25. september 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

Foto: (Arkivfoto: Erling J. Pedersen)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fire unge i dødsulykke: Far og søster skriver bog om tabet og sorgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire unge i dødsulykke: Far og søster skriver bog om tabet og sorgen
Roskilde Avis - 21. august 2018 kl. 00:03
Af Tekst: Anette Gundlach Arkivfoto: Erling J. Pedersen

26. februar 2012 kørte fire unge mænd sig selv ihjel en tidlig morgen på Køgevej ved Tjæreby, da de var på vej hjem fra byen.

Dødsulykken satte hele Roskilde på den anden ende. Ikke mindst familie og venner var chokerede og i sorg over at miste deres kære.

Tre af dem spillede i KFUM og var dagen før vendt hjem fra en træningstur i Tyrkiet. En femte ven var blevet hentet af kæresten en time før, og sad derfor ikke i ulykkesbilen.

Ulykken skete en frostklar nat. De kørte for stærkt og ramte et træ.

Nu ligger de unge mænd begravet ved siden af hinanden på Havdrup Kirkegård.

Den ene af de afdøde var 18-årige Kenni Offersen.

Hans far og søster, Poul og Pernille Offersen, har skrevet bogen, 'Du som er i Himlen - os der er tilbage'.

Den handler om ulykken, sorgen, og om hvordan de to er kommet videre i livet, efter at have mistet en højtelsket bror og søn.

De håber på gennem bogen at kunne hjælpe andre gennem et svært tab, forklarer de til Roskilde Avis.

Ikke at andre skal gøre netop som dem. Men de viser, at der er en vej ud på den anden side, som er hver enkelt persons egen.

Døden og chokket

Tidligt om morgenen på den kolde og mørke februarmorgen bliver der hamret hårdt på bryggersdøren hos Poul Offersen.

Det er nok den 18-årige søn Kenni, der har glemt nøglerne, ryger det gennem hans hovede.

Men udenfor står to betjente. De fortæller, at Kenni er død. Han har været indblandet i et trafikuheld.

Kort efter ringer Poul Offersen til Kennis mor, der er flyttet til Jylland med den yngste datter, efter at de er gået fra hinanden. Han fortæller, hvad der er sket, før politiet tager over.

Moren græder og råber, da hun hører om ulykken. Lydene vækker Kennis 13-årige lillesøster Pernille, der med det samme ved, at noget er helt galt. Bagefter ligger Pernille og moren sammen i sengen og græder i timevis, indtil de tager den tunge vej fra Jylland til Sjælland. De skal se ulykkesstedet og Kenni en sidste gang.

I sorg

Kennis død betød, at lillesøster Pernille mistede sin bedste ven og fortrolige. Ham hun kunne tale med om forældrenes skilsmisse og alt andet, der kom tæt på og var svært.

Da han døde lukkede hun af.
- Sorgen er en stemningsdræber. De fleste ved ikke, hvad de skal sige, når de møder mennesker i sorg. Når jeg møder nye mennesker, som spørger, om jeg har søskende, siger jeg nej, og hvis de så lærer mig at kende, så fortæller jeg dem min historie, siger Pernille. Hun holdt længe sin historie for sig selv. Da Kenni døde, var hun netop flyttet til Jylland og havde ikke fået tætte venner endnu. Forældrene ville hun ikke tale med om døden.

- Jeg ville ikke gøre dem kede af det, forklarer hun.

- Det er fuldstændigt ubærlig at miste et barn, forklarer Poul Offersen. Efter Kennis død lavede han nogle gennemgribende ændringer i sit liv. Han har blandt andet solgt den virksomhed, han havde bygget op gennem 20 år, og han flyttede væk fra området, hvor ulykken var sket i.

Han havde brug for en ny start, og for ham var det slut med at tænke på bundlinjen. Han ville i stedet have det bedste ud af hver eneste dag i livet, fordi det hele kan ende så brat.

Sorgen skal ud

Ideen til bogen blev til, da far og datter var på vej hjem i bil fra en skiferie i Østrig. Her blev de enige om at skrive bogen, som de nu står med i hånden.

Pernille fortalte Poul, at hun havde overvejet at blive formand for Sikker trafik. Han synes, hun skulle gøre det, og som snakken gik, blev det langsomt klart, at Pernille endelig havde brug for at komme ud med sorgen, oplevelsen og alt det triste hun var gået i gennem. Poul var med det samme med, han var beredt til et nyt kapitel i livet.

Derfor blev de enige om at gå i gang med bogen sammen med en journalist. På den måde kunne de tale det hele igennem, komme ud med alle følelserne og samtidig hjælpe andre.

- Vi har ikke en facitliste over, hvordan man kommer gennem sorgen, men når andre læser bogen, kan de se, at de ikke er alene. Og det betyder noget, siger Poul Offersen.

For Pernille har bogen været en lettelse. Den har fået hende til at åbne op for alt det, hun så længe har holdt inde. I dag har hun meget lettere ved at tale om sin sorg og ved at gå hen til andre, der har det skidt.

I den kommende tid er far og datter hyret til flere foredrag, hvor de fortæller om deres bog og deres liv med sorgen. Her kan man blandt andet se en film, som drengene lavede med dem selv, kort før de kørte galt. Man kan høre sangen Lillesøster af Rasmus Nøhr, som handler om, at miste en søster eller bror, og man kan stille spørgsmål til Poul og Pernille, der glæder sig utroligt meget til at komme rundt i landet.

De to har altid været meget tætte, men med bogen og samtalerne om døden og livet er de kommet endnu tættere på hinanden og kan tale om alt, også det triste.

Bogen udkommer 10. september.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk