31. maj 2020
Forlægger Arild Batzer på sit forlag i Ringstedgade 28. Han har netop slået verdensrekorden, da det er første gang et forlag oplever at have hele to forfattere i folden, der modtager Nobels litteraturpris på samme år.
gallery icon

Se billedserie

Forlægger Arild Batzer på sit forlag i Ringstedgade 28. Han har netop slået verdensrekorden, da det er første gang et forlag oplever at have hele to forfattere i folden, der modtager Nobels litteraturpris på samme år.
Foto: Anette Gundlach
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lille Roskilde-forlag har verdensrekord i Nobelpriser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lille Roskilde-forlag har verdensrekord i Nobelpriser
Roskilde Avis - 17. november 2019 kl. 17:08
Af Tekst og foto: Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Litteraturpriserne regner ned over det lille forlag Batzer & Co. Senest har to af dets forfattere modtaget Nobelpriser i litteratur.

Forlaget holder til oppe under loftet i Ringstedgade. Her sidder forlægger Arild Bazter med nogle af de mange bøger, hans forlag har udgivet i år, og også dem som kommer på gaden i de kommende uger.

Forrest i lokalet finder man boghandlen, der er åben for besøgende to gange om ugen.

Her ligger bøgerne pænt og overskueligt i rækker på bord og hylder.

Bagved er det åbne kontor, hvor tykke, tynde, små og store bøger ligger i store stabler, klar til at komme på gaden. Her holder forlægger Batzer og hans redaktør Stine Mulbjerg til.

Bagerst er forlagets bibliotek og møderum. Her er bøgerne stoppet ind oppe og nede, over døren, på hylder og alle vegne, hvor der er den mindste centimeter fri.

Midt i det hele står et bord med kaffe på kanden og kage. Omkring det sidder 10 personer i form af redaktører, praktikanter, oversættere, en enkelt forfatter og læseheste tæt bænket og klar til ugens redaktionsmøde.

Billede

Arild Batzer med nogle af sine mange bøger.


Et godt år

- Det har været et fantastisk år, konstaterende Arild Batzer, da Roskilde Avis kommer forbi.

Og det må man sige, det har, for Batzer & Co har slået verdensrekord i en af de mest eksklusive kategorier i verden.

To af hans forfattere har hver modtaget Nobels litteraturpris i år. Den polske forfatter Olga Tokarczuk for 2018, mens den østrigske forfatter Peter Handke fik for 2019.

Det er formentlig aldrig sket før for noget forlag, så vidt Arild Batzer ved. Og det vil sandsynligvis aldrig ske igen. Da det er højst usædvanligt, at to Nobelpriser bliver overrakt samme år.

(Som mange læsere nok stadig husker var 2018 ikke noget godt år for Nobelpris-komiteen, der blev ramt af #metoo-bølgen og derfor sprang et års uddeling over.)

Når man spørger Batzer om, hvordan det føles, og hvad folk siger til ham om de fornemme priser, ser han ud i luften og konkluderer efter en lille pause.

- Jeg er ikke så god til at modtage ros, jeg bliver lidt genert. Nogle siger tillykke, andre siger ingenting, siger Batzer og fortsætter:

- Det var vildt på alle måder, da jeg oplevede, at to af mine forfattere fik prisen. Jeg så det live p på svensk tv, og jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv.

Til gengæld er han rigtig glad for at kunne skrive forfatterne på forlagets CV, for det baner helt sikkert nye veje at have Nobelprisvindere i huset sammen med alle de andre prisvindende forfattere, man finder masser af bøger af rundt omkring på hylderne.

Arild Batzer har indtil videre fem forfattere hos sig, der har vundet Nobelprisen.

Forlæggeren har på tyve år oplevet at fem af hans forfattere har fået Nobelprisen: Imre Kertész, Herta Müller, Mo Yan, Olga Tokarczuk og Peter Handke.

Olga Tokarczuk

Den polske forfatter Olga Tokarczuk modtog litteraturprisen for 2018 i år. Arild Batzer fortæller, at han har jagtet rettighederne til hendes bøger i det seneste halve år.

- Det er desværre ikke lykkedes at få hul igennem til agenten. Og nu vil hendes nuværende forlag selvfølgelig ikke give slip på hende.

Arild Batzer forklarer, at siden han for første gang læste Olga Tokarczuks, har han vidst, at hun på et eller andet tidspunkt ville få Nobels litteraturpris.

- Hun skriver fantastisk, enestående, og ligner ingen anden.

Tre af hendes bøger er endnu ikke købt af et forlag i Danmark.

Arild har købt rettighederne til bogen, Den mistede sjæl, som forfatteren har lavet i samarbejde med den polske billedkunstner Joanna Conceja.

Bogen er en smuk billedbog, og den er allerede sat i produktion. Da den bliver dyr at udgive, har han søgt støtte til bogen fra Statens Kunstfond, men fik i første omgang nej.

Men det kan være, at det ændrer sig nu, hvor forfatteren har fået den fine pris.

Handke på trods

Da Arild Batzer så, at Peter Handke fik Nobelprisen blev han overrasket. Handke har været nævnt som en stærk kandidat i årevis, men han er samtidig stærkt omdiskuteret som person.

Han er godt nok en af de største nulevende forfattere. En formbevidst fin æstet, der har skrevet noget af det smukkeste, der er skrevet i efterkrigens europæiske litteratur, som de skriver i Information. Men han er samtidig en uønsket person, som ingen vil være i stue med på grund af hans sympati med serberne under konflikten på Balkan, forklarer Arild Batzer.

Han er langt på vej enig i kritikken af Handkes politiske holdninger, men han har valgt at udgive Handkes bøger, fordi de er stor litteratur.

- Det kan ikke være meningen, at en så stor forfatter ikke har nogen forlægger i Danmark.

I 2017 udgav Batzer & Co første bind i Handkes serie med titlen Forsøg. I 2020 udkommer fire bøger af Handke, to ældre titler i nyoversættelse, blandt andet mesterværket, Ulykkelig og uden ønsker, to nye Forsøg og en helt ny roman som Handke afleverer manus til i foråret.

Man kan komme forbi hos Batzer & Co tirsdag og fredag 12 til 17 i Ringstedgade 28 på 1. sal.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk