29. oktober 2020
Birgit Kærgaard har snart styret Nørklegruppen i 20 år. Onsdag 30. september runder hun selv hele 90 år.
gallery icon

Se billedserie

Birgit Kærgaard har snart styret Nørklegruppen i 20 år. Onsdag 30. september runder hun selv hele 90 år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjemmestrikket nødhjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjemmestrikket nødhjælp
Opdateret 25. september 2020 kl. 09:38
Roskilde Avis - 25. september 2020 kl. 09:09
Af Tekst og foto: Tomas Skov

- Man får det mentalt bedre, når man strikker - det er der simpelthen lavet undersøgelser om, smiler Alis Mogensen, der kommer i Nørklegruppen hos Røde Kors på Helligkorsvej.

Her mødes hun hver onsdag over sy- og strikketøj med en stor gruppe overvejende gråhårede kvinder i deres bedste alder. Gennemsnitsalderen er 81 år, og den spænder fra den yngste på 49 til alderspræsidenten på 92 år.

- Den 92-årige kom her i mange år, men hun kan desværre ikke være med her længere. Hun strikker til gengæld videre fra Trekroner Plejehjem. Sidst jeg besøgte hende, var hun klar med 60 par sokker, fortæller Birgit Kærgaard.

Stadig i 80'erne

Hun er initiativtageren bag Nørklegruppen, der til november har fungeret i 20 år. Selv runder hun 90 år onsdag 30. september.

- Jeg er altså stadig i 80'erne, understreger Birgit Kærgaard henover strikketøjet.

På bordene står kaffe, roulade og chokolade, og i løbet af året bliver de frivillige strikkere forkælet med en fælles tur og en julefrokost på husets regning. Hver deltager lægger 10 kroner pr. gang for traktementet, og det kan Birgit sagtens lave et lille overskud ud af, så strikkerne kan nyde lidt personalepleje.

Strik i rå mængder

Nørklegruppen tæller i alt 32 strikkere, men siden april har Birgit af hensyn til corona-restriktioner delt dem op, så den ene halvdel møder op i lige uger, mens den anden halvdel kommer i de modsatte. Selv kommer hun onsdag i alle uger. Denne onsdag eftermiddag kører strikkefingrene rutineret derudad på 12 kvinder, mens der bliver sludret og drukket kaffe.

Langs væggen står 'Beundringsbordet', hvor resultaterne af de fælles anstrengelser siden sidste uge hober sig op. Siden begyndelsen i november 2000 er det blevet til strikketøj i voldsomme mængder. Således er utallige kilometer garn over årene blevet til blandt andet 2747 kjoler, 4097 sweaters, 2961 huer og 4465 par sokker.

Strik

Over årene er det blevet til strik i svimlende
mængder fra Nørklegruppens flittige hænder.


Jo, selv om grundtonen i Nørklegruppen er hygge og samvær, har Birgit styr på tallene. Hovedparten af de tusindvis af stykker tøj bliver til glæde og gavn i Hviderusland og andre trængende lande i Østeuropa.

- Her bliver nok snakket lige så meget, som der bliver strikket. Men de fleste strikker videre derhjemme, fortæller Birgit.

Kan ikke lade være

Nørklegruppen får masser af garnrester fra Røde Kors-butikken, men på grund af lungeproblemer køber Britta Ganzhorn altid sit eget. Hun har været med fra den spæde start for 20 år siden, og hun nyder stadig at komme til kaffe, strik og hyggesnak på Helligkorsvej.

- Jeg kan ikke lade være. Jeg laver ikke så meget derhjemme, men jeg strikker stort set hele dagen. Fingrene skal lige i gang, men så kører det, siger hun.

Anne-Lise Jensen er den suverænt yngste deltager. Den 49-årige førtidspensionist lider blandt andet af social angst, og den får hun bearbejdet over strikketøjet i Nørklegruppen.

- Nu er jeg kommet her i fire års tid, og de har ikke skræmt mig væk endnu, smiler hun.

20 år med nørkleri
Nørklegruppen runder 20 år 22. november 2020
Gruppen består aktuelt af 32 nørklere med en gennemsnitsalder på 81 år
På snart 20 år har gruppen blandt andet strikket:
2747 kjoler
4097 sweaters
4465 par sokker
2961 huer
2262 undertøjssæt
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk