27. maj 2020
Her er forholdene i fjorden ved at blive undersøgt.
gallery icon

Se billedserie

Her er forholdene i fjorden ved at blive undersøgt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt naturfænomen: Flere fisk, fugle og snorklere i Roskilde Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt naturfænomen: Flere fisk, fugle og snorklere i Roskilde Fjord
Roskilde Avis - 17. september 2019 kl. 19:29
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde Fjord kommer i fremtiden til at tiltrække flere fisk, fugle og snorklere. Det sker ved at Nationalpark Skjoldungernes Land har sat gang i et projekt, der skal få tre stenrev til fjorden.

For 200 år siden var fjorden fyldt med store sten. De dannede rev, hvor tangskove kunne vokse og fiskeyngel gemme sig.

Men i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet fik mennesket for alvor øjnene op for, hvad man kunne bruge stenenes til, og derfor drog stenfiskere til Roskilde Fjord.

Stenene blev fisket op, bearbejdet og brugt til mange ting. Man mener blandt andet, at sten fra Roskilde Fjord blev brugt til flagstøtter, gravmonumenter, trappesten og i moler, fundamenter til kirker og måske også fæstningsanlæg i København.

I 1930'erne satte man skilte op med forbud mod at fiske sten i en zone langs fjordens kyster. Skiltene stod langs fjorden frem til 1950'erne. I dag er der stadig områder i Roskilde Fjord, hvor der er masser af sten, men ingen eller kun få egentlige stenrev. Det ønsker nationalparken at lave om på.

Stenrev er havets oaser
Drømmen er at genetablere tre stenrev. Revene er havets oaser. Her finder man et særlig rigt plante- og dyreliv. Makroalger hæfter på stenene og danner store tangskove. Muslinger, snegle og børsteorme trives på og under stenene, havørred kan gemme sig bag sten og tang, og revene er et opvækstområde for en masse fiskeyngel.

Undersøgelsen viser, at stenrev gavner flere fuglearter, fordi for eksempel havørne, terner og stor skallesluger lever af fisk, der blandt andet er omkring revene.

Det ene af de tre rev skal være formidlingsrev og placeres et sted, hvor det er nemt at svømme ud til, så man kan snorkle omkring og holde øje med dyrelivet under overfladen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk