3. juli 2020
Den mangeårige direktør Frank Birkebæk har en meget stor del af æren for, at Roskilde-området har fået så stærk en formidling af sin historie med en række udstillingssteder, bl.a. ?Ragnarock?.
Den mangeårige direktør Frank Birkebæk har en meget stor del af æren for, at Roskilde-området har fået så stærk en formidling af sin historie med en række udstillingssteder, bl.a. ?Ragnarock?.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Roskilde bygger på en historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Roskilde bygger på en historie
Roskilde Avis - 12. november 2019 kl. 08:37
Af Redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

ROSKILDENSERNE ER MEGET SELVBEVIDSTE om deres by, har tilflyttere som biskop Peter Fischer-Møller og mange andre fortalt mig om gennnem årene. Det er noget af det mest slående, som nye indbyggere bemærker.

Men forklaringen er nok den ganske enkle og rigtige, at byens indbyggere også har meget at have denne stolthed i.

BYENS FLOTTE FORMAT blev demonstreret igen lørdag, da Roskilde Museum gjorde sin 90 års dag til et folkeligt tilløbsstykke. Det nye regionale ROMU-museum er nemlig ikke kun et resultat af offentlige myndigheders gode bevillinger.

Et stort engagement fra mange forskelllige indbyggere har også været med til at skabe det store ROMU. Faktisk var det jo Roskilde Museumsforening, der tog initiativet for 90 år siden og nu med stolthed kan se på, hvad der er kommet ud af det.

VI KAN ALLE VÆRE STOLTE, når vi nu besøger det store museum med dets nye udstillinger i og omkring det gamle Sukkerhus ved Skt. Ols Stræde.

Det gælder også dets mange andre afdelinger i Roskilde-området: Lige fra Tadre Mølle og det nye museum i Gl. Lejre til Lützhøffts Købmandsgård, Børge Dahls håndværkermuseum - og ikke mindst rockmuseet på Musicon.

ROSKILDE MUSEUM giver os en vigtig identitet, når det fortæller os om, hvem vi egentlig er - og hvor vi kommer fra.

Lige fra Oldtidens jægere og østersspisere omkring fjorden og dens åer, til storhedstiden i Midddelalderen, hvor konger og biskopper gjorde den til Nordens største by med op mod 5.000 indvånere bag de befæstede volde.

SIDEN FULGTE EN STOR NEDTUR, da kongen huggede al jorden fra den katolske kirke. Roskilde-biskoppen havde hentet indtægter fra hele Sjælland, og de forsvandt nu. Oven i det kom besættelse og plyndring under svenske-krigene, plus flere ildebrande så byen efterhånden kun var en lang hovedgade med korte sidestræder.

Derefter fulgte hedligvis driftige købmænd og håndværkere, samt ikke mindst landets første jernbane og en begyndende industri, der gav ny fremgang og mange flere indbyggere.

DEN LANGE HISTORIE har givet roskildenserne en stærk tro på, at de nok skal klare sig. Samtidig har de over 1.000 år efterladt nogle enestående attraktioner, som vi fortsat kan leve af i vidt omfang.

Selvfølgelig først og fremmest den fantastiske gotiske katedral med kongegravene, der er komme på UNESCO-listen over verdensarv. Samt vikingeskibene ved havnen - og i de senere år også Roskilde Festival, der i dag nok er det mest kendte fra vores by i den store verden.

LIGE NETOP DE TRE ENESTÅENDE ATTRAKTIONER i Roskilde var for nylig også en afgørende grund til, at ledelsen i Tour de France-societetet valgte at lade den første rigtige landevejs-etape starte i vores by i juli 2021, når verdens største sportsbegivenhed dette år kommer til landet.

Vikingerne, domkirken og Festivalen er fortsat tre så markante dele af Roskilde, at cykelløbets arrangører gerne vil sende billeder af dem til hele verden.

DEN STOLTE HISTORIE helt op til vore dage er altså fortsat særdeles vigtig for vores by, som Tour-starten beviser.

Derfor er der ved museets runde dag også grund til at sende en stor tak til de mange mennesker, der har sørget for, at vi nu har et museum, der på fuld kraft kan fremføre denne fortælling.

SKIFTENDE BORGMESTRE fra både Roskilde og Lejre forstod betydningen af at få udbredt den gode fortælling.

Til gengæld forstod den mangeårige chef, Frank Birkebæk, så at gribne denne store mulighed til at opbygge et helt musesum-imperium, der nu kommer os alle til gode.

IMENS OPLEVELSES-ØKONOMIEN får stadig større betydning sammenlignet med gammeldags og fysisk vareudveksling, må vi glæde os over, at vi har andre store muligheder for at tiltrække gæster fra nær og fjern.

De bliver en endnu vigtige del af Roskildes økonomiske grundlag. I den forstand gælder det også mere end nogensinde, at:

ROSKILDE BYGGER PÅ EN HISTORIE.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk