29. maj 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kræftpræstationer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræftpræstationer

Trods cancer-diagnoser er humøret højt, når FC Prostata træner på KFUM's baner

Roskilde Avis - 28. oktober 2019 kl. 07:00
Af Tekst og foto: Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Man bliver hurtigere forpustet på grund af kemoen, begynder Claus Nihøj.

- Nå, er det derfor? afbryder en anden til de forsamledes store latterbrøl.

Der er onsdag først på eftermiddagen på KFUM's baner, og FC Prostata bestående af 6-7 aldrende herrer og deres træner, Jakob Bay-Nielsen, starter dagens træning med en kop kaffe.

Bandeopgør

Inden længe rammer virkeligheden dog de fremmødte, der alle er i behandling for prostatakræft.

Træneren gennemgår i korthed dagens program, som består af grundig og varieret opvarmning på græsset, inden en række korte, men intensive fodboldkampe på kunstbanen med bander omkring.

- Det bliver jo et rent bandeopgør, lyder det fra Jesper Overgaard Nielsen til almindelig anerkendelse fra forsamlingen.

Det er sjette gang, FC Prostata træner på banerne i KFUM. DBU Sjælland var på udkig efter en klub, der kunne løfte opgaven, og et samarbejde med boldklubben i Vindinge kom hurtigt i stand.

- Vi ledte efter en klub, der kan rumme sådan et hold, og her har de rigtig gode kompetencer, fortæller klubrådgiver i DBU Sjælland, Julie Jensen.

Noget at løbe efter

Motion af enhver art er som udgangspunkt godt - også når man har en kræftdiagnose. Men boldsport indebærer incitamentet til lige at give sig en tand ekstra.

- Når du bevæger dig i sportsgrene, hvor der er noget at løbe efter, så giver du dig de ekstra 10-15 procent. Derfor kan du rykke ved dit blodtryk, dit kolestoroltal, din lungekapacitet, din hvilepuls og alt muligt andet godt, forklarer Jakob Bay-Nielsen inden han råber træningen i gang.

I absolut moderat tempo bevæger den modne forsamling af kræftsyge mænd sig rundt efter trænerens anvisninger.

- Det er ligesom hunde-agility, det her, lyder det forpustet fra Claus Nihøj, der kører til den ugentlige træning fra hjemmet i Odsherred.

Ord på sygdommen

Efter en grundig opvarmning kommer det sjove: fodboldkampe af fem minutters varighed på den lille kunstbane med pauser til at få vejret og snakke sammen ind imellem.

Inden endnu en kamp råbes i gang, svirrer samtalerne om kemo-behandlinger, blodprocenter og PSA-tal blandt de opkogte herrer.

- Mit PSA-tal var oppe på 570, da jeg blev angrebet, og den skal ikke være over fire. Nu er den nede på seks, lyder det fra Jesper Overgaard Nielsen, inden alle igen er i aktivitet på kunstbanen.

I samme båd

Der bliver råbt og grinet, tacklet og scoret mål. Og efter 3-4 kampe er denne uges træning forbi. Svedende og rødmossede trækker mændene overtræksvestene af og bevæger sig mod badet, mens snakken går.

- Jeg kommer for at røre mig, og så alt det sociale sammen med nogle ligestillede. Når man taler med andre om sin kræft, får mange øjne som postbuddets fødder: store, ømme og lidt fugtige - men her er vi alle i samme båd, siger Claus Nihøj.

Fakta: FC Prostata

FC Prostata er et hold for mænd, der har eller har haft prostatakræft. I Roskilde er projektet forankret hos værtsklubben KFUM's Boldklub. Der er nu i alt 10 FC Prostata-hold øst for Storebælt

Fakta: Prostatakræft i tal

Omkring 4.365 mænd får hvert år konstateret prostatakræft. Sygdommen rammer sjældent personer under 50 år og er mere almindelig, jo ældre personen er

Knap 1200 mænd dør årligt som følge af prostatakræft

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk