18. september 2021
Tilskuerne flokkes i tusindvis, når Tour-feltet kører gennem små og store byer. (Foto: Kim Rasmussen)
Tilskuerne flokkes i tusindvis, når Tour-feltet kører gennem små og store byer. (Foto: Kim Rasmussen)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyhedsanalyse: Så er det Roskildes Tour

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyhedsanalyse: Så er det Roskildes Tour
Roskilde Avis - 22. februar 2019 kl. 00:07
Af redaktør Torben Kristensen

Forslidte floskler om 'at komme på verdenskortet' bliver misbrugt til ulidelighed, men for en gang skyld var udtrykket rigtigt onsdag eftermiddag. Da kom nyheden om, at Roskilde bliver startby for den første rigtige landevejs-etape i Tour de France 2021.

arrow Læs også: Roskilde måtte arbejde hårdt: Skrap spurt før Tour-målet

Arrangementet er kæmpestort og vil bogstavelig talt sætte Roskilde på den anden ende i flere dage.

Tour-starten foregår altid den første weekend i juli, og derfor vil det nok være klogt at flytte den store musikfestival på Dyrskuepladsen lidt, hvis der ikke skal blive endnu mere kaos i den gamle middelalderbys snævre gader.

Når starten til etapen går fra Stændertorvet ved siden af domkirken den første søndag i juli 2021, er der også en helt speciel historisk forbindelse.

Den flotte gotiske bygning, der er på UNESCO-listen over 'verdens kulturarv', er bygget efter inspiration fra de mange himmelstræbende katedraler i Nordfrankrig. Her er Tour-feltet ofte kørt forbi de flotte bygninger i byer som Chartres, Amiens eller Beauvais.

Biskop Absalon og hans efterfølgere på bispestolen i Roskilde havde nemlig studeret i Paris og set de flotte kirkebyggerier. Så sagde de til sig selv, 'sådan en vil jeg også have', og byggeriet blev til sidst færdig omkring 1300.

Gammel cykelby
For en gammel cykelby som Roskilde, der har fostret store mestre som Reno B. Olsen, Per Bausager og Hans Henrik Ørsted for bare at nævne et par få ud af mange, er det en særlig anerkendelse at få en Tour-start.

Min nu afdøde kollega, pressefotograf Erling J. Pedersen, der i sine unge dage var en skrap cykelrytter, ville have glædet sig ekstra meget. For ham og hans generation var Touren noget uopnåeligt stort, selv om ryttere som Mogens Frey og Leif Mortensen lidt senere også begyndte at køre med.

Senere blev Touren nærmest kult hver sommer i Danmark, da TV2 med de begejstrede snakkemaskiner Leth og Mader begyndte at transmittere fra de franske landeveje.

Selv om hans brændstof var ulovligt, fulgte vi alle begejstret med, da 'ørnen fra Herning', Bjarne Riis begyndte at klatre mod toppen og til sidst vandt i 1996.

Plat du Tour
Tour de France blev også en del af min egen karriere som journalist, mens jeg som redaktionssekretær på Ekstra Bladets Sport gennem mange år skulle redigere og disponere reportagerne fra Frankrig om sommeren.

En del af opgaven bestod i hver dag at bringe 'Dagens Tour-ret' (Plat du Tour), hvor jeg skulle ringe til en kok på en lokal restaurant i dagens målby for at få opskriften på en egnsret fra ham.

Jeg nåede heldigvis til sidst også at se løbet live på en etape, da feltet kom igennem den lille hvidvins-landsby Meursault i Bourgogne. Det var i 1998, da både Bjarne Riis og hans tyske holdkammerat hos Telekom Jan Ullrich svedte EPO ud af porerne, mens de blev slået af den italienske klatrer Pantaini, som i øvrigt døde få år efter.

Selve feltet susede forbi på få sekunder, så man kun så et glimt af Riis, Rolf og de andre.

Men i de to timer inden, da vi stod og ventede tålmodigt ved en lille vinmark, var den sjoveste oplevelse at se hele Publicité-karavanen passere. Vores lyshårede datter var god til at tiltrække opmærksomhed fra de glade reklame-drenge, så både flødekarameller og alt muligt andet bras landede som regel lige foran hende.

Ved siden af os stod en meget cykelglad familie fra Jylland, og de fik alt skramlet fra hende, plus hvad de ellers kunne få fat i - derunder et gratis prøveabonnement på den lokale avis fra Châlon-sur-Saône.

Alle den slags oplevelser kan indbyggerne i vores område nu også se frem til, for:

Så er det Roskildes Tour.

arrow Byråd i samlet udbrud efter Tour-start: Hele feltet kører med
24. februar 2019 kl. 09:41 Opdateret: kl. 09:41
arrow Roskildes handelsformand: Touren giver os tro på fremtiden
22. februar 2019 kl. 08:50 Opdateret: kl. 09:28
arrow Tour-direktør i Roskilde mindes: Min store danske helt
21. februar 2019 kl. 17:19 Opdateret: kl. 16:24
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk