21. januar 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ordblindhed ingen hindring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ordblindhed ingen hindring
Roskilde Avis Paperboy - 23. juni 2018 kl. 02:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kronik: Ordblindhed beskrives som markante vanskeligheder med læsning, stavning og skriftlig formulering. Vanskelighederne skyldes langsom og upræcis omsætning af bogstaver til lyde og omvendt. Vanskelighederne betyder, at ordblinde som regel bruger længere tid på at læse og skrive end ikke-ordblinde. Det er forskelligt, hvor svært man har det med at læse og skrive.

Ordblindhed er medfødt. Det er meget forskelligt, hvornår man finder ud af, at man er ordblind. Men det kan faktisk opdages i en tidlig alder, så der hviler et stort ansvar på de voksne, der har med vores børn at gøre i de små klasser. Og på de politikere, der har det politiske ansvar for indsatsen i Folkeskolen.

Flere drenge end piger
Tidligere antog man, at måske 4 procent af den danske befolkning led af ordblindhed - eller dysleksi, som det hedder. Nyere forskning tyder på, at dette tal sandsynligvis er for lavt, og at det rammer så mange som 10-20 procent af befolkningen. Dysleksi er fire gange mere almindeligt blandt drenge end blandt piger. Læsevanskeligheder, som er den hyppigste årsag til specialundervisning, skyldes som regel dysleksi.

Der er ikke noget galt med syn eller intelligens hos børn med dysleksi.

Det er ikke usædvanligt at finde dyslektikere blandt velfungerende mennesker med god uddannelse.

Flere i 3F
Andelen af ordblinde er højere blandt 3F's medlemmer, end i befolkningen som helhed. Derfor har vi i 3F Roskildeegnen en særlig indsats for vore ordblinde medlemmer. Vi oplyser om mulighederne for at afhjælpe ordblindhed: Kurser og hjælpemidler. Der er et hav af hjælpemidler: Bærbare computere, tablets, smartphones med diverse software og apps til tekstbehandling, oplæsning med meget mere.

På VUC kan man deltage i kurser og få hjælp til at søge om hjælpemidler. Her er også mulighed for 9 - 10. klasse for ordblinde, ordblinde HF, støttekurser m.m.

AOF Roskilde afholder ordblindekurser i 3F Roskildeegnen og hjælper med at søge om hjælpemidler Vi har haft rigtig mange kursister igennem de sidste 4 år. Enkelte fortsætter på nogle af VUC's tilbud. Nogle af vore ledige medlemmer, som går på AOF's hold, får også hjælp til deres jobsøgning på kurset.

AMU-skolerne har også tilbud til kursister om ordblindestøtte i undervisningen.

Får ikke nok hjælp
Folketinget centralt fastlægger rammerne for arbejdet med ordblinde, men det er lokalt arbejdet tilrettelægges. 3F Roskildeegnens ordblindeambassadører, Bruno Yde og Jørgen Hansen, var aktive i kommunalvalg 2017.

For at gøre opmærksom på behovene og lokalpolitikernes ansvar, har vores ordblinde ambassadører inviteret samtlige politikere i Roskilde Byråd til et aftenmøde i september om indsatsen for ordblinde.

Vi oplever fortsat unge medlemmer, hvis ordblindhed ikke er blevet afhjulpet i Folkeskolen. Derfor vil vi på mødet tale om indsatsen for både børn og voksne.

Ordblindeambassadørerne er også med til at planlægge en ordblindefest som optakt til den internationale ordblindeuge i uge 40.

Kort sagt: 3F Roskildeegnen vil vedblive at have fokus på denne indsats, da det at være ordblind ikke skal forhindre vores medlemmer i at efter- og videreuddanne sig!

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk