16. juli 2020
11llf_jernbaneb_rn__2_
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk udflugt i: Herremændenes Land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historisk udflugt i: Herremændenes Land
Roskilde Avis - 26. juni 2020 kl. 03:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når Historisk Samfund for Roskilde Amt til oktober tager på sin traditionelle efterårs-udflugt over to dage, går turen denne gang til Lolland, der fremfor alt er Herremændenes Land.

Lige fra Middelalderen, hvor det var adel og kirke, der sad på magten, havde de bemægtiget sig hovedparten af den frugtbare jord, som bønderne så måtte dyrke for dem. Det vidner øens talrige godser og proprietærgårde om.

I løbet af 1800-tallet kom så revolutionen med sukkerroer, og 'det hvide guld' kom i høj grad til at sætte sig præg på Lolland. Lige fra de mange fine gårde og til alle sukkerfabrikkerne i Sakskøbing, Maribo og Nakskov.

Her arbejdede tusinder af folk, mens importerede piger fra det fattige Polen klarede det hårde arbejde med at luge alle roerne. 'Roepigerne' har dog også fået deres mindesmærke med en fin statue på torvet i Sakskøbing.

Mens landsdelen for 100 år siden var blandt de mest velstillede i landet, ser det i dag helt anderledes ud. Det kan deltagerne på turen fra Roskilde f.eks. forvisse sig om, når de kører på strækningen i mod vest fra den lille havneby Bandholm.

Her kan de så også se veteranbanen fra Maribo, der var den første i landsdelen. Den var anlagt af Maribos storkøbmand Quade, der skulle have transporteret korn, foderstoffer og andre varer med skibsfart.

Da Lollandsbanen fra Nakskov til Nykøbing F. blev anlagt lidt senere, blev der også forbindelse til denne.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk