23. oktober 2020
Marianne Depping og hendes far Per Schneider har gennem snart mange år udført en stor og vigtig indsats med at udgive ?Jul i Roskilde?. (Foto: Kenn Thomsen)
Marianne Depping og hendes far Per Schneider har gennem snart mange år udført en stor og vigtig indsats med at udgive ?Jul i Roskilde?. (Foto: Kenn Thomsen)
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Nu bliver det igen 'Jul i Roskilde'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Nu bliver det igen 'Jul i Roskilde'
Roskilde Avis - 19. november 2019 kl. 19:38
Af redaktør Torben Kristensen

JULEN NÆRMER SIG med fuld fart, kan vi se i både artikler, annoncer og mange andre steder.

arrow Læs også: Eksklusivt interview med julemanden: Bedste mad og oplevelser i Roskilde

Roskilde har efter mange anstrengelser nu også fået styr på juleudsmykningen i gaderne, hvor butikkerne tog sig sammen og alligevel betaler det meste, mens kommunen giver det sidste nødvendige bidrag. Alt andet ville også have været en skandale og fallit-erklæring for Sjællands største handelsby.

ET ANDET SIKKERT TEGN på den forestående familiefest er udgivelsen for 93. gang af det traditionsrige hæfte 'Jul i Roskilde', der fortæller om mange sider af livet i domkirkebyen.

Gennem mange år har den elskværdige gamle bogtrykker Per Schneider stået for udgivelsen. Nu er opgaven videreført af hans datter Marianne Depping. Begge fortjener stor anerkendelse, fordi de hermed bidrager til en sjovere og mere interessant by.

ÅRETS UDGAVE kommer langt omkring rummer en lang række artikler af svingende kvalitet. Sådan må det selvfølgelig være, når folk med meget forskellige forudsætninger og indfaldsvinkler skal at skrive.

Ved en hurtig gennemlæsning er jeg alligevel faldet over en del bidrag, der virkelig er værd at læse.

BYENS NYE BORGMESTER Tomas Breddam leverer traditionen tro en indledning. Måske er han ikke så retorisk formfuldendt som sin forgænger, men der er nu indhold i, hvad han siger og skriver.

Eksempelvis i følgende afsnit: 'Noget af de særlige, jeg har oplevet på nærmeste hold her i Roskilde , er den store respekt for fællesskabet,.. som vi er dygtige til at dyrke'.

VIKINGESKIBS-MUSEET, der nu skal rives ned og bygges helt om, fordi man gennem mange år ikke har vedligeholdt det ordentligt, har fået en stor plads i år.

Blandt andet er der en spændende artikel om, hvor farligt og usikkert det egentlig var at få de gamle skibsvrag hentet op fra fjorden.

BOLSJER, KAFFE, CHOKOLADE og andre søde sager har der altid været stor efterspørgsel på. På det grundlag har Frellsen-familien skabt en holdbar lokal virksomhed. Den tidligere leder af Lokalhistorisk Arkiv Eva Tønnesen har skrevet en fin historie om det.

Bl.a. om hvordan den mangeårige leder Ole Frellsen forstod at sadle om, da supermarkederne fik færdigpakket vakum-kaffe på tilbud. Så leverede firmaet i stedet en gros til kantiner, cafeterier osv. Hele vejen igennem har overlevelsen bygget på kvalitsvarer - enten det var bolsjer, ristede kaffebønner eller flødeboller.

ANDRE DRIFTIGE FOLK får ligeledes en hilsen med i årets udgave. Det gælder f.eks. formanden for Håndværkerforeningen Preben Rasmussen, der har solgt farver til hele byen og samtidig været utrolig aktiv i det lokale musikliv.

Eller 'Allan Ostemand' på Stændertorvet, der i løbet af få år har skabt en af den slags butikker, som gør handelsbyen Roskilde til noget særligt.

DEN BEDSTE ARTIKEL, efter min mening, er skrevet af Kaare R. Skov. Den tidligere politiske redaktør på TV2, hvis far var en anerkendt forsker på Risø, er dykket ned i det lokale demokratis barndom. Dengang da enevælden blev afskaffet og Roskilde sendte sine første repræsentanter til Folketinget midt i 1800-tallet.

I sin artikel beskriver Skov, hvordan demokratiet ikke bliver sikret alene af formaliteter og valgret. Hvis befolkningen ikke er uddannet og godt forberedt, bliver det begrænset, og det tog generationer at udvikle her i landet. Den pointe er god at huske, når vi i dag ser på udviklingen i Polen, Ungarn eller mange andre steder i verden.

DET LOKALE JULEHÆFTE er med til at give Roskilde en særlig identitet, som absolut er værd at bevare. Derfor er der god grund til, at så mange roskildensere som muligt køber og læser det. Eller bruger det som en indlysende gaveidé.

Denne form for lokal historieskrivning giver et godt signal, så vi kan glæde os til, at:

NU BLIVER DET IGEN 'JUL I ROSKILDE'

arrow Gadstrup-musiker laver: Sang til juletræets tænding
17. november 2019 kl. 00:02 Opdateret: kl. 07:42
arrow Se billederne: Skæg med jul
16. november 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 21:49
arrow Butikker fik julelys i øjnene: Samlede knapt halv million
15. november 2019 kl. 00:04 Opdateret: kl. 09:09
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk