11. juli 2020
Den store stjerne under weekendens flyshow var den imponerende ?flyvende fæstning? Boeing B-17 fra 2. verdenskrig.
gallery icon

Se billedserie

Den store stjerne under weekendens flyshow var den imponerende ?flyvende fæstning? Boeing B-17 fra 2. verdenskrig.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historiens vingesus til flyopvisning i Skalstrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historiens vingesus til flyopvisning i Skalstrup
Roskilde Avis - 19. august 2019 kl. 00:28
Af Foto: Anders Ole Olsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Himlen over Roskilde gav genlyd fra de mange flyvemaskiner, og tilskuerne til weekend'ens flyveshow ved Roskilde Lufthavn og Flyvestation Skalstrup kunne nærmest mærke historiens vingesus.

Her var de karakteristiske dobbeltdækkere fra flyvningens barndom og 1. verdenskrig. De blev efterfulgt af berømte jagermaskiner fra 2. verdensskrig, og siden fulgte de moderne maskiner med jetmotorer og masser af elektronik.

Højdepunktet denne weekend i Skalstrup var dog en fungerende udgave at en af 2. verdenskrigs mest berømte bombemaskiner, en Boeing B-17 kaldt 'flyvende fæstning'.

Den var bestykket med så mange maskingeværer, betjent af skytter i tårne og ved luger, at der skulle være ildkraft nok til at holde tyske jagerfly som Messerschmitt 109 og Focke-Wullf på afstand. Det gik da også udmærket i begyndelsen.

Farlige dagangreb
Men da de tyske jagere blev udstyret med kraftigere maskinkanoner, havde de flyvende fæstninger ikke ildkraft nok til at klare sig. Derfor led de meget store tab ved angreb på Schweinfurt og Regensburg, så man besluttede at opgive angreb i dagslys.

Først da amerikanerne fik de langtrækkende jagermaskiner Mustang, der som eskorte kunne beskytte 'de flyvende fælstninger' hele vejen frem og tilbage, blev dagsangrebene genoptaget.

Englænderne havde ikke de samme problemer, fordi de gennemførte deres bombeangreb om natten med fly som Lancaster og andre typer og andre.

Op til weekenden var der varslet regn det meste af tiden, men heldigvis blev vejret meget bedre end de dystre forudsigelser. Det var selvfølgelig godt for det store arrangement, hvor tusinder var mødt frem over de tre dage.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk