18. januar 2019
Alt det med vikingerne er dybest set noget vrøvl, siger foredragsholder Anders Lundt Hansen. Arkivfoto
Alt det med vikingerne er dybest set noget vrøvl, siger foredragsholder Anders Lundt Hansen. Arkivfoto
Foto: KIM BRANDT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opsigtsvækkende oplæg på Roskilde Museum: Vikingetid er noget vrøvl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opsigtsvækkende oplæg på Roskilde Museum: Vikingetid er noget vrøvl
Roskilde Avis Paperboy - 23. maj 2018 kl. 09:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Alt det med vikingerne er dybest set noget vrøvl, lyder overskriften på et opsigtsvækkende indlæg, som historikeren og skribenten Anders Lundt Hansen leverer tirsdag den 29. maj klokken 19 på Roskilde Museum i Sankt Ols Stræde.

Ifølge Lundt Hansen, der er cand. mag i historie med speciale i nordisk middelalder, er hele udtrykket 'vikingetid' en nationalromantisk idé fra 1800-tallet.

På det tidspunkt havde de nordiske lande tabt og tabt på slagmarkerne og var blevet reduceret til mindre stater i Nordeuropa, og der var brug for at trøste sig med en glorværdig fortid, hvor folkene fra Skandinavien satte deres præg på hele Europa.

Derfor tog nationalromantikerne det gamle ord og ændrede dets betydning. Fra at betyde 'sørøver' blev v-ordet i den nationale ånd ændret til at betyde skandinav.

'Viking' blev gjort til en etnisk betegnelse ved en slags 'ideologisk kapring', som forfatter Anders Lundt Hansen kalder det. Dermed blev skandinaverne med ét slag gjort til et overlegent folk med en stolt fortid.

Flygtede fra kongerne
Når skandinaverne i et par århundreder kunne præge hele Europas historie, var forklaringen ikke at de var vikinger, mener Anders Lundt Hansen.

For 1.000 år siden, da hvor runesten blev rejst over stormænd, som krydsede havet i slanke langskibe, betød viking noget helt andet.

Anders Lundt Hansen historien om, hvordan det er handel, slægtsstridigheder og kongernes forsøg på at gribe fast om magten, der har drevet ekspansionen. Her var de tre årsager, der gav penge til ekspeditionerne, muligheder for at angribe splittede herskerslægter i naborigerne og en grund til at flygte væk fra Skandinavien, hvis man ragede uklar med de magttunge konger.

Billetter til foredraget koster 50 kr. og kan købes på billetto.dk eller i museet butik.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk