25. maj 2020
Tomas Breddam, med tasken helt til venstre, ved indgangen til p-huset på Sortebrødre Plads. Herfra han han inviteret på byvandring langs Kulturstrøget.
gallery icon

Se billedserie

Tomas Breddam, med tasken helt til venstre, ved indgangen til p-huset på Sortebrødre Plads. Herfra han han inviteret på byvandring langs Kulturstrøget.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På byvandring med Teknik-formanden:Når det drypper på Kulturstrøget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På byvandring med Teknik-formanden:Når det drypper på Kulturstrøget
Roskilde Avis - 23. februar 2019 kl. 00:37
Af Tekst og foto: Jan Partoft
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde har to hovedakser gennem byen, den største og mest kendte er Skomagergade og Algade med deres mange forretninger. Parallelt med disse to gader løber Kulturstrøget, der er en politisk opfindelse, der skal være med til at øge kendskabet til de mange kulturelle muligheder, byen byder på.

Kulturstrøget går fra Roskilde Bibliotek via Klosterstien til Algade 31, hvor Kreativt Hus for Børn holder til i den gamle forvalterbolig til Roskilde Kloster. Selve klosteret er også en del af Kulturstrøget. Strøget fortsætter ad Klosterstien til Sankt Peders Stræde og skråt over til Sankt Ols Stræde, hvor Roskilde Museum holder til. Herfra går strøget videre til Sankt Ols Gade og via indgangen bag Husarstalden til Det kongelige Palæ på Stændertorvet. Byens Hus, Roskilde Domkirke og Latinerhaven ved Roskilde Gymnasium er også en del af Kulturstrøget.

Forleden havde formanden for Plan- og Teknikudvalget Tomas Breddam inviteret til byvandring på Kulturstrøget. Formålet var at se på og høre om den fysiske udformning af Kulturstrøget.

Bagtanke
Turen begyndte på Sortebrødre Plads ved det nye parkeringshus. Her var en pæn stor flok mennesker mødt frem til trods for, det var en tidlig eftermiddag, hvor det dryppede lystigt ned fra himlen.

- Der har været en bagtanke med at bygge p-huset, fortalte Tomas Breddam.

- I fremtiden bliver der ikke plads til de mange biler, som i dag holder på Sortebrødre Plads, de skal ind i p-huset. Det er meningen, at der skal bygges boliger på området.

- Lokalplanen for området arbejder med det, vi kalder byfortætning.

Sorte Brødre Plads får efter planen nye bygninger på begge sider af Kulturstrøget. Sidstnævnte følger stien langs bagsiden af Superbrugsen hen til Ved Klostermuren og Rosenhaven ved biblioteket.

- Biblioteket får en ny indgang fra Rosenhaven, siger Tomas Breddam.

- Indgangen skal være med til at skabe et nyt byrum samtidig med, at der stadig er rosenhave.

I modsat retning af biblioteket rager Kinos gamle bygning op.

- I lokalplanforslaget for området er der et krav om, hvis der bygges nyt i stedet for den gamle biograf, skal der være en åbning i bygningen, så man kan gå herfra og ud til Algade, fortalte Birgitte Løkke fra Roskilde Kommune.

Krydsninger
Forbindelsen mellem Algade og Kulturstrøget har også været årsagen til at en del af jerngitteret til haven ved Algade 31 er blevet fjernet i forbindelse med etableringen af Kreativt Hus for Børn.

- Det har været med til at åbne både parken bag huset og forbindelsen til Klosterstien, samtidig har vi fået et flot område med den nye indretning, sagde Tomas Breddam.

Et af Kulturstrøgets store og lidt uklare forløb er fra Klosterstien til Sankt Ols Stræde.

- Her kunne vi godt tænke os at gøre noget ved forløbet og belægningen, sagde Tomas Breddam.

- Men det afhænger af økonomien. Vi har samme problem i den anden ende af Sankt Ols Stræde, hvor det ikke er helt tydeligt og let at komme videre til Kulturstrøgets forløb bag Husarstalden.

Husarstalden er en del af Det kongelige Palæ og ejet af staten.

- Turen bag Husarstalden er hyggelig, med det ville være oplagt at gøre noget ved belægningen, sagde udvalgsformanden.

- Men det er ikke ligetil, når vi ikke ejer jorden. Så skal der forhandles en del med Slots- og Kulturstyrelsen.

Tomas Breddams dryp af viden om Kulturstrøgets fremtid stoppede ved trappen til Palæhaven, nogenlunde samtidig med, at det stoppede med at dryppe med vand oppefra.

Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk