25. november 2017
Demonstranterne var samlet på fortovet overfor den nye moske i Allehelgensgade.
gallery icon

Se billedserie

Demonstranterne var samlet på fortovet overfor den nye moske i Allehelgensgade.
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fredelig lørdag i Allehelgensgade: Fem roskildensere med mod moskeen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredelig lørdag i Allehelgensgade: Fem roskildensere med mod moskeen
Roskilde Avis - 16. juli 2017 kl. 00:53
Af Foto: Mie Neel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En hurtig optælling med rundspørge viste, at der kun var fem lokale fra Roskilde blandt de 65 anti-islam demonstranter, som lørdag eftermiddag demonstrerede imod den nye moské. Den står snart færdig i baggården i Allehelgensgade 11, hvor byens muslimer gennem snart mange år har haft deres religiøse samlingssted.

Bag demonstrationen stod organisationen 'Stop islamiseringen af Danmark' (SIAD) med formanden Anders Gravers Pedersen i spidsen, og de havde altså hentet deres altovervejende opbakning udefra.

Et kraftigt politi-opbud var med til at sikre en fredelig afvikling af hele arrangementet imod sammenstød med eventuelle voldelige modstandere fra København eller andre steder.

Samtidig var formanden for moskeen, byrådsmedlem Tuncay Yilmaz (S) også på plads og sikrede sammen med andre lokale ledere, at ingen af deres unge overreagerede på det, der ellers kunne opfattes som en provokation.

- For os er det afgørende, at de også får lov til at sige deres mening i fred og ro. Sådan skal det være i demokratiet med både ytrings- og religionsfrihed, som vi er glade for at være en del af her i Roskilde, forklarede Tuncay Yilmaz.

Aktion mod biskop og borgmester

Allerede tidligt lørdag morgen havde nogle enkelte aktivister fra SIAD gennemført en aktion foran bopælen til biskop Peter Fischer-Møller og borgemster Joy Mogensen. Her afspillede en muslimsk indkaldelse til bøn, som den lyder fra minaret-tårne, selv om netop dette udtrykkeligt bliver forbudt i Allehelgensgade.

Men begge har ønsket Roskildes muslimer tillykke med deres nye religiøse samlingssted og var med til at tage første spadestik, da byggeriet gik i gang. Derfor kaldte SIAD-formanden nu både biskoppen og borgmesteren for 'folke-forrædere'.

Hovedtaler ved demonstrationen var advokat Rasmus Paludan, der er smidt ud af partiet Nye Borgerlige, fordi han var for yderliggående efter deres smag. Nu vil han i stedet starte et nyt parti.

- Islam er imod alle danske værdier, fordi denne religion kræver totalt kontrol med sine tilhængere og ikke levner plads for andre. Derfor må alle muslimer sendes ud af Danmark, konkluderede Rasmus Paludan.

Både skrevne og elektroniske medier var mødt talstærkt frem for at dække begivenheden, men det hele gik altså fredeligt, indtil deltagerne igen forlod Roskilde.

tk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk