25. februar 2020
Pierre Karys afgang fra S og Lars-Chr. Brask fra Venstre har skabt debat i Roskilde, men ifølge loven og reglerne er de kun bundet af deres egen samvittighed. (Foto: Jan Partoft)
Pierre Karys afgang fra S og Lars-Chr. Brask fra Venstre har skabt debat i Roskilde, men ifølge loven og reglerne er de kun bundet af deres egen samvittighed. (Foto: Jan Partoft)
Foto: Jan Partoft
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Politiske afhoppere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Politiske afhoppere
Roskilde Avis - 04. december 2019 kl. 15:36
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I LØBET AF MEGET KORT TID er hele tre poltikere i- eller omkring Roskilde Byråd gået ud af de partier, som de ellers var blevet indvalgt for ved sidste kommunevalg i november 2017. Gennem de næste to år frem til næste valg vil de nu repræsentere et andet parti eller måske være løsgængere

Jeg kan derfor godt forstå, hvis vælgerne i Roskilde begynder at spørge sig selv, om de kan være sikre på, hvem og hvad man egentlig stemmer på ved valgene.

DEN FØRSTE VAR Lars-Chr. Brask, der ved hele to valg har været en af Venstres største stemmeslugere i Roskilde, men pludselige meddelte, at nu gik han over til Liberal Alliance.

Begrundelsen var bl.a., at han dér ville få bedre mulighed for at vise sine personlige evner og initiativer, og at det i øvrigt ikke lå så langt væk fra hans egne liberale ideer rent ideologisk.

DEN NÆSTE VAR Pierre Kary, fransk-canadieren fra Svogerslev, der er gået ud af Socialdemokratiet, fordi han ikke længere vil stå inde for borgmester-partiets politik i Roskilde Byråd. Mere præcist kritiserede han det sidste budgetforlig med DF og R, som han iøvrigt selv havde stemt for.

Nu mener han, det var helt forkert at gennemføre højre grundskat og besparelser på én gang. I stedet ønskede han en såkaldt 'dynamisk politik', der både skulle give nye indtægter og mere økonomiske private løsninger på mange af kommunens opgaver.

DEN TREDJE OG FORELØBIGT SIDSTE er Christian Ahrendorf fra Vindinge, der var suppleant for Venstre og i den egenskab har deltaget i flere af byrådets møder, når en af partifællerne havde meldt afbud.

Han har nu forladt partiet, fordi han heller ikke mener, der bliver givet nok udfoldelses-muligheder for de menige medlemmer i Venstres gruppe.

OM DE VIRKELIGE ÅRSAGER kommer frem i disse udtalelser og begrundelser, er dog langt fra sikkert.

Måske skyldes parti-udmeldelserne mere personlige grunde, der så bagefter skal have en facade af politiske argumenter.

ET GENNEMGÅENDE TRÆK er dog, at alle tre partihoppere i Roskilde føler, at der ikke i tilstrækkelig grad er blevet taget hensyn til netop deres meninger og evner.

Når man nu selv kommer fra en generation, hvor det at indgå i et større fællesskab og lære noget mere af de andre blev betragtet som en fordel, kan denne form for individ-orientreret opførsel godt undre lidt.

MEN MOTIV-FORSKNINGEN giver dog ikke en større forståelse af, hvad der sker i disse tilfælde.

Derfor må vi tage parti-skifternes egne ord for pålydende - i hvert fald ind til det modsatte måske bliver bevist på et tidspunkt.

DE FORHENVÆRENDE PARTIFÆLLER hos både Venstre og Socialdemokratiet er naturligvis godt gale over, at stemmer, der er afgivet for deres politik, nu kan blive brugt til noget helt andet.

Men her er love og regler helt entydige. Alle folkevalgte mandater i det danske demokrati er personlige. Dvs. at de valgte kun er bundet af deres egen samvittighed og ikke af noget parti - uanset hvor få personlige stemmer, som de selv måtte have fået.

DEN ENESTE FORNUFTIGE REAKTION er at gøre som Venstres leder i byrådet Jette Tjørnelund og den socialdemokratiske ordfører Gitte Kronbak.

De har i avisen begge beklaget valget hos deres forhenværende partifæller - og ønsket dem held og lykke.

DETTE FROMME ØNSKE kan de politisk meget mobile byrådsmedlemmer sikkert også få god brug for.

Deres virkelige dom kommer nemlig, hvis de på ny prøver at stille op for at blive genvalgt. Så er det vælgerne, der med deres kryds og pesonlige stemmer afgør, om disse politikere har fortjent af blive genvalgt.

Under alle omstændigheder er det også den bedste og eneste rimelige metode til at vurdere de:

POLITISKE AFHOPPERE.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk