24. september 2020
Rundvisningerne foregår i den gamle have, der går helt tilbage til sortebrødrenes kloster i Middelalderen
gallery icon

Se billedserie

Rundvisningerne foregår i den gamle have, der går helt tilbage til sortebrødrenes kloster i Middelalderen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gratis rundvisninger i den gamle klosterhave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gratis rundvisninger i den gamle klosterhave
Roskilde Avis - 08. august 2020 kl. 03:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I samarbejde med Realdania byder Roskilde Kloster nu på en gratis rundvisning, hvor deltagerne bliver vist rundt i den gamle klosterhave og får historien om Det Adelige Jomfrukloster. Dertil serveres også et glas mousserende vin.

Oprindelig lå på stedet et Sortebrødre Kloster, hvor munkene holdt til og bl.a. holdt karper i de damme, der nu er en del af Folkeparken.

Ved reformationen i 1536 'huggede' kongen jorden fra den katolske kirke, hvilket Luthers nye lære om religionen gav ham mulighed for.

I 1565 opførtes herregården 'Sortebrødregård', hvortil man brugte de fine røde mursten fra det nedrevne kloster.

I 1699 blev her oprettet landets første adelige jomfrukloster. Her anbragte adelsfamilierne deres ugifte døtre, så de ikke skulle have andel i arven, og familiernes godser stadig kunne forblive samlet.

I dag fungerer klosteret som en slags bofællesskab for både kvinder og mænd over 60 år, og der er ikke krav om, at man skal være adelig.

Klosterforvalteren fortæller
Klosterforvalter Søren Lyder Jacobsen, der er forhenværende oberstløjtnant, vil fortælle om historien og de store anstrengelser for at genrejse klosterets økonomi.

Han kan bl.a. berette om adelige frøkener og nutidige beboere, om havens unikke træer, om arkitekturen, om fredning, om bygningsbevaring og aktuelle renoverings-projekter.

Desuden fortæller han om Roskildes 'Kulturstrøg', der i forhold til byens kommercielle hovedstrøg, er et parallelt gadeforløb, hvor mange af domkirkebyens vigtigste kulturinstitutioner er placeret.

Arrangementet er muliggjort gennem filantropisk tilskud fra Realdania. Det foregår udendørs i klostergården og i klosterhaven. Påklædning efter vejrliget!

Efter rundturen i klostergården og i klosterhaven serveres et glas god mousserende vin i den smukke have, mens klosterforvalteren fortæller.

I tilfælde af dårligt vejr foregår serveringen i et telt i haven.

Arrangementet varer 1 time, og deltagerne skal møde 10 minutter før rundvisningens start i Klostergården, Sankt Peders Stræde 8.

Hele arrangementet inkl. servering er gratis, men af hensyn til Corona-restriktionerne reserveres billetter via klosterets hjemmeside roskildekloster.dk eller direkte på VisitRoskilde.dk.

Eventuelle resterende pladser fordeles ved rundvisningens start.

Rundvisningerne
Mandag d. 17. august kl. 11.00, kl. 14.00 og kl. 16.00

Onsdag d. 19. august kl. 11.00, kl. 14.00 og kl. 16.00

Fredag d. 21. august kl. 11.00, kl. 14.00 og kl. 16.00

Lørdag d. 22. august kl. 13.00 og kl. 15.00

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk