28. oktober 2020
Birgit Pedersen og Bent Jørgensen foran springvandet på torvet, hvor der ligesom i den nye svømmehal heller ikke er noget vand i.
Birgit Pedersen og Bent Jørgensen foran springvandet på torvet, hvor der ligesom i den nye svømmehal heller ikke er noget vand i.
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Modstanderne i svømmehals-krigen: Her gik det galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Modstanderne i svømmehals-krigen: Her gik det galt
Roskilde Avis - 16. januar 2020 kl. 20:02
Af Foto: Jan Partoft

Byggeriet af den nye svømmehal med 50 meter bassin ved siden af det gamle Roskilde Badet på Bymarken har udviklet sig til en rigtig 'møgsag', efter at projektet er blevet flere år forsinket, og prisen er steget fra 135 mio. til op mod de 185.

arrow Læs også: Svømmehalskaos koster kassen

Roskilde Avis har samlet Birgit Pedersen (SF) og Bent Jørgensen (V) for at diskutere, hvor det egentlig gik galt. Som formand for Kultur- og Idræts Udvalget var hun den varmeste fortaler, mens han som daværende formand for V-gruppen i byrådet var den skarpeste kritiker.

Selv om de stod på hver side af fronten i den store svømmehals-krig, er de også enige om nogle af de punkter, hvor det gik galt.

Den nye svømmehal blev første gang besluttet i kommunens budget for 2014. I foråret 2017 besluttede et flertal i byrådet på 16 (S, SF, R og K) så, at man skulle gå i gang, mens 15 (V, DF og EL) var imod.

Fejet af bordet
Birgit Pedersen forklarer, hvorfor hun som udvalgsformand sammen med flertallet ville have en ny 50 meters bane placeret sammen med det eksisterende anlæg.

- Vi ønskede, at familierne samlet kunne tage til svømning. Så kan nogle bruge den lange bane, mens andre hygger sig i det lille bassin eller med wellness-faciliteter. Det er stadig en rigtig og visionær idé.

Bent Jørgensen (BJ) havde ønsket, at få moderniseret den gamle svømmehal og så bygget en helt ny på 50 meter ved Trekroner Station. Efter hans opfattelse ville de være både billigere og mere sikkert.

- Jeg må selvfølgelig respektere, at de andre ville samle det hele på Bymarken. Men flertallet fejede bare vores idéer af bordet og ville ikke en gang være med til at undersøge og regne på denne mulighed. Det var næsten det værste, og allerede her går det efter min mening galt i den politiske proces.

Realistisk pris
BP: - Vi kunne jo slet ikke vide, at der åbenbart ikke findes én eneste entreprenør i det her land, som samlet kunne klare denne opgave. Da vi politisk vedtog svømmehallen, gik vi også ud fra, at når firmaer byder på en opgave, så er de også rent faktisk i stand til at udføre den.

- Problemerne er måske opstået, fordi de kom med urealistiske bud og så alligevel regnede med at hente pengene hjem i løbet af bygge-processen.

BJ: - Kommunens embedsmænd har været sat på en umulig opgave ved denne svømmehal, fordi byggeriet ikke kan gennemføres med de bevilgede penge. Flertallet skulle måske have sat en højere og mere realistisk pris fra begyndelsen, så en totalentreprenør ville påtage sig opgaven. Så havde man nok undgået mange af de problemer, der kom sidenhen.

BP: - Måske har du ret i det, men som kommune har vi jo altid en pligt til altid prøve at få mest for pengene. Ellers kan borgerne jo med god grund beskylde os for at 'svine med deres skattepenge'.

BJ: - Miséren bunder i, at man skulle have lavet dette arbejde to forskellige steder: En modernisering af Roskilde Badet og en ny 50 meter bane i Trekroner, så kunne borgerne fra Viby også køre lige med toget til denne hal.

Få det nu færdigt
På spørgsmålet om, hvad byrådet og kommunen nu skal gøre, er de to enige:

BJ: - Når man står med et byggeri, der kun er halvt færdig og løber ind i mange problemer, er der kun én ting at gøre: Se at få det færdigt hurtigst muligt og så lær af fejlene.

BP: - Jeg er også ærgerlig over de uforudsigelige forhindringer, men der er altså ingen grund til at gå i panik.

- Nu skal det bare laves færdigt hurtigst muligt. Jeg glæder mig til at komme til indvielsen, hvor den nye formand for Kultur- og Idrætsudvalget socialdemokraten Claus Larsen kan klippe snoren og få sig en ordentlig omgang 'buksevand'.

- Når først det er færdigt, er jeg sikker på, at de fleste i Roskilde bliver meget glade for det.

BJ: - Jeg er enig i, at det skal laves færdigt så hurtigt som muligt. Men jeg synes også, vi skal lære af den her sag, når der er tale om en forudsigelig fejl, som vi andre oven i købet påpegede.

Efter interviewet fortsatte de to diskussionen i den bedste venskabelige tone på vej ned ad trappen fra avisen.

tk

arrow Borgmester kræver en vandtæt plan for svømmehallen
20. januar 2020 kl. 00:22 Opdateret: kl. 05:55
arrow Lastbilerne buldrer forbi: Peter venter på næste ulykke
08. januar 2020 kl. 20:34 Opdateret: kl. 10:40
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk