhævede, at der under samarbejdet var skabt en specialviden, og den vil Roskilde gerne samarbejde med Solrød og Stevns om, efter at de to mindre kommuner nu er ladt alene tilbage.

Enhedslisten fik ret
Enhedslistens ordfører Henrik Stougaard, som har været en af de stærkeste kritikere af det store beredskab, havde i en stor aften med denne sag og kunne rigtigt tale på melodien: Hvad sagde jeg.

- Jeg synes, det er et godt forslag, vi behandler i aften. Det foreslog vi allerede i 2017 og igen i oktober 2018. Bedre sent end aldrig, og det er også i orden, at vi giver Stevns og Solrød en hånd.

- I aften er den glædens dag, når Roskilde nu kan få sit eget effektive brandvæsen igen. Det her er en god skilsmisse, hvor vi endelig kommer ud af dette dårlige arrangerede ægteskab, konkluderede Henrik Stougaard.

Socialdemokratiets ordfører Daniel Prehn mente, det var ærgerligt, at samarbejdet i et fælles beredskab mislykkedes.

- Men så er det jo godt, at vi stadig har vores gode folk og faciliteter, så det er let at få genoprettet et effektivt Roskilde Brandvæsen.

Kat og mus
Venstres Jette Tjørnelund forklarede, at det vigtigste for Roskildes borgere er tryghed, hvis der bliver brand eller oversvømmelse.

- Forløbet i denne sag har ikke været kønt, men Roskilde Brandvæsen har jo tidligere klaret opgaven udmærket.

Lars Lindskov (K) mente, at diskussionen om et kommunalt Roskilde Brandvæsen overfor den private redningskoncern Falck var en falsk modsætning.

- Som Maos modstander Deng Xiaoping, der genindførte kapitalismen i det kommunistiske Kina, sagde: - Det er ligegyldigt, om katten er sort eller hvid, så længe den fanger mus.

- Sådan har jeg det også med beredskab og brandvæsen. Nu genstarter vi Roskildes Brandvæsen, men derfor kan det jo godt være, at opgaven skal i udbud på et tidspunkt, så et privat firma også får mulighed for at byde.

Han mente, det var 'sognerådspolitik' og de kulturelle forskelle i fusionen nok havde været en afgørende årsag, der fik det hele til at brase sammen.

Hertil replicerede Henrik Stougaard:

- Nu er det i hvert fald godt, at vi slipper af med en doven hankat, der ikke fik udrettet noget fornuftigt.

Joy Mogensen konkluderede til sidst, at nu har Roskilde Brandvæsen først og frememst brug for tid og arbejdsro til på ny at genopbygge sin gamle velfungerende organisation efter al den ballade, som folkene har været igennem.

arrow S advarer om beredskab: Uforsvarlig og svag bemanding
20. december 2018 kl. 05:40 Opdateret: kl. 15:46
arrow Nyt samarbejde om beredskabet på bordet
19. december 2018 kl. 17:03 Opdateret: kl. 17:03
arrow Solrød siger ja til brandfrieri fra Roskilde og Stevns
18. december 2018 kl. 13:08 Opdateret: kl. 09:33
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk