29. november 2020
Svømmehals-byggeriet er blevet en gyser, som den nuværende borgmester og idrætsformand må gøre noget ved, hvis det ikke skal ramme dem selv. (Foto: Jan Partoft)
Svømmehals-byggeriet er blevet en gyser, som den nuværende borgmester og idrætsformand må gøre noget ved, hvis det ikke skal ramme dem selv. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyhedsanalyse: Sæt en bundprop i svømmehallen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyhedsanalyse: Sæt en bundprop i svømmehallen
Roskilde Avis - 18. december 2019 kl. 12:01
Af Torben Kristensen

Problemerne med byggeriet af Roskildes nye svømmehal ved siden af det gamle Roskilde Badet på Bymarken vil åbenbart ikke stoppe, fordi der hele tiden dukker nye forsinkelser og ekstra udgifter op.

arrow Læs også: Fyring ved svømmehal - Roskilde Kommune utilfreds med entreprenør og teknikere

De tilbagevendende drypvise dårlige nyheder udgør den slags stof, der kan få afgørende betydning i et kommende kommunalvalg, hvis det eksisterende styre ikke snart får styr på det.

Ganske vist har den nuværende borgmester Tomas Breddam (S) og hans partifælle, formanden for Kultur- og Idrætsudvalget Claus Larsen, ikke hovedansvaret for det genstridige projekt. Men de har været med til beslutningen, og den falder under alle omstændigheder nu tilbage på dem, hvis de ikke snart får sat en økonomisk og tidsmæssig bundprop i den ellers bundløse svømmehal.

Dårligt kompromis
Oprindelig var det en konservativ idé, at Roskilde skulle have en 50 meter svømmebane. Partiets daværende sportsglade leder Carsten Wichmann ønskede, at de lokale elitesvømmere skulle kunne træne her i byen.

Fra den modsatte fløj var Roskildes daværende 'sportsminister' Birgit Pedersen (SF) mest interesseret i, at den nye svømmehal også fik wellness-faciliteter, som ikke mindst børnefamilier efterspørger.

Tidligere borgmester Joy Mogensen (S) fik samlet parterne i en fælles aftale, hvori man fik noget af det hele, så alle deltagende parter kunne få opfyldt nogle af deres ønsker.

Men i praksis har det nu vist sig at være et meget dårligt kompromis, fordi de modsatrettede ønsker ikke kunne forenes i én samlet løsning, der teknisk og økonomisk set kunne gennemføres. Selvfølgelig er det en konstatering med bagklogskab, men sådan er virkeligheden altså.

Alarm-klokkerne
Projektet kom skidt fra start, fordi man ville meget mere, end der var penge til. Hele to gange måtte udbuddet gå om, da kommunen ikke kunne få nogle til at påtage sig opgaven indenfor det budget, som man havde regnet med. Allerede her burde de første alarm-klokker have 'bimlet'.

Derfor kom svømmehals-byggeriet ikke i gang som total-enterprise, hvor et enkelt firma har det samlede og overordnede ansvar for, at det bliver gennemført til tiden og til prisen.

I stedet skulle det så laves som fagentreprise med flere mindre aftaler. Om ikke andet har sagens forløb med de mange udsættelser og fordyrelser bevist, at kommunens egen tekniske forvaltning i hvert fald ikke har kapacitet til at styre så stor og kompleks en opgave.

Gang på gang er der dukket nye problemer, forsinkelser og ekstra udgifter op i forbindelse med byggeriet.

Den seneste dråbe, som fik bassinet til at løbe over igen, kom i sidste uge. Pludselig dukkede en seddel op i døren til det gamle Roskilde Badet, om at det var lukket ind til videre, fordi der måske skulle foretages noget arbejde en gang til februar.

Kritisk opposition
Fra begyndelsen var den daværende opposition i byrådet, bestående af Venstre og Dansk Folkeparti, stærke modstandere af projektet ved Bymarken. De mente, at pengene ville være brugt langt bedre på en hel ny og mindre ambitiøs svømmehal ved Trekroner.

Teknisk set er det svært at vurdere deres forslag. Men under alle omstændigheder har en opposition, der er i totalt mindretal, ret og pligt til at være kritisk.

Når Roskildes socialdemokratiske regeringsparti alene eller sammen med andre har haft solidt flertal i mange år, så falder ansvaret for det der sker - og for at finde en løsning - altid tilbage på dem, uanset hvilke forklaringer man ellers kan diske op med. Det hjælper i hvert fald ikke at blive fornærmet over kritik.

Kan betale alt andet
I den lokale debat bliver det nu hurtigt til, at det engangs-beløb på over 50 mio. kroner, som svømmehallen nok ender med at blive dyrere end den oprindelige bevilling, kan betale alle mulige andre opgaver i kommunen.

Nogle folk vil i stedet bruge disse penge til børneinstitutioner eller skoler, og andre til en bedre indsats for de ælde - selv om alle disse opgaver er tilbagevendende drifts-udgifter, der skal betales hvert eneste år i fremtiden.

For at sætte sagen i relief, så bliver den ekstra engangs-udgift til byggeriet af svømmehal ikke meget større end den tillægs-bevilling, som byrådet måtte give på sit møde i november for at betale stigningen i udgifter til anbringelser udenfor hjemmet på det sociale område alene i 2019.

Denne stigning vil altså også fortsætte i alle de kommende år.

Slut med undskyldninger
Men uanset hvor mange gange Tomas Breddam og Claus Larsen siger, at det ikke var deres idé, så 'ligger lorten nu hos dem', for at bruge et latrinært udtryk.

Med sin dominerende stilling i Roskilde Byråd kan Socialdemokratiet ikke give andre ansvaret for noget af alt det, der i denne sag er gået galt, selv om en del af det måske er administrative mangler i kommunen.

Hvor ville det egentlig være befriende, hvis man for en gang skyld sagde:

'Nu er det slut med dårlige undskyldninger. Vi tog fejl og oppositionen havde faktisk ret, når man advarede imod at bygge en ny svømmehal sammen med en gammel, som det også er gået galt med i andre byer'.

'Nu er det bedste, vi kan gøre, at få lavet en bindende aftale med byggeriets entreprenører om, hvad det skal koste, og hvornår det skal være færdig. Så må vi helst med et bredt flertal i byrådet indkassere og indrømme det tab, som er i denne fejltagelse, så det hele ikke bliver endnu værre.'

Sådan en 'voksen opførsel' vil borgerne kunne respektere. Det vil i øvrigt også være den bedste metode til at undgå en stor 'vælgerlussing' ved et kommende kommunevalg.

arrow To år forsinket: Sådan gik det til at svømmehal kom på dybt vand
16. december 2019 kl. 17:20 Opdateret: kl. 13:21
arrow Håbløst projekt: Svømmehal lukker på ubestemt tid
12. december 2019 kl. 11:26 Opdateret: kl. 11:26
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk