7. juni 2020
Bertil Jacobi har tidligere lavet rundvisning i domkirken om, hvordan fortidens magthavere blev begravet under gulvet, så det lugtede, og man kaldte dem ?de stinkende rige?. (Arkivfoto: Erling J.)
Bertil Jacobi har tidligere lavet rundvisning i domkirken om, hvordan fortidens magthavere blev begravet under gulvet, så det lugtede, og man kaldte dem ?de stinkende rige?. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Margrethe skal ikke i sarkofag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Margrethe skal ikke i sarkofag
Opdateret 14. august 2017 kl. 11:17
Roskilde Avis - 14. august 2017 kl. 00:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT: De mange billeder fra Roskilde Domkirkes opstilling i Sankt Birgittas Kapel af Bjørn Nørgaards model af det gravmæle, som skal opstilles efter Dronningens død til sin tid, og som er fremkommet i medierne i de sidste uger, viser "glaskisten" frem, som om det var der, Dronningen skal ligge, men det skal hun ikke.

Hun skal, så vidt vides i en kiste i den krypt, der nu er udgravet og klar til at rumme hende - og også Prins Henrik, hvis han ville. Han skal (skulle) heller ikke i glas.

Ordet sarkofag er udtryk for en stenkiste. Der findes en del af dem for konger og dronninger i Roskilde Domkirke, i Højkoret, i Frederik den Femtes kapel, i det Glücksborgske kapel. I de fornemme marmorkister ligger den afdøde. Nogle er dobbeltkister for både konge og dronning.

Nogle af vore konger har gravmæler, hvori de ikke ligger. Det er den slags gravmæler, der kaldes "kenotaf". Det er græsk og betyder "tom grav".

Dem har vi i Kristian den Tredjes og Frederik den Andens pragtfulde "templer" i Hellig tre Kongers kapel. Disse templer er kenotaf'er. De er "tomme", og den døde konges legeme og hans ligeledes døde dronning ligger i krypter neden under gravmælerne.

For god ordens skyld skal nævnes, at der ikke findes "mausolæer" i Roskilde Domkirke. Navnet skyldes en græsk oldtids konge Mausolos.

Det begreb betyder en særlig fritstående bygning, nogle gange til en berømt person, nogle gange til en hel families begravelser, og der er nogle af den type ved enkelte gamle adelige godser i Danmark.

En kiste er ikke en "sarkofag", for dette gamle græske ord betyder "kødædende sten". De stenkister, man i tusinder af år overalt har brugt til begravelser, var oftest gjort af kalksten, som med tiden nedbryder legemets jordiske rester.

En sådan kiste skal næppe rumme vores nuværende Dronning, når hun dør, men mere sandsynligt er, at der i krypten under gravmælet skal indsættes en fornem kiste af træ, ligesom det er tilfældet for et betydeligt antal gravlæggelser i Domkirkens krypter.

Samt for hendes far og mor, der er mere "regulært" begravet i Frederik den Niendes ottekantede kapel uden for Domkirken.

Sikkert er det, at hun ikke skal ligge i en "glaskiste". Det store gennemsigtige "glas"-kunstværk, som Bjørn Nørgaard vil sætte øverst på det store gravmæle, er en del af det gravmæle, som skal markere vores nuværende berømte Dronning.

Det "glaslegeme" som skal stå på tre elefanter øverst på en flot buet trappeskulptur, vil så vidt forstås, indeholde nogle synlige skygger eller svævende linjer, som muligt skal forstås som sjælen. Måske på samme måde, som Peter Brandes i 2010 har antydet det i linjer svævende over "Jesu" tomme grav i Sankt Andreas Kapel.

Der er altså tale om det kommende kenotaf "gravmæle" over Dronningen. Og slet ikke om en sarkofag.

Bertil Jacobi, lokalhistoriker

Nu åbner svømmehaller og fitnesscentre op igen. Er du bekymret for øget smittefare med Covid-19 de pågældende steder ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk