4. august 2020
Julebelysningen i Roskildes gader er ikke kun et anliggende for butikkerne - men også for byens borgere og kommunen. (Foto: Jan Partoft)
gallery icon

Se billedserie

Julebelysningen i Roskildes gader er ikke kun et anliggende for butikkerne - men også for byens borgere og kommunen. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyhedsanalyse: Skattestigning til julebelysningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyhedsanalyse: Skattestigning til julebelysningen
Roskilde Avis - 21. august 2019 kl. 00:35
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Roskilde kommune overvejer kraftigt at gennemføre en begrænset skattestigning fra 2020.

Dels for at kunne undgå de allerværste besparelser og dels for at kunne hjælpe byens handelsliv med julebelysning og andre opgaver for erhvervslivet, som butikker og firmaer ikke længere selv kan skabe tilstrækkelig opbakning omkring.

Sådan lyder nogle af de oplysninger, der er sivet ud fra vandrørene og andre gode kilder på rådhuset ved Køgevej.

Hvis et flertal i byrådet beslutter sig for at gennemføre sådan en stigning på f.eks. grundskyld eller dækningsafgift under efterårets forhandlinger om kommunens budget for de kommende år, vil det løse flere forskellige problemer på én gang.

Store besparelser
Som prognoserne tegner lige nu, ser det ud til, at kommunen må gennemføre ganske store besparelser i sit budget for næste år, for at få driften til at løbe rundt.

Byrådet har allerede vedtaget en kraftig spareplan på over 125 mio. kroner i det fremskrevne budget. Her komme flere kedelige nedskæringer, der rammer borgerne, f.eks. indenfor børneinstitutioner, SFO, skoler eller plejen til de ældre, fordi det er store og dyre områder.

Hvis en begrænset skattestigning så kan fjerne nogle af de værste 'tidsler i denne sparebuket', vil det være en løsning, som mange borgere i Roskilde hilser velkommen - mens andre til gengæld vil protestere imod enhver form for skattestigning i en ellers velhavende by.

Byen må ikke lukke
En anden fordel vil være, at byrådet dermed kan komme det lokale handelsliv, der er trængt af voksende nethandel og andre udviklings-tendenser, til undsætning med nye initiativer.

Et overvejende flertal i byrådet er udmærket klar over, at det vil blive langt dyrere for kommunen, hvis den velfungerende handelsby begynder at lukke ned, fremfor nu at give ekstra penge til initiativer, der kan holde gang i omsætning og mange arbejdspladser.

Julebelysning er en af de synlige faktorer, der tegner en velfungerende handelsby, som kan give kunderne fra et stort område en god oplevelse. Derfor vil det også være et problem for kommunen, hvis handelslivet ikke selv kan klare denne opgave længere.

Borgerne i Roskilde er også glade for alle lysene i byens gader op til jul, og derfor vil der være stor forståelse for sådan en prioritering fra de lokale politikere i byrådet.

Den nye borgmester Tomas Breddam (S) har allerede signaleret, at han godt er klar over problemerne, som byrådet også må forholde sig til.

Venstres leder Jette Tjørnelund har ligeledes lagt op til, at kommunen godt kan gå ind og hjælpe med en stilling som 'city-manager' og ved at bidrage til et såkaldt 'byforum'.

Endelig har den konservative formand for Erhvervsudvalget Lars Lindskov ved flere lejligheder været parat til at bevilge penge for at få gennemført nødvendige forbruger-undersøgelser og andre vigtige initiativer.

Lad naboen betale
Igennem de senere år har handelslivet i Roskilde haft sværere og sværere ved at få alle til at bidrage til fælles initiativer, selv om det er til gavn for alle forretningerne.

Bidrag til julebelysningen, der sidste år gav et stort underskud, er et meget tydeligt eksempel.

Selv om de oplyste gader er med til at trække mange besøgende og kunder til byen, satser stadig flere på, at de selv kan få denne fordel uden at betale noget. De følger mottoet om at lade naboen betale.

Så længe det er frivilligt med disse bidrag, er der ingen udsigt til forbedring. Derfor håber flere blandt butikkerne på, at kommunen kan være med til at hjælpe dem med dette problem.

Udlejerne tog pengene
For nogle år siden gennemførte Roskilde Byråd en nedsættelse af den såkaldte dækningsafgift, der opkræves fra ejendomme i centrum af byen. Meningen var, at butikkerne dermed skulle få mindre udgifter til husleje, så de bedre kunne klare sig i konkurrencen.

Men så enkelt er det ikke i en markedsøkonomi, hvor udbud og efterspørgsel bestemmer priserne. Det endte i stedet med, at husejerne og udlejere stak denne besparelse i deres egen lomme, så det fortsat blev lige dyrt for butikkerne.

Derfor er kommunen ikke indstillet på at fortsætte ad den vej. I stedet ønsker man at opkræve penge fra alle ejendomme, så de kommer til at bidrage til initiativer, der er til fordel for alle.

Godt for handelslivet
Formanden for Roskilde Handel Torben Stevold har selvfølgelig ingen mening om kommunens skatteniveau. Det overlader han klogt til de folkevalgte.

Til gengæld mener han, det vil være godt for handelslivet, at kommunen kan finde et eller andet system, så alle, der har fordel af Roskildes største private erhverv, også kommer til at bidrage.

Han fremhæver, at julebelysningen i Roskildes gader går helt tilbage til 1938. Så det vil være noget af en fallit-erklæring for en stor handelsby, hvis man ikke længere er i stand til at skabe julestemning i gaderne i den periode, hvor mange af butikkerne har deres store omsætning.

Ifølge Stevold er det næsten alle borgere i Roskilde, der er glade for byens julebelysning, og derfor er det heller ikke kun et anliggende for handelslivet.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk