9. juli 2020
Roskilde står svækket tilbage i Folketinget efter dette valg. (Foto: Jan Partoft)
Roskilde står svækket tilbage i Folketinget efter dette valg. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Roskilde taber sin politiske stemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Roskilde taber sin politiske stemme
Roskilde Avis - 09. juni 2019 kl. 02:11
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

RØDE ROSKILDENSERE, der ønsker en anden politik , har grund til at glæde sig over resultatet af Folketingsvalget Grundlovsdag 5 juni, hvor de fik et stort nyt flertal i hele landet og samtidig bevarede føringen i byen. Til gengæld er det slet ikke sikkert, at Mette Frederiksen i de kommende forhandlinger får lige så let ved at danne en ny regering.

Set ud fra Roskildes samlede interesser var det til gengæld ikke noget godt valg, der nu risikerer at svække domkirkebyens indflydelse på beslutningerne i Folketinget.

FØR VALGET havde Roskilde to bofaste lokale repræsentanter i form af Mette Gjerskov (S) fra Gundsømagle og Merete Dea Larsen (DF) fra Svogerslev. Nu er kun den første tilbage

Sidstnævnte blev revet med i den folkeflugt, der denne gang ramte partiet efter mange års fremgang, fordi deres mærkesager ikke længere var højt på dagsordenen. Det var Merete også klar over på forhånd, og hun kan nu koncentrere sin indsats om at være gruppeformand for partiet i byrådet.

TRE ANDRE MF'ERE er opstillet i Roskilde, nemlig Christian Juhl (El.), Zenia Stampe (R) og Naser Khader (K). Førstnævnte har gennem mange år gjort sig den umage at opbygge et solidt netværk og kendskab til Roskilde, mens Zenia er fra Veddelev.

Alligevel virker indsatsen fra de tre meget varierende om de vigtige lokale emner. Så det ligner i visse tilfælde en form for 'politisk turisme', hvor man bare lige dumper forbi, når der skal være valg.

TIDLIGERE BYRÅDSMEDLEM og industrimand Ole Rötzler Møller (V) udtrykte det faktisk meget tydeligt i et læserbrev til slut i valgkampen.

Han undrede sig over, at ingen af de lokale kandidater gjorde mere ud af Roskildes store transport-problemer, hvor der mangler motorvej både til Ringsted og Køge. Det er ganske enkelt afgørende for kommunens videre udvikling. Men den slags blev der ikke talt meget om - sammenlignet med alle mulige mærkelige 'fugle på taget'.

S FLYTTEDE MOD VEST i dette folketingsvalg efter en bevidst strategi fra partitoppen. Mette F. og Co. fulgte en hård 'udlændinge-politik' for at trække DF-vælgere, der forsvandt i 2001, tilbage. Det lykkedes i pænt omfang i den vestlige del af landet, så det samlede flertal igen blev rødt.

Men prisen blev tilbagegang i store byer som Roskilde, hvor en betydelig del af partiets traditionelle vælgere følte sig frastødt af denne linje. Det indgik dog i planen, fordi disse stemmer så flyttede til andre røde partier.

I Roskilde endte det dog med at blive en fordel for den lokale Mette Gjerskov. Som en af de 'rigtigt røde profiler' i partiet fik hun stor fremgang over hele Sjælland blandt socialdemokrater, der er utilfredse med partiets højredrejning.

SF FIK STOR FORDEL af denne vælgervandring, så partiet nu i Roskilde er tilbage som det tredjestørste. Det er en flot præstation oven på katastrofen ved kommunevalget i 2013 og til Folketinget 2015 - efter indgreb mod lærerne, salget af DONG og andre store fejltagelser.

Dermed har SF nu et stærkt udgangspunkt til næste kommunevalg. Den lokale kandidat Jan Bjergskov kom ikke i Folketinget denne gang, men kan godt forberede et comeback til byrådet.

LARS-CHR BRASK førte som V-kandidat i Roskilde en udmærket og meget intensiv kampagne med selvstændige synspunkter. F.eks. at indvandrere skal arbejde og blive en del af samfundet - fremfor at blive holdt ude og leve af offentlig forsørgelse.

Men trods betydelig fremgang til Venstre var det ikke nok til at slå igennem i forhold til de mere etablerede navne og partiapparatets prioritering, viste det sig. For Roskilde er det meget ærgerligt, at han ikke kom ind og kunne fordoble de rodfæstede lokale mandater.

DE KONSERVATIVE FIK ET FORTJENT FLOT COMEBACK med en form for anstændig borgerlighed, selv om det af og til kan være svært at se, hvordan den her opstillede kandidat Naser Khader lige passer ind i den linje.

Nu er rutcheturen mod afgrunden og spærregrænsen stoppet og vendt. Det vil samtidig give Lars Lindskov og Mogens Halager et stærkere rygstød i byrådet.

DE RADIKALE FIK desværre ikke valgt byrådsmedleem Jeppe Trolle ind fra Lejre, selv om det var tæt på.

Han ville ellers have været et godt indslag med sit gode kendskab til Roskildes forhold samt hans vilje til at arbejde for byens interesser.

DET SAMLEDE BILLEDE demonstrerer tydeligt, at Roskildes politiske partier slet ikke arbejder systematisk nok for at udvikle og opbygge lokale kandidater med gode muligheder for at blive valgt.

Så får de i mange tilfælde smidt en eller anden 'faldskærms-udspringer' i hovedet, og flertallet af disse gider ofte slet ikke sætte sig ind i de lokale forhold.

Hvis domkirkebyen skal genvinde en politiske styrke i Folketinget, som den burde have i forhold til sin størrelse, må indsatsen starte med sådan et talent-arbejde. Ellers fortsætter situationen bare med at:

ROSKILDE TABER SIN POLITISKE STEMME

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk