3. juli 2020
67-årige Kristian Olesen har bestredet kirkeorglet i Roskilde Domkirke i 35 år. Nu takker han af med stor koncert torsdag 21. november.
gallery icon

Se billedserie

67-årige Kristian Olesen har bestredet kirkeorglet i Roskilde Domkirke i 35 år. Nu takker han af med stor koncert torsdag 21. november.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jeg øver mig hver eneste dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg øver mig hver eneste dag

Kristian Olesen takker af efter 35 år ved orglet i Roskilde Domkirke

Roskilde Avis - 19. november 2019 kl. 17:37
Af Tekst og foto: Tomas Skov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg har aldrig lavet andet, erkender 67-årige Kristian Olesen.

Efter 42 år som domorganist, heraf de sidste 35 år i Roskilde Domkirke, har Kristian Olesen snart spillet for sidste gang på det historiske Raphaëlisorgel, der stadig har piber helt tilbage fra 1600-tallet.

Som bekendt forestod han selv den gennemgribende tre år lange restaurering af det historiske og verdenskendte kirkeorgel i 1990'erne.

- Vi har sat nye standarder for, hvordan man omgås de historiske dele i et orgel ved at genanvende de gamle håndværksteknikker - og det har vakt opmærksomhed langt uden for landets grænser, fortæller domorganisten.

I godt selskab

Kristian Olesens officielle musikalske afskedssalut leveres ved en koncert torsdag 21. november klokken 19.30, hvor han sidder ved tangenterne under Mozarts Messe i c-mol.

Med sig har han fire af landets bedste solister samt Domkirkens Drengekor, Pigekor og Domkor, som han alle selv har været med til at bygge op sammen med kirkens kompetente korledere.

Blandt stjerner

Solisterne på det stjernebesatte hold er sopranen Henriette Bonde-Hansen, der har stået på operascenerne i Paris og Wien, samt sunget med flere af Europas største symfoniorkestre.

Hertil kommer mezzosopranen, og domorganistens egen datter, Anna Caroline Olesen, der bl.a. har været engageret med et Berlin-baseret ensemble, som er specialiseret i moderne musik.

Tenorpartiet synges af den lyriske sanger Mathias Hedegaard, som er engageret både på de danske og tyske operascener, og endelig synger Jacob Bloch Jespersen, som er blandt de bedste baroksangere i landet.

The show must go on

Som livslang musiker af Herrens nåde er livet ved tangenterne da heller ikke slut for Kristian Olesen, når han endeligt takker af i Roskilde Domkirke ved årets udgang.

Fra januar i det nye år fortsætter Kristian Olesen således som organist på deltid i Vartov Kirke i København, hvor han tidligere selv har undervist. Samtidig beholder han sit bijob som orgelsagkyndig i Kirkeministeriet.

- Derudover spiller jeg forsat koncerter i udlandet. Jeg har allerede fem koncerter planlagt rundt om i Europa i det kommende år, fortæller Kristian Olesen.

I Barndommens Land

Derudover vil domorganisten både finde tid til de stadigt flere børnebørn og idyllen i Vimmerby i det nordlige Småland, hvor Kristian Olesen ynder at gå på jagt i det Sverige, vi alle kender fra Astrid Lindgrens bøger om Emil fra Lønneberg.

- Jeg går på jagt ved Katholt, og den nærmeste by er Mariannelund, hvor Emil måtte til lægen for at få sit hoved ud af suppeskålen, fortæller han.

Og selv med 42 års ekspertise i at frembringe den ypperste lyd ved de brusende kirkeorgler, skal Kristian stadig bruge tid på at vedligeholde sine evner.

- Jeg øver mig hver dag. I dag begyndte jeg klokken 5.30, for der er kirken helt tom for mennesker, siger han.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk