18. november 2017
Roskilde kommune med borgmester Joy Mogensen - eller en hvilken som helst anden på posten - bliver nødt til at få en aftale med de lokale lærere. (Arkivfoto: Erling J.)
Roskilde kommune med borgmester Joy Mogensen - eller en hvilken som helst anden på posten - bliver nødt til at få en aftale med de lokale lærere. (Arkivfoto: Erling J.)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: En bedre skole med lærerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: En bedre skole med lærerne
Roskilde Avis - 17. oktober 2017 kl. 00:02
Af redaktør Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DE SENESTE AFSLØRINGER om, hvordan lærerne blev 'trynet' med regeringsindgreb og lockout (udsmidning fra jobbet uden løn - hvilket er lige så legalt som strejke på det danske arbejdsmarked), er ganske opsigtsvækkende.

arrow Læs også: Kommentar: En fallit for grådigheden

Flere tidligere ministre som Anette Wilhelmsen (SF), statsminsiter Helle Thorning Schmidt (S) plus lederen for DF Kristian Thulesen Dahl har direkte og indirekte bekræftet, at konflikten og indgrebet mere eller mindre var planlagt på forhånd.

FORMÅLET VAR AT RAMME den stærkeste faggruppe blandt de offentligt ansatte for at tvinge dem - og dermed også andre - til at arbejde mere for de samme penge.

Planen var tilsyneladende udtænkt i Finansministeriet, der åbenbart bestemmer langt mere end de folkevalgte i Folketinget og indenfor Kommunerns Landsforening. Politikerne fulgte bare med, ser det desværre ud til.

HVIS STAT OG KOMMUNER i rollen som arbejdsgivere mener, at en medarbejdergruppe som lærerne har fået for gode forhold, er der intet galt i, at man vil ændre på det. Men så bør sådan en politik lægges åbent frem, og løsningen findes i forhandlinger.

Her i landet har vi en godt indarbejdet metode til at løse den slags uenigheder på arbejdsmarkedet. Det klares af arbejdsmarkedets parter, som er lønmodtagernes forhandlingsberettigede fagforeninger overfor private og offentlige arbejdsgivere.

DEN DANSKE MODEL kaldes denne fremgangsmåde, som alle ellers er enige om har givet både samarbejde og produktivitet på det danske arbejdsmarked. Netop fordi begge parter føler ansvar overfor de løn- og arbejdsvilkår, som de selv har været med til at bestemme løn.

Ved højtidelige lejligheder roser alle sig af denne succes, der f.eks. fremhæves som et forbillede af Frankrigs nye præsident og mange andre ledere rundt om i Europa.

MEN DET GODE EKSEMPEL gælder åbenbart ikke vore egne lærere, og hele statsmagten blev sat ind for at knække dem.

Samtidig gennemførte Folketinget en stor reform i skolerne med længere undervisningstid og mange nye initiativer. De skulle så udføres af - ja, lærerne, som lige var blevet 'trynet'.

ENHVER BEGYNDERKURSIST i motivation på arbejdspladsen kan sige sig selv, hvordan det ville gå. Derfor er de gode ideer i Folkeskolen-reformen desværre i et betydeligt omfang blevet ødelagt af den anden uløste konflikt.

Mange kommuner har taget konsekvensen og indgået lokale arbejdstids-aftaler med sine lærere for at forbedre situationen i deres skoler. I Roskilde er det ikke sket endnu, hvilket virker helt uforståeligt.

I BYRÅDET HAR DER VÆRET debatter og beslutninger om, hvor vigtig 'Den Danske Model' er. Eksempelvis for fire år siden da underbetalte polakker pludselig arbejdede på byggeriet af det nye forbrændingsanlæg ved KARA, hvor Roskilde er medejer.

Dengang syntes byrådet, det var fint, når denne form for 'løndumping' blev stoppet af LO-fagforeningernes lovlige blokade. Kommunen har desuden besluttet ikke at flyve med Ryan Air, fordi dette selskab er mod overenskomster og underbetaler sine folk.

SAMME PRINCIPPER gælder åbenbart endnu ikke, når det gælder egne lærere. I Roskildes budget for 2017 var der ellers lagt op til en lokal aftale, som det store 'røde flertal' med S-SF-R-El skulle gennemføre med sine 19 ud af 31 stemmer.

Men pludselig kunne det ikke lade sig gøre alligevel. Der kom nemlig en ny indstilling fra administrationen om, at et forslag, der i december ikke ville koste ekstra, i januar med et slag kunne risikere at koste 5-6 mio. ekstra.

JEG FORSTÅR FORTSAT IKKE at Roskildes folkevalgte - især Socialdemokratiet, der er rundet af samme bevægelse som LO - undlod at skære igennem i denne situation. På den her måde blev det administrationens interesser, der atter fik forrang for de politiske ønsker.

I enhver privat virksomhed ved ledelsen, at medarbejdernes motivation er altafgørende for succes. Uanset hvor mange penge kommunen poster i sine folkeskoler, bliver reformen først rigtig en succes, når lærerene også er 100 procent med på ideen.

Roskilde har stadig brug for at sikre en fred, så vi får:

EN BEDRE SKOLE MED LÆRERNE

arrow Peter Madsen dykker ned i carporttvist
07. november 2017 kl. 10:10 Opdateret: kl. 14:45
arrow Kommentar: Debat og demokrati gør Roskilde bedre
07. november 2017 kl. 00:04 Opdateret: kl. 12:44
arrow Kommentar: En god social samvittighed
31. oktober 2017 kl. 00:20 Opdateret: kl. 15:48
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk